Politika i društvo

saborski zastupnik iz istarske kvote

Anton Kliman (HDZ) o uhićenju ministra Horvata i krizi u Vladi: "Iznenadilo nas je, kao i cijelu hrvatsku javnost"

Kliman ne vidi razlog za smjenu Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora * Napomenimo i da od subote pokušavamo stupiti u kontakt s HSU-ovim Silvanom Hreljom, također saborskim zastupnikom iz istarske kvote, a koji je u Sabor ušao preko SDP-ove liste, da bi potom prešao na stranu HDZ-ove većine


 
3 min
Chiara Bilić
Anton Kliman

Kliman ne vidi razlog za smjenu Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora * Napomenimo i da od subote pokušavamo stupiti u kontakt s HSU-ovim Silvanom Hreljom, također saborskim zastupnikom iz istarske kvote, a koji je u Sabor ušao preko SDP-ove liste, da bi potom prešao na stranu HDZ-ove većine

Sad već bivši HDZ-ov ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat, koji je u subotu uhićen zbog sumnje u malverzacije s dodjelom državnih potpora, i istragom obuhvaćeni nekadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Boris Milošević, koji je pak jutros premijeru svoj mandat dao na raspolaganje, izazvali su krizu Vlade i oporbeno zazivanje prijevremenih izbora.

A još je uvijek neizvjesno hoće li se istraga proširiti i na ministra rada Josipa Aladrovića.

No, HDZ-ov saborski zastupnik iz Istre, Anton Kliman, ne misli da su izbori izgledni.

„Ova situacija vezana za ministra Horvata nas je sve iznenadila, kao i cijelu hrvatsku javnost. Danas će biti konzultacije unutar stranke. Dakle, na najvišoj razini premijera i užeg vodstva stranke“, poručuje Kliman.

On kaže da će se kroz nekoliko dana riješiti pitanje novog ministra.

Ne vidi razlog za smjenu Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora.

„Mislim da treba loptu spustiti na zemlju. Oporba je i na manjim situacijama tražila da se ide u nove izbore. Vidite i sami da inicijativa Mosta nije naišla na neku oduševljenu i unisonu podršku vezano za skupljanje potpisa 76 zastupnika. Prema tome mislim da od toga neće biti ništa“, govori Kliman.

Podsjetili smo ga da ovo nije prvi put da su se HDZ-ovi ministri našli pod istragama zbog čega je, u srpnju 2019., došlo do rekonstrukcije Vlade također zbog raznih afera. Ne treba zaboraviti niti da je u 2018. Vladu, zbog afere Borg, napustila i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koju je zamjenio upravo Darko Horvat.

Ovog puta aktualni ministar je i uhićen.

Ali Kliman smatra da ova Vlada radi dobar posao.

„I nakon što su ti ministri otišli sa svojih mjesta, Vlada je radila odličan posao. Kroz velike krize uspjeli smo se izvući relativno dobro, s dobrim pokazateljima u gospodarstvu i s dobrim odgovorom na izazove covid krize. Iako su otišli, dobili su adekvatne zamjene“, veli Kliman te napominje da su „ispred nas dva velika događa, ulazak u Schengen i uvođenje eura“.

O oporbi koja smatra da do prijevremenih izbora definitivno treba doći kaže „posao je oporbe da traži najjača rješenja“.

Odgovarajući na pitanje hoće li zbog svega ipak doći do rekonstrukcije Vlade, Kliman neodređeno govori: „Mislim da će to biti razlog za neke poteze u Vladi koje će premijer sigurno povući".

Podsjetimo, sada već bvšem ministru Darku Horvatu određen je jednomjesečni istražni zatvor. Tereti ga se za zlouporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je 2018. bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Napomenimo i da od subote pokušavamo stupiti u kontakt s HSU-ovim Silvanom Hreljom, također saborskim zastupnikom iz istarske kvote, a koji je u Sabor ušao preko SDP-ove liste, da bi potom prešao na stranu HDZ-ove većine. Hrelja se ne javlja na telefon i ne odgovara na poruke.


Nastavite čitati

Vet Memoria, na raspolaganju prvi riječki krematorij za dostojanstven oproštaj od kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca dobro znaju kako je po njihovom ugibanju oproštaj težak i emotivan, a jedan od većih izazova je kako da on bude dostojanstven uz čuvanje sjećanja na vjernog prijatelja i pratitelja * Riječ je o usluzi koja je potpuna novost u široj riječkog regiji, u Istri i na Kvarneru te će pomoći u oproštaju od voljene životinje kroz urnu koju je potom moguće pohraniti na groblju životinja ili čuvati doma

DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju

Sva su biračka mjesta otvorena, pa i ona u Dohi i Dubaiju u kojima pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu. Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivo ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.