Politika i društvo

provjerite novosti prije skijanja

Austrija uvela rigorozne mjere, maske FFP2 i na otvorenom, ni u dućane ne mogu svi

Vlasnici maloprodajnih objekata dužni su kontrolirati dokaze o cijepljenju ili preboljenom koronavirusu i to najkasnije prilikom plaćanja


 
2 min
HINA
Austrija uvela rigorozne mjere

Vlasnici maloprodajnih objekata dužni su kontrolirati dokaze o cijepljenju ili preboljenom koronavirusu i to najkasnije prilikom plaćanja

U Austriji, koja je potvrdila novih više od 11.500 zaraženih, u utorak su na snagu stupile pojačane mjere protiv pandemije i uključuju obvezne kontrole pristupa maloprodaji samo osobama koje su cijepljene ili preboljele koronavirus te obvezu nošenja FFP2 maski i na otvorenom ako je razmak manji od dva metra.

U proteklih 24 sata potvrđeno je 11.516 novozaraženih, a najveći porast je u Beču koji bilježi novi rekord s gotovo 3.500 novih slučajeva. 

U dućan s potvrdom

Vlasnici maloprodajnih objekata dužni su kontrolirati dokaze o cijepljenju ili preboljenom koronavirusu i to najkasnije prilikom plaćanja. Pravilo 2G, dakle ulaz samo za cijepljene i one koji su preboljeli virus je na snazi već dulje vrijeme, a od danas su obavezne i kontrole.

U slučaju nepridržavanja kontrola, vlasnicima trgovina prijete kazne i do 3.600 eura, prenosi javni servis ORF u utorak.

Predstavnici maloprodaje usprotivili su se kontroli s obzirom na to da je za tu mjeru potrebno i dodatno osoblje. U mnogim trgovačkim centrima kupce stoga kontroliraju samo jednom pri ulazu tako da se izbjegne kontrola pri ulazu u svaku pojedinu trgovinu.

Necijepljenima je pristup trgovinama koje ne prodaju osnovne artikle poput supermarketa ili drogerija, i dalje zabranjen.

Na snazi do 20. siječnja

Istodobno je na snagu stupila i mjera obaveznog nošenja FFP2 maski i na otvorenom ako razmak između osoba nije veći od dva metra.

Maske FFP2 na otvorenom ostat će na snazi najmanje do 20. siječnja, a od te su mjere izuzeti članovi istog kućanstva i bliži srodnici .


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.