Politika i društvo

SABOR O COVID POTVRDAMA

Beroš u Saboru branio Covid potvrde i testiranje djece

"Testiranje djece uvodi se ne samo radi zdravstvene sigurnosti već i radi omogućavanja prisustvovanja djece nastavi" rekao je ministar Beroš danas u Saboru te poručio kako je testiranje bezopasno, sigurno i provodi se u 16 europskih država


 
2 min
HINA
Foto: Hina

"Testiranje djece uvodi se ne samo radi zdravstvene sigurnosti već i radi omogućavanja prisustvovanja djece nastavi" rekao je ministar Beroš danas u Saboru te poručio kako je testiranje bezopasno, sigurno i provodi se u 16 europskih država

Ministar zdravstva Vili Beroš branio je u četvrtak u Saboru primjenu Covid potvrda i uvođenje testiranja djece u borbi protiv pandemije koronavirusa te isticao važnost cijepljenja, posebno zbog turističke sezone koja bi o tome mogla ovisiti.

"Jedan od kriterija koji će Europska komisija moguće uzeti u obzir kod preporuka za putovanja jest i stopa procijepljenosti domaćeg stanovništva. Ako bude tako mi smo u problemu i loše ćemo proći”, odgovorio je Beroš na upit Emila Dausa (IDS), kojeg su zanimali planovi za turističku sezonu.

Iako smo prošle godine bili šampion sigurnosti na Mediteranu moguća je loša situacija u turizmu ove godine, a izlaz je u cijepljenju, rekao je Beroš istaknuvši da cjepivo štiti i kod novih varijanti virusa, od teških oblika bolesti i smrti.

„Covid potvrde ne predstavljaju apsolutnu već optimalnu sigurnost s obzirom na ono što se ulaže”, kazao je Beroš, jer i cijepljeni prenose zarazu ali u daleko manjoj mjeri od necijepljenih.

Napomenuo je da nijedna država EU-a još nije ukinula Covid potvrde i da ne brzaju sa zaključcima.

„Velika Britanija je ukinula ali ona nije u EU, Danska razmišlja ali još nije ukinula, neke zemlje s visokim stupnjem procijepljenosti razmišljaju o promjeni načina primjene potvrda, a ne ukidanju”, kazao je dodavši da su potvrde instrument Europske komisije i omogućuju kretanje građana.

Testiranje djece uvodi se, veli, ne samo radi zdravstvene sigurnosti već i radi omogućavanja prisustvovanja djece nastavi. Poručio je kako je testiranje bezopasno, sigurno i provodi se u 16 europskih država.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.