Politika i društvo

Uspostavljena dva prihvatna centra

Božinović: U Hrvatsku stiglo 190 izbjeglica, pripremamo se za masovniji val

Najveći broj ukrajinskih izbjeglica ide na poznate adrese, kod rodbine i prijatelja, mi se pripremamo za mogućnost masovnijeg izbjegličkog vala. Procjene europskih agencija i UNHCR-a kreću se od tri do pet milijuna ljudi, kazao je Božinović


 
2 min
HINA
Davor Božinović

Najveći broj ukrajinskih izbjeglica ide na poznate adrese, kod rodbine i prijatelja, mi se pripremamo za mogućnost masovnijeg izbjegličkog vala. Procjene europskih agencija i UNHCR-a kreću se od tri do pet milijuna ljudi, kazao je Božinović

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je u Hrvatsku do jutros ušlo 190 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih je 11 u motelu "Plitvice", a ostali će biti smješteni u privatnom aranžmanu, dok teku pripreme za mogući masovniji val.

Božinović je nakon sjednice Vlade rekao novinarima da su dosad uspostavljena dva prihvatna centa - motel "Plitivice" i osječka Sportska dvorana, dok je u pripremi prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama.

Najveći broj ukrajinskih izbjeglica ide na poznate adrese, kod rodbine i prijatelja, mi se pripremamo za mogućnost masovnijeg izbjegličkog vala. Procjene europskih agencija i UNHCR-a kreću se od tri do pet milijuna ljudi, kazao je Božinović.

Radi se o velikom, nasilno izazvanom kretanju stanovnika pa se zemlje Europske unije pripremaju za njihov prijam, poručio je.

"U najmanju ruku pripremamo se za donošenje odluke o aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće imati limitiran na boravak od 90 dana, nego na duži period, godinu dana do tri godine, vidjet ćemo što će se preporučiti i odlučiti".

Također je bitno da se izbjeglice može ne samo zbrinuti nego i uključiti u tržište rada u zemljama u kojima se budu našli, kaže Božinović.

Ukrajinski državljani pri dolasku u Hrvatsku se evidentiraju, postoje propisi koji će se primjenjivati u tim situacijama, o njima vodi brigu Hrvatski crveni križ, pogotovo ako je potrebna psihološka ili socijalna pomoć.

"Sustav postoji, a na razini EU-a razgovaramo da se neke stvari dodatno olakšaju kako bi se tim ljudima omogućilo stabilnije razdoblje boravka u zemljama članicama", rekao je Božinović.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.