Politika i društvo

Sigurnosna situacija na istoku i jugoistoku Europe

Britanski ministar obrane: Zagreb i London ujedinjeni u podršci Ukrajini

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost“


 
1 min
HINA
Foto: HINA

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost“

Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo stoje "rame uz rame" u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace koji u utorak službeno boravi u Zagrebu. 

On i hrvatski ministar obrane Mario Banožić razgovarali su o sigurnosnoj situaciji na istoku i jugoistoku Europe, u vrijeme rasta napetosti u Ukrajini uz čiju granicu Rusija razmješta svoje snage. 

„Hrvatska i Britanija stoje rame uz rame u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu“, rekao je Wallace čiji je premijer Boris Johnson u utorak u Kijevu. 

„Ono što odaberu je gotovo pa sekundarno u odnosu na sveto pravo odabira suverene države o svojoj sigurnosti“ i članstvu u NATO savezu, kazao je na konferenciji za medije u ministarstvu obrane. 

„To je vrijednost i pravo za koje se vrijedno zalagati“, zaključio je britanski ministar koji je, kako je otkrio, u zadnjih 18 mjeseci imao samo četiri dana odmora i to na Korčuli. 

Naglasio je da su NATO, Europska unija i UK „apsolutno ujedinjeni“ u podršci ukrajinskom suverenitetu i da se kriza na rusko-ukrajinskoj granici mora riješiti dijalogom.

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost“. 

Wallace i Banožić potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu dvaju ministarstava koji predviđa jačanje odnosa u NATO-u, na zapadnom Balkanu, u sučeljavanju hibridnim prijetnjama i boljoj interoperabilnosti oružanih snaga dviju država. 

Dvojica ministara složila su se da su na zapadnom Balkanu važni nastavak dijaloga, reformskog procesa i daljnje integracije u EU i NATO. 

Wallace je ponovio britansku podršku tim savezima da se u Bosni i Hercegovini „vrati stabilnost“ i suzbiju problemi koji brinu „Hrvatsku, Srbiju i druge partnere“. 

Na konferenciji za medije dvojice ministara nisu bila predviđena pitanja novinara.

Wallace, član Johnsonovih konzervativaca, u Zagreb je stigao dok se njegov šef u Londonu brani od kritika oporbe, javnosti, pa i stranačkih kolega zbog proslava vladajućih u vrijeme strogog 'lockdowna', dok Banožić odbacuje optužbe zviždačice po pitanju državnih stanova i suočava se s kritikama hrvatskog predsjednika da ne radi dobro svoj posao. 

Wallace se nakon Banožića sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem. 


Nastavite čitati

Nezavisni tim evaluatora smatra da je Zakon o pravu na pristup informacijama kvalitetan

Voditelj evaluacijskog tima Edmond Miletić kao glavnu preporuku za unapređenje zakona istaknuo je nastavak institucionalne i organizacijske potpore instituciji povjerenika za informiranje, permanentnu edukaciju svih obveznika zakona i potrebu nastavka proaktivne objave informacija tijela javne vlasti  * Anketa je pokazala da čak 75 posto ispitanika nije znalo da građani imaju pravo žalbe povjereniku ako im tijelo javne vlasti uskrati pravo na informaciju te da nijedan ispitanik nije znao ime institucije koja štiti pravo građana na pristup informacijama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.