Politika i društvo

Sigurnosna situacija na istoku i jugoistoku Europe

Britanski ministar obrane: Zagreb i London ujedinjeni u podršci Ukrajini

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost“


 
2 min
HINA
Foto: HINA

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost“

Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo stoje "rame uz rame" u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace koji u utorak službeno boravi u Zagrebu. 

On i hrvatski ministar obrane Mario Banožić razgovarali su o sigurnosnoj situaciji na istoku i jugoistoku Europe, u vrijeme rasta napetosti u Ukrajini uz čiju granicu Rusija razmješta svoje snage. 

„Hrvatska i Britanija stoje rame uz rame u obrani prava suverenih država da biraju svoju sudbinu“, rekao je Wallace čiji je premijer Boris Johnson u utorak u Kijevu. 

„Ono što odaberu je gotovo pa sekundarno u odnosu na sveto pravo odabira suverene države o svojoj sigurnosti“ i članstvu u NATO savezu, kazao je na konferenciji za medije u ministarstvu obrane. 

„To je vrijednost i pravo za koje se vrijedno zalagati“, zaključio je britanski ministar koji je, kako je otkrio, u zadnjih 18 mjeseci imao samo četiri dana odmora i to na Korčuli. 

Naglasio je da su NATO, Europska unija i UK „apsolutno ujedinjeni“ u podršci ukrajinskom suverenitetu i da se kriza na rusko-ukrajinskoj granici mora riješiti dijalogom.

Banožić je istaknuo da Hrvatska u potpunosti razumije u kakvoj se situaciji Ukrajina trenutno nalazi, posebice „kao država koja je u ne tako dalekoj prošlosti prolazila jako teške situacije dok se borila za svoj teritorij i neovisnost“. 

Wallace i Banožić potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu dvaju ministarstava koji predviđa jačanje odnosa u NATO-u, na zapadnom Balkanu, u sučeljavanju hibridnim prijetnjama i boljoj interoperabilnosti oružanih snaga dviju država. 

Dvojica ministara složila su se da su na zapadnom Balkanu važni nastavak dijaloga, reformskog procesa i daljnje integracije u EU i NATO. 

Wallace je ponovio britansku podršku tim savezima da se u Bosni i Hercegovini „vrati stabilnost“ i suzbiju problemi koji brinu „Hrvatsku, Srbiju i druge partnere“. 

Na konferenciji za medije dvojice ministara nisu bila predviđena pitanja novinara.

Wallace, član Johnsonovih konzervativaca, u Zagreb je stigao dok se njegov šef u Londonu brani od kritika oporbe, javnosti, pa i stranačkih kolega zbog proslava vladajućih u vrijeme strogog 'lockdowna', dok Banožić odbacuje optužbe zviždačice po pitanju državnih stanova i suočava se s kritikama hrvatskog predsjednika da ne radi dobro svoj posao. 

Wallace se nakon Banožića sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem. 


Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.