Politika i društvo

Ti si mali zec, a ja mala vjeverica...

'BUNGA BUNGA' U PREDSJEDNIČKOJ PALAČI? Silvio Berlusconi juriša na Quirinale, svijet u nevjerici promatra hoće li Italija za predsjednika dobiti osuđenog kriminalca

Utrka za predsjednika Talijanske Republike počinje 24. siječnja, a nasljednik Sergija Mattarelle saznat će se tek nakon, kako prognoziraju talijanski mediji, nekoliko krugova. Favoriti su aktualni premijer Mario Draghi i kontroverzni Silvio Berlusconi, bivši predsjednik vlade, pravomoćno osuđeni kriminalac i kralj dekadencije


 
3 min
Chiara Bilić
Prosvjedi protiv Berlusconijeve kandidature/ Foto: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Utrka za predsjednika Talijanske Republike počinje 24. siječnja, a nasljednik Sergija Mattarelle saznat će se tek nakon, kako prognoziraju talijanski mediji, nekoliko krugova. Favoriti su aktualni premijer Mario Draghi i kontroverzni Silvio Berlusconi, bivši predsjednik vlade, pravomoćno osuđeni kriminalac i kralj dekadencije

Valja otvoreno kazati: Italija voli skandale i debelo je navikla na političku nestabilnost, ali povratak 85-godišnjeg Silvija Berlusconija na političku scenu previše je i za njihove prilike.

Utrka za predsjednika Talijanske Republike počinje 24. siječnja, a nasljednik Sergija Mattarelle saznat će se tek nakon, kako prognoziraju talijanski mediji, nekoliko krugova. Favoriti su aktualni premijer Mario Draghi i kontroverzni Berlusconi, bivši predsjednik vlade, pravomoćno osuđeni kriminalac i kralj dekadencije.

Očekivano, Berlusconi je kampanju pretvorio u prvoklasnu skandal-sprdnju popraćenu pompom i fanfarama. Kandidirao se sam, ali sada je već službeni kandidat desnog centra, uz veliku podršku lidera stranke Lega Nord Mattea Salvinija i čelnice Fratelli d'Italia Giorgie Meloni.

Silvio Berlusconi ima podršku desnog centra/ Foto: Reuters/Flavio Lo Scalzo Register no

U akciji koju talijanski mediji nazivaju „Operacija vjeverica“ (tal. Operazione scoiattolo), u razdoblju između Božića i Nove godine, osobno je zvao sve zastupnike i senatore suparničkih stranaka i tražio potporu. Jednog po jednog Berlusconi ih je počeo sakupljati, pišu, kao vjeverica koja skuplja žireve pred zimu, ponekad ih i drsko otimajući drugoj vjeverici. Na telefon se predstavlja kao 'gospodin bunga bunga', aludirajući na svoje raskalašene sex-partije. On i njegova stranka Forza Italia s time se javno šale. Berlusconi vjeruje da novac ruši sve zapreke i rješava sve probleme, a on novca ima napretek. Uostalom, ne bi mu bilo prvi put. I ranije je - za 'siću' od tri milijuna eura - kupovao političku naklonost.

Odlučit će skupština, a ne građani

Predsjednika Talijanske Republike, naime, ne biraju građani i građanke. Bira ga Velika izborna skupština u kojoj su senatori i zastupnici, bivši predsjednici, počasni senatori i po tri delegata za 19 regija (i samo jedan iz regije Val d'Aoste) – ukupno 1009 elektora. A glasanje je tajno.

No unutarstranački sustav kontrole ipak postoji. Stranke se prije glasanja dogovore na koji će način – kojim redoslijedom imena i prezimena ili inicijala kandidata – ispuniti glasački listić u kabinama za glasanje. To, međutim, ne znači da se izdaja ne može dogoditi. Događala se i ranije.

Bahati Berlusconi oslanja se i na moć uvjeravanja. Koristi činjenicu da bi Draghijeva pobjeda, njegov odlazak s premijerske funkcije, vrlo vjerojatno značila prijevremene parlamentarne izbore. Berlusconijeva je stranka Forza Italija već najavila napuštanje vlade jedinstva ako dođe do tog scenarija. Mnogima takav rasplet ne odgovara, a razvratni medijski mogul to okreće sebi u korist.

Quirinale nije bunga bunga/Foto: Il Fatto Quotidiano

Lice izvitopereno od estetskih operacija i nekadašnje vlasništvo nad nogometnim klubom Milan, rezistentna je politička bakterija.

Redatelj Nino Moretti ekranizirao ga je 2006. kao gmaza, kajmana, u istoimenoj političkoj drami „Il Caimano“ i predvidio njegov pad. I pao je. Te 2006. izgubio je izbore. A onda se opet vratio.

Pravda je spora i... nedostižna?

Osuđen je zbog mita, utaje poreza, pronevjere, a još uvijek mu se sudi i za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije, seksa s maloljetnicom i njegovim orgijama, takozvanim 'bunga bunga' zabavama. Zatvor ga nije dočekao. Izvukao se iz svega, prvo zastarom, potom i društveno korisnim radom.

Ni narušeno zdravlje nije mu prepreka. Zadnjih godinu dana lukrativni Berlusconi je nekoliko puta završavao u bolnici u lošem zdravstvenom stanju. Svaki put se oporavio.

Na najavu njegove kandidature, lucidan dio Italije već se (opet) dignuo na noge. Poručuju da Quirinale nije 'bunga bunga'.

Berlusconi ima sve, u kolekciji životnih i političkih trofeja nedostaje mu samo još ta protokolarna predsjednička funkcija. Bahati 'il cavaliere' (vitez, op.n.) juriša na predsjedničku palaču Quirinale, dok svijet u nevjerici promatra hoće li Italija za državnog poglavara dobiti osuđenog kriminalca.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.