Politika i društvo

mnogi su u njima nelegalno

Čak 69 pulskih gradskih stanova koriste osobe bez valjane pravne osnove

Na pitanje što je s režijama i plaćaju li ih stanari, iz Grada navode kako su, budući da Grad raspolaže podacima o korisnicima ovih stanova, oni sami u obvezi plaćanja komunalne naknade vezane uz korištenje stana pa tako i režijskih troškova koji su nastali korištenjem stana


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija

Na pitanje što je s režijama i plaćaju li ih stanari, iz Grada navode kako su, budući da Grad raspolaže podacima o korisnicima ovih stanova, oni sami u obvezi plaćanja komunalne naknade vezane uz korištenje stana pa tako i režijskih troškova koji su nastali korištenjem stana

Trenutno 69 gradskih stanova koriste osobe bez valjane pravne osnove, potvrdili su nam iz Grada Pule. Inače, Grad u svojem vlasništvu ima 479 stanova koji se izdaju na tržišnim osnovama, zaštićenim najmoprimcima ili pak daju u najam za službene potrebe.

Ova je tema "vrući krumpir" već neko vrijeme, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća SDP-ovi vijećnici ponovo su potaknuli ovo pitanje. I dok je Sanja Radolović kazala da još uvijek postoje neriješeni slučajevi gradskih stanova, ali i plaćanja njihovih režija, Igor Belas išao je i korak dalje te ustvrdio da se u njima nalaze i članovi i simpatizeri jedne političke opcije, odnosno bivše IDS-ove vlasti.

Ilegalni stanari pretežno u starijim zgradama

Obzirom da se prošla IDS-ova vlast od objavljivanja tko i na koji način koristi stanove branila tajnošću podataka zanimljivo je da je novi pulski gradonačelnik Filip Zoričić prije par dana najavio kako će se i s time uhvatiti u koštac te objaviti "brojku gradskih stanova po stavkama".

Do tada, iz Grada nam odgovaraju da se ti nelegalno zauzeti stanovi nalaze na cijelom području Pule. Radi se o stanovima koji se u pretežitom dijelu nalaze u starijim stambenim zgradama izgrađenim prije 2. svjetskog rata.

- Grad Pula raspolaže podacima o korisnicima ovih stanova. Prema evidencijama Grada imamo slučajeve da pojedine stanove koriste osobe koje same žive, odnosno da se radi o jednočlanim domaćinstvima te isto tako pojedine stanove koriste osobe koje u njima žive sa svojim članovima domaćinstva. Uglavnom se radi o dugogodišnjim korisnicima ovih stanova.

Nelegalno zauzeti stanovi nalaze na cijelom području Pule. Radi se o stanovima koji se u pretežitom dijelu nalaze u starijim stambenim zgradama izgrađenim prije 2. svjetskog rata, a u njima žive dugogodišnji korisnici

Napominjemo da u posljednjih 15-ak godina nije bilo slučajeva da su pojedinci na nelegalan način pokušali ući u stanove u vlasništvu Grada. Ukoliko ih je i bilo, radilo se o zanemarivom broju, a pitanje posjeda stana rješavalo se kroz sudski postupak, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Grad tvrdi kako nelegalnim stanarima ne plaća režije

Na pitanje što je s režijama i plaćaju li ih stanari ili ih pak podmiruje Grad (kao što se to moglo čuti na jednom gradskom vijeću), iz Grada navode kako su - budući da raspolažu podacima o korisnicima ovih stanova - stanari sami u obvezi plaćanja komunalne naknade vezane uz korištenje stana pa tako i režijskih troškova koji su nastali korištenjem tih stana.

- Slijedom navedenog, Grad Pula niti u jednom slučaju ne sudjeluje u podmirenju ovih troškova, tvrde nam, dok na pitanja o "šuškanju" da među dugogodišnjim korisnicima stanova ima i onih koji su bili bliski gradskoj upravi, ali i da se neki od ilegalno zauzetih stanova čak iznajmljuju turistički, iz Grada tvrde kako nemaju saznanja da neke od ovih stanova koriste djelatnici gradske uprave te djelatnici gradskih komunalnih poduzeća i ustanova.

- Također, nije nam poznato da se neki od ovih stanova koriste u turističke svrhe, navode te zaključuju da u okviru svojih nadležnosti Grad Pula prati korištenje stanova u svojem vlasništvu.

Od 2019. legalizirano 49 korisnika stanova

- Grad je 2019. godine donio Odluku o reguliranju statusa korištenja stanova bez valjane pravne osnove primjenom koje se, pod uvjetima propisanim navedenom odlukom, legalizira status korištenja stana i s njihovim korisnicima se zaključuju ugovori o najmu.

Primjenom navedene Odluke do danas je sa 49 korisnika stanova, koji su stanove koristili bez valjane pravne osnove, zaključen ugovor o najmu stana, odnosno legalizirani njihov posjed, zaključuju u odgovorima na naša pitanja.


Nastavite čitati

Pula
 

PROMJENA PLANA Filip Zoričić: Danas sam prihvatio amandmane SDP-a i HDZ-a. Porez za iznamljivače bit će 99,99 eura, a godišnji porez na dohodak 21 i 31 posto

" Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni. Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna", stoji, među ostalim, u Zoričićevoj objavi na društvenoj mreži

Pula
 

PROMETNA NESREĆA VEČERAS NA VERUDI Kod gradskog bazena izletio s ceste i zabio se u zid pa u rasvjetni stup

Na mjesto događaja odmah je upućena policija koja je zatekla vozača, a upućena je hitna medicinska pomoć kako bi utvrdila je li vozač Caddyija ozlijeđen. U ovom trenutku, prema riječima glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić, još se utvrđuju sve okolnosti događaja, a poznato je i da drugih sudionika i ozlijeđenih nema. Neslužbeno doznajemo da je vozač bio pod jakim utjecajem alkohola

Pula
 

Bolnici doniran novac za kupnju fotelja za primanje kemoterapije

Memorijalna utrka 'Dina Pervan Rabelo' humanitarnog je karaktera pa se prikupljena sredstva svake godine doniraju, a ove godine sredstva su donirana Odjelu internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula. Donatorski ček u iznosu 14.000 eura uručen je ravnateljici OB Pula doc. dr. sc. Ireni Hrstić, rekli su organizatori Memorijalne utrke

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.