Politika i društvo

mnogi su u njima nelegalno

Čak 69 pulskih gradskih stanova koriste osobe bez valjane pravne osnove

Na pitanje što je s režijama i plaćaju li ih stanari, iz Grada navode kako su, budući da Grad raspolaže podacima o korisnicima ovih stanova, oni sami u obvezi plaćanja komunalne naknade vezane uz korištenje stana pa tako i režijskih troškova koji su nastali korištenjem stana


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija

Na pitanje što je s režijama i plaćaju li ih stanari, iz Grada navode kako su, budući da Grad raspolaže podacima o korisnicima ovih stanova, oni sami u obvezi plaćanja komunalne naknade vezane uz korištenje stana pa tako i režijskih troškova koji su nastali korištenjem stana

Trenutno 69 gradskih stanova koriste osobe bez valjane pravne osnove, potvrdili su nam iz Grada Pule. Inače, Grad u svojem vlasništvu ima 479 stanova koji se izdaju na tržišnim osnovama, zaštićenim najmoprimcima ili pak daju u najam za službene potrebe.

Ova je tema "vrući krumpir" već neko vrijeme, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća SDP-ovi vijećnici ponovo su potaknuli ovo pitanje. I dok je Sanja Radolović kazala da još uvijek postoje neriješeni slučajevi gradskih stanova, ali i plaćanja njihovih režija, Igor Belas išao je i korak dalje te ustvrdio da se u njima nalaze i članovi i simpatizeri jedne političke opcije, odnosno bivše IDS-ove vlasti.

Ilegalni stanari pretežno u starijim zgradama

Obzirom da se prošla IDS-ova vlast od objavljivanja tko i na koji način koristi stanove branila tajnošću podataka zanimljivo je da je novi pulski gradonačelnik Filip Zoričić prije par dana najavio kako će se i s time uhvatiti u koštac te objaviti "brojku gradskih stanova po stavkama".

Do tada, iz Grada nam odgovaraju da se ti nelegalno zauzeti stanovi nalaze na cijelom području Pule. Radi se o stanovima koji se u pretežitom dijelu nalaze u starijim stambenim zgradama izgrađenim prije 2. svjetskog rata.

- Grad Pula raspolaže podacima o korisnicima ovih stanova. Prema evidencijama Grada imamo slučajeve da pojedine stanove koriste osobe koje same žive, odnosno da se radi o jednočlanim domaćinstvima te isto tako pojedine stanove koriste osobe koje u njima žive sa svojim članovima domaćinstva. Uglavnom se radi o dugogodišnjim korisnicima ovih stanova.

Nelegalno zauzeti stanovi nalaze na cijelom području Pule. Radi se o stanovima koji se u pretežitom dijelu nalaze u starijim stambenim zgradama izgrađenim prije 2. svjetskog rata, a u njima žive dugogodišnji korisnici

Napominjemo da u posljednjih 15-ak godina nije bilo slučajeva da su pojedinci na nelegalan način pokušali ući u stanove u vlasništvu Grada. Ukoliko ih je i bilo, radilo se o zanemarivom broju, a pitanje posjeda stana rješavalo se kroz sudski postupak, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Grad tvrdi kako nelegalnim stanarima ne plaća režije

Na pitanje što je s režijama i plaćaju li ih stanari ili ih pak podmiruje Grad (kao što se to moglo čuti na jednom gradskom vijeću), iz Grada navode kako su - budući da raspolažu podacima o korisnicima ovih stanova - stanari sami u obvezi plaćanja komunalne naknade vezane uz korištenje stana pa tako i režijskih troškova koji su nastali korištenjem tih stana.

- Slijedom navedenog, Grad Pula niti u jednom slučaju ne sudjeluje u podmirenju ovih troškova, tvrde nam, dok na pitanja o "šuškanju" da među dugogodišnjim korisnicima stanova ima i onih koji su bili bliski gradskoj upravi, ali i da se neki od ilegalno zauzetih stanova čak iznajmljuju turistički, iz Grada tvrde kako nemaju saznanja da neke od ovih stanova koriste djelatnici gradske uprave te djelatnici gradskih komunalnih poduzeća i ustanova.

- Također, nije nam poznato da se neki od ovih stanova koriste u turističke svrhe, navode te zaključuju da u okviru svojih nadležnosti Grad Pula prati korištenje stanova u svojem vlasništvu.

Od 2019. legalizirano 49 korisnika stanova

- Grad je 2019. godine donio Odluku o reguliranju statusa korištenja stanova bez valjane pravne osnove primjenom koje se, pod uvjetima propisanim navedenom odlukom, legalizira status korištenja stana i s njihovim korisnicima se zaključuju ugovori o najmu.

Primjenom navedene Odluke do danas je sa 49 korisnika stanova, koji su stanove koristili bez valjane pravne osnove, zaključen ugovor o najmu stana, odnosno legalizirani njihov posjed, zaključuju u odgovorima na naša pitanja.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.