Politika i društvo

kandidat broj 4 na izbornoj listi Fokus-Republika

DAMIR GRÜNBAUM: Nitko u svojim programima ne spominje promjene Ovršnog zakona. Smatram to izdajom vlastitih građana!

Protivim se predizbornim političkim trgovinama. Najsvježiji primjer prljave predizborne političke trgovine je dodjeljivanje državnih nekretnina SPD Privredniku od strane HDZ-ove Vlade. Radi se o nekretninama vrijednim preko 3.000.000 eura. SPD Privrednik je usko povezan sa SDSS-om Milorada Pupovca, ali i sa Mislavom Kolakušićem, Domovinskim pokretom i Viliborom Sinčićem preko predsjednika upravnog odbora SPD Privrednika Dušana Cvetanovića koji je Kolakušićev asistent u EU parlamentu


 
5 min
PROMO ⒸFOTO: Manuel Angelini

Protivim se predizbornim političkim trgovinama. Najsvježiji primjer prljave predizborne političke trgovine je dodjeljivanje državnih nekretnina SPD Privredniku od strane HDZ-ove Vlade. Radi se o nekretninama vrijednim preko 3.000.000 eura. SPD Privrednik je usko povezan sa SDSS-om Milorada Pupovca, ali i sa Mislavom Kolakušićem, Domovinskim pokretom i Viliborom Sinčićem preko predsjednika upravnog odbora SPD Privrednika Dušana Cvetanovića koji je Kolakušićev asistent u EU parlamentu

Da li smo zapravo svi prevareni lažnim neprijateljstvima između stranaka koje zapravo sve političke poteze zajednički dogovaraju "iza zavjesa"?  

HDZ očito ima u Istri iznimnu podršku IDS-a. To je bilo očito na primjeru Uljanika gdje su obje stranke davale podršku tadašnjoj kriminalnoj upravi i promovirale restrukturiranje kao jedini izlaz iz krize. Ismijavali su me u medijima jer sam tražio smjenu uprave i već tada ukazivao na  kriminal i bonuse koje su si dijelili. Njima se pridružio i SDP koji nije ozbiljno reagirao na događanja u Uljaniku.

Izjava ministra gospodarstva i prometa da on gradi drugu cijev  tunela Učka je u najmanju ruku smiješna s obzirom da je Bina – Istra u vlasništvu francuskog Bouyguesa zahvaljujući tom ministru, njegovoj vladi i IDS-u sklopila "ugovor stoljeća" produživši koncesiju na Ipsilonom do 2039. godine. Zanimljivo je da bi istekom prethodnog ugovora 2027. godine Hrvatska dobila u vlasništvo dvije milijarde vrijedni Ipsilon bez posljednje dionice od Rogovića do tunela Učka. Hrvatska se toga odrekla u korist Bina-Istre, a nije se „odrekla“ plaćanja oko 50.000.000 eura godišnje Bina-Istri za neostvareni promet izvan sezone! To plaćamo redovno svake godine i plaćat ćemo i slijedećih 15 godina, ako nisu u međuvremenu opet produžili koncesiju. Napominjem i da Bina Istra nije u sustavu PDV-a. Čudna priča koja potvrđuje nagađanja da je Bina-Istra za svaki uložen jedan euro u Ipsilon dobila dva eura od države. A mi Istrijani i dalje plaćajmo tunelarinu, cestarinu, a posredno i gradnju tunela i Ipsilona. Nadam se da neće opet zaboraviti dovršiti vijadukte preko Mirne i Lima. Čudna priča koja je  i na primjeru projekta izgradnje 4 pročiščivača kod Poreča pokazala povezanost francuskog kapitala sa Istrom tj. sa HDZ-om i IDS-om. Tamo su nakon 3 natječaja za izgradnju eliminirani svi konkurenti francuskom Degremontu. Kaznu Olafa od preko 6.000.000 eura financijske korekcije umjesto pravih krivaca platit će građani. Nadzor nad tim projektom bio je dodijeljen tvrtki Sofego iz grupacije Suez čiji je član i Degremont!

Najsvježiji primjer prljave predizborne političke trgovine je dodjeljivanje državnih nekretnina SPD Privredniku od strane HDZ-ove vlade. Radi se o nekretninama vrijednim preko 3.000.000 eura. SPD Privrednik je usko povezan sa SDSS-om Milorada Pupovca, ali i sa Mislavom Kolakušićem, Domovinskim pokretom i Viliborom Sinčićem preko predsjednika upravnog odbora SPD Privrednika Dušana Cvetanovića koji je Kolakušićev asistent u EU parlamentu, njegov promotor i osnivač udruge ANTIKORUPCIJA koja je „nestala“ nakon što je prikupila članarinu koja je bila iznad 50 eura od preko 20.000 članova. Sve prijave nezadovoljnih članova te udruge završile su u nečijoj ladici, a važni članovi Domovinskog pokreta iz Rijeke napustili su tu stranku ogorčeni tim potezima.

Priprema se buduća koalicija za saborsku većinu!

Sve se to događa dok se oko građana se steže čvrsta omča neumjerenih poskupljenja i novih poreza i naknada koja se mogla izbjeći ili barem umanjiti da oni koji o tome odlučuju nisu vođeni interesima koji nisu i interesi njihovih građana. Programi velikih stranaka se temelje na projektima koji neće donijeti dodanu vrijednost i zapošljavanje i koji neće olakšati život ugroženim građanima.

Nitko od njih u svojim programima ne spominje promjene Ovršnog zakona, nitko ne želi nove zakone bliže zakonima EU koji će omogućiti deblokadu računa preko 200 tisuća  građana i poduzetnika. Smatram to izdajom vlastitih građana koje zastupaju, a koji većina živi na rubu ili ispod ruba egzistencije. Posebno je ugroženo oko 45.000 umirovljenika u Istri od kojih polovica ima mirovinu ispod 200 eura. Njihovi politički predstavnici šute.

Razne agencije - utjerivači dugova, banke, odvjetnici, javni bilježnici i zloglasna Fina uz najstroži ovršni zakon u EU  postali su grobari demokracije i uz korupciju glavni uzrok iseljavanja stanovništva. Dovoljno  je ponoviti da smo uz Bugarsku najsiromašnija država EU na sramotu onih koji vode ovu državu.

Nekretnine su u Istri dostigle cijene koje nisu pristupačne mladim obiteljima tako da je njima ostao izbor između rijetkih POS-ovih stanova ili odlaska u inozemstvo dok nam Istru naseljavaju bogati stranci koji borave uglavnom po ljeti stvarajući od Istre jedan veliki resort koji je pust devet mjeseci u godini. Projekt izgradnje POS-ovih stanova je još jedan način da zadržimo mlade obitelji koje si u Istri ne mogu drugačije priuštiti novi dom.

Građani Istre plaćaju troškove odvoza smeća, vode, struje itd. najmanje 30 posto više nego što bi trebali i što je realno. Vrijeme je da se napokon utvrdi koliko je na štetu građana, a u korist turističkih tvrtki nepravedno raspoređen financijski teret tih troškova. Izgrađena je komunalna, energetska, vodovodna i ostala infrastruktura sa znatno većim kapacitetima koja zadovoljavaju vršna opterećenja za vrijeme sezone,  međutim održavanje, amortizaciju i sve ostale troškove moraju građani plaćati tijekom cijele godine za kapacitete koje ne koriste.

Mnogo je toga što bi se moglo ovdje napisati. Izdvojio sam samo jedan manji dio. Ostalo ćete saznati u našim slijedećim obraćanjima.

Svi napokon očekujemo promjene, svjetla na kraju svih tunela, međutim u Hrvatskoj i u Istri ta će svjetla biti nedostižna ako nasjednemo na već bezbroj puta ponovljene predizborne laži. Ovi izbori postali su nova platforma za prljave političke trgovine nezasitnih stranaka i njihovih političara. Zato sam dogovorio sa strankom Republika da kao nezavisni kandidat budem četvrti na njihovoj kandidacijskoj listi Forum – Republika vjerujući u njihovu iskrenost i poštenje.

Naša lista je skup uspješnih poduzetnika i uglednih građana. Ukazujemo na probleme, ali i nudimo rješenja kako bi živjeli kvalitetnije i osigurali budućnost novim generacijama.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.