Politika i društvo

vodnjan nema sreće s komunalnim doprinosom

Pastrovicchio konačno poslao Končaru rješenje o komunalnom doprinosu za golf u Barbarigi, Danko mu u žalbi odgovorio da je sve plaćeno još prije 17 godina

Nakon što je s trogodišnjim zakašnjenjem konačno dobio rješenje o komunalnom doprinosu Danko Končar se žalio. U žalbi je naveo da su njegove tvrtke još prije 17 godina uplatile Gradu Vodnjanu 11, 6 milijuna kuna avansa za komunalni doprinos. Dakle, ne samo što Grad Vodnjan danas neće dobiti ni kune od doprinosa već su se pojavili papiri koji pokazuju da su Končaru zapravo - dužni. Danas, nakon 22 godine i unatoč 100 milijuna "uloženih" eura na Barbarigi i Dragoneri nije izgrađen nijedan objekt


 
3 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nakon što je s trogodišnjim zakašnjenjem konačno dobio rješenje o komunalnom doprinosu Danko Končar se žalio. U žalbi je naveo da su njegove tvrtke još prije 17 godina uplatile Gradu Vodnjanu 11, 6 milijuna kuna avansa za komunalni doprinos. Dakle, ne samo što Grad Vodnjan danas neće dobiti ni kune od doprinosa već su se pojavili papiri koji pokazuju da su Končaru zapravo - dužni. Danas, nakon 22 godine i unatoč 100 milijuna "uloženih" eura na Barbarigi i Dragoneri nije izgrađen nijedan objekt

Istražujući sporne detalje o projektu "Vitality" Antona Klimana, posebice neizdavanje rješenja o komunalnom doprinosu vrijednog oko osam milijuna kuna, doznali smo da gradska uprava Klaudia Vitasovića godinama nije obračunavala doprinose ni za projekte Danka Končara na brijunskom priobalju.

Edi Pastrovicchio/FOTO: Manuel Angelini
Naplatu je s mrtve točke pokrenuo aktualni gradonačelnik Edi Pastrovicchio, a za detalje nas je uputio na nadležnog referenta Mischela Živolića.

- Točno je da smo nedavno obračunali komunalni doprinos za projekt tvrtke "Kermas Istra" temeljem građevinske dozvole za golf projekt Porto Mariccio iz 2018 godine, objasnio je Živolić. Radi se o projektu koji osim golf terena s 27 rupa predviđa i gradnju desetak vila.

- Nakon što smo tvrtki "Kermas Istra" dostavili rješenje, oni su u zakonskom roku izjavili žalbu, dodao je Živolić. Na naš dodatni upit za pojašnjenje detalja iz žalbe, Pastrovicchio nas je uputio na Tiziana Sošića, jednog od odvjetnika Grada Vodnjana.

- Mogu potvrditi da je rješenjem Grada Vodnjana tvrtki "Kermas Istra" utvrđen komunalni doprinos za gradnju građevine "Golf igralište Porto Mariccio" u ukupnom iznosu od 5.238.180 kuna. Obveznik je ostvario pravo na popust od 15% na jednokratno plaćanje u roku od 15 dana, a što iznosi 4.452.453 kune, odgovorio nam je odvjetnik Sošić.

Danko Končar godinama je bio omiljeni IDS-ov investitor/FOTO: PIXSELL/Duško Marušić

Tvrtka "Kermas Istra" podnijela je žalbu protiv spomenutog rješenja tvrdeći da je komunalni doprinos u cijelosti podmiren na temelju avansnih plaćanja koje su izvršili pravni prednici tvrtke "Kermas Istre".

- Prednici "Daria" i "AB Maris" platili su po četiri milijuna kuna, tijekom 2004. godine. Prednik "Daria" platio je daljnji iznos od 3,6 milijuna kuna, ponovno kao avans komunalnog doprinosa, a uplata je izvršena sukladno Sporazumu o financiranju izgradnje nerazvrstane ceste Mednjan – Batvać – Sveta Foška – Barbariga od 29. prosinca 2006., detaljno nam je objasnio Tiziano Sošić.

- Iz isprava koje su meni na raspolaganju, a priložene su spomenutoj žalbi, te se uplate temelje na pravnim poslovima (sporazumima i aneksima) koji su zaključeni s Gradom Vodnjanom (i prednicom Općinom Vodnjan), zaključio je Sošić.

Dakle, Grad Vodnjan je prije gotovo dvadeset godina od tvrtki "AB Maris" i "Daria" primio 11,6 milijuna kuna avansa, tako da Vodnjan ne samo što danas neće dobiti ni kune, nego su Danku Končaru još i dužni.

Na terenu su vidljivi minimalni građevinski radovi

Na terenu smo utvrdili da je prošle godine na nekoliko lokacija tvrtka "Kermas Istra", vjerojatno u nastojanju da im ne propadne građevinska dozvola iz 2018., pokrenula minimalne građevinske radove.

Na internetu je i danas dostupan i video iz 2016. koji na atraktivan način pokazuje planove Danka Končara u Barbarigi i Dragoneri.

OKVIR

Hypo korupcijska afera "Dragonera i Barbariga"

Joerg Haider i Ivan Jakovčić/FOTO: CROPIX, JUTARNJI LIST

Podsjetimo, projekti Hypo Alpe Adria Banke Dragonera i Barbariga započeti su 2000. godine uz politički blagoslov Ivana Jakovčića i pokojnog ultradesnog koruškog guvernera Joerga Haidera. Projekte je 2009. godine od Hypo banke otkupio Danko Končar uz pomoć zagrebačkog odvjetnika Ante Nobila.

Projekte od samog početka prati korupcijska reputacija. Iako je zbog sklapanja nezakonitog ugovora s tvrtkom "Daria" četiri godine kazne u zatvoru odslužila nekadašnja vodnjanska načelnica Lidija Delton, DORH nikada nije zatražio poništenje nezakonitog ugovora, dok su se veći igrači spasili kaznenog progona. S današnje distance izgleda potpuno nepravedno da je Vodnjanka Lidija Delton ispala jedino žrtveno janje u cijelom Hypo kriminalu na brijunskom priobalju.

Danas, 22 godine kasnije i unatoč 100 milijuna eura "uloženih" eura na terenu nije izgrađen nijedan objekt.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.