Politika i društvo

SUĐENJE IVI SANADERU

DORH za Sanadera u aferi Hypo traži višu kaznu, obrana poništenje presude

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. U svim postupcima Sanader je zbirno skupio čak 21 i pol godinu zatvora, od čega mu je za sada pravomoćno 19 godina, a ukupno mora vratiti i 74 milijuna kuna po svim osuđujućim presudama


 
2 min
HINA
Foto: PIXSELL/Goran Stanzl

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. U svim postupcima Sanader je zbirno skupio čak 21 i pol godinu zatvora, od čega mu je za sada pravomoćno 19 godina, a ukupno mora vratiti i 74 milijuna kuna po svim osuđujućim presudama

Tužiteljstvo je na Vrhovnom sudu, koji treba donijeti pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Hypo, zatražilo veću kaznu, dok obrana traži od najvišeg suda da prihvati žalbu i preinači osuđujuću presudu ili ju poništi i slučaj vrati prvostupanjskom sudu.

Zamjenica glavne državne odvjetnice Mirta Kuharić istaknula je u utorak kako tužiteljstvo smatra da je Sanader počinio kazneno djelo ratnog profiterstva i to u cilju osobnog bogaćenja. 

''Sanader je bio ovlašteni pregovarač s Hypo bankom, a njegova provizija je dogovorena nakon obećanja da će Hypo banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj'', kazala je tužiteljica, dodajući da Sanaderova ranija neosuđivanost nije mogla biti olakotna okolnost kao ni "protok vremena". Stoga je zatražila da Vrhovni sud preinači prvostupanjsku presudu od dvije i pol godine zatvora i strože osudi Sanadera.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković smatra, s druge strane, da je tijekom suđenja pogrešno utvrđeno činjenično stanje te da ključni elementi kaznenog djela nisu utvrđeni na pravilan način. Netočno je, dodala je, da bi Hypo banka isplatila Sanaderu proviziju kako bi je uveo na tržište. Tvrdi kako nije dokazano da je Sanader bio glavni pregovarač u tom postupku ni da je primio proviziju.

Sanader se, sudjelujući na javnoj sjednici najvišeg suda videolinkom iz remetinečkog zatvora, pridružio riječima svoje braniteljice.

Tužiteljstvo ga u aferi Hypo tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

U svim postupcima Sanader je zbirno skupio čak 21 i pol godinu zatvora, od čega mu je za sada pravomoćno 19 godina, a ukupno mora vratiti i 74 milijuna kuna po svim osuđujućim presudama.

Odluku o slučaju Hypo Vrhovni sud će donijeti naknadno iza zatvorenih vrata, a nakon što se pravomoćno okončaju svi Sanaderovi postupci nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud treba odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.