Politika i društvo

SUMNJA U KAZNENO DJELO

Državno odvjetništvo provodi izvide protiv direktora Uljanika Samira Hadžića

Kazneni zakon u članku 209. kaže da „tko protupropisno sječe ili krši šumu ili na drugi način pustoši šumu kaznit će se kaznom zatvora od jedne godine.“ Da su Samir Hadžić i njegov prijatelj i poslovni partner Elvis Radolović protuzakonito sjekli šumu utvrdila je šumarska inspekcija državnog  inspektorata. Bespravnu sječu šume inspekciji je prijavila Općina Bale * Mene nitko nije kontaktirao tako da nisam upoznat s izvidima i nemam komentara. Ujedno, nisu li izvidi tajni?, zapitao se Hadžić.


 
2 min
Chiara Bilić Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Kazneni zakon u članku 209. kaže da „tko protupropisno sječe ili krši šumu ili na drugi način pustoši šumu kaznit će se kaznom zatvora od jedne godine.“ Da su Samir Hadžić i njegov prijatelj i poslovni partner Elvis Radolović protuzakonito sjekli šumu utvrdila je šumarska inspekcija državnog  inspektorata. Bespravnu sječu šume inspekciji je prijavila Općina Bale * Mene nitko nije kontaktirao tako da nisam upoznat s izvidima i nemam komentara. Ujedno, nisu li izvidi tajni?, zapitao se Hadžić.

Pulsko Državno odvjetništvo provodi izvide protiv direktora Uljanika Samira Hadžića zbog sumnje u kazneno djelo nezakonite sječe šume. Tu informaciju nam je potvrdila općinska državna odvjetnica Slavica Đokić.

- Općinsko državno odvjetništvo u Puli započelo je s provođenjem izvida kaznenog djela. S obzirom da su izvidi u tijeku, te da je, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, postupanje tijekom izvida tajno, državno odvjetništvo ne može iznositi u javnost pojedinosti, odgovorila nam je Đokić.

Posječena šuma na parceli Samira Hadžića

Kazneni zakon u članku 209. kaže da „tko protupropisno sječe ili krči šumu ili na drugi način pustoši šumu kaznit će se kaznom zatvora od jedne godine.“ Dodatno. zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora za one koji sjeku šumu u zaštićenim područjima.

Da su Samir Hadžić i njegov prijatelj i poslovni partner Elvis Radolović protuzakonito sjekli šumu utvrdila je šumarska inspekcija državnog inspektorata. Bespravnu sječu šume inspekciji je prijavila Općina Bale.

-Državni inspektorat zaprimio je prijavu komunalnog redara Općine Bale o bespravnoj sječi na k.č. 5109/1, k.o. Bale. Temeljem prijave obavljen je inspekcijski nadzor te će na temelju činjenica utvrđenih prema zatečenom stanju, biti podignut optužni prijedlog protiv počinitelja sukladno članku 36. Zakona o šumama, odgovorili su prije mjesec dana inspektori na naš upit.

Za komentar DORH-ovih izvida upitali smo i direktora Uljanika Samira Hadžića.

- Mene nitko nije kontaktirao tako da nisam upoznat s izvidima i nemam komentara. Ujedno, nisu li izvidi tajni?, zapitao se Hadžić.

Izvidi Općinskog državnog odvjetništva događaju su u vrijeme dok brojni investitori protupropisno sjeku šumu pokušavajući provesti ekspresnu parcelizaciju prije najavljenih izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Stoga je represivna primjene članka 209. dobro upozorenje prema onima koji planiraju sječu radi parcelacije.

Elvis Radolović, FOTO: Facebook

Kako smo prije mjesec dana izvijestili, direktor Uljanika Samir Hadžić i njegov kolega i bivši šef u skladištu alata Elvis Radolović u studenom prošle godine kupili su 45 tisuća metara poljoprivrednog zemljišta kraj Bala i pripremili ga za parcelaciju. U izjavi za Istra24 Hadžić nije želio komentirati moguću parcelaciju objašnjavajući da je to njegova privatna stvar, dok je Radolović tvrdio da su zemlju kupili u namjeri da sačuvaju ušteđevinu od inflacije i devalvacije.

- Uložili smo s namjerom da zadržimo vrijednost ušteđevine, objasnio nam je Radolović posao vrijedan 50 tisuća eura.

Sječa šume se dogodila na nekoliko lokacija

Osim bespravne sječe šume u kupovini 45.000 metara poljoprivrednog zemljišta još je nekoliko nejasnoća. Naime, stručnjaci za nekretnine koje smo kontaktirali tvrde da cijena od jednog eura po metru na predjelima ispod ceste Vodnjan-Bale, odnosno Bale-Rovinj, nikako nije realna te da se tržišna cijena kreće od najmanje dva pa do pet eura po metru kvadratnom. Značajan trošak za Uljanikovce koji su donedavno tvrdili da su životno ugroženi zbog višemjesečne neisplate plaća, bilo je i malčiranje zemljišta. Poljoprivrednici koje smo kontaktirali objasnili su nam da malčiranje 4,5 hektara košta od 100 do 150 tisuća kuna.


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO I VIDEO) BICIKLOM DO VISINE MT. EVERESTA Odvezavši se 33 puta na Skitaču, Mario Pustijanac svladao ukupni uspon od 8.848 metra

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje * Cijeli je podvig, započet nešto prije 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac "cijela jedna vječnost"

Istra
 

GROŽNJAN: Započela dvodnevna konferencija o komunikacijama u zdravstvu

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković naglasio je kako prema iskustvima nekih susjednih država, liste čekanja, kao najaktualnije pitanje u zdravstvu, nastaju kao rezultat pada produktivnosti rada, a ne toliko zbog pada broja liječnika i razvoja medicinske tehnologije odnosno rasta broja medicinskih usluga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.