Politika i društvo

TKO MOŽE, MOŽE

'FAIR PLAY' Nakon 19 godina Valtera Flegu i dalje čeka siguran posao u Istarskom vodovodu. Političku karijeru zasad nastavlja u 'back stageu'

Valter Flego upravo je u proceduri odjave atraktivnog gradskog prostora na pulskim Giardinima u kojem je dosad imao svoj europski ured. Taj je ured 2014. godine otvorio prvi IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Valter Flego upravo je u proceduri odjave atraktivnog gradskog prostora na pulskim Giardinima u kojem je dosad imao svoj europski ured. Taj je ured 2014. godine otvorio prvi IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić

"Nemam ambiciju niti za Sabor, Grad ili Županiju. Vidjet ćete i sami. Ako se nešto razgovara i priprema, bio i bih ipak malo neodređeniji, ali ovako vam otvoreno kažem kako stvari stoje“. Ovako je govorio u razgovoru za Istra24 sada već bivši IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego pred nešto manje od godinu dana.

Posebno ga je nasmijalo kada smo ga pitali hoće li biti ponovno kandidat stranke za župana na lokalnim izborima 2026. godine rekavši nam tada da je odgovor na to pitanje „jedno debelo i veliko NE".

"Ne zanima me kandidatura za župana, a isto tako nemam ambiciju biti na nikakvoj listi za parlamentarne izbore, ili se kandidirati na listama za županijsku Skupštinu na idućim lokalnim izborima", kazao nam je Flego u kolovozu prošle godine.

Poraz je IDS-u odličan rezultat

I tada smo ga pitali za planove oko Bruxellesa i što u slučaju da oni propadnu. Sada kada je jasno da je IDS sa svojom „Fair Play“ listom doživio poraz koliko god se oni trudili pokazati da su rezultati „fantastični“, aktualiziralo se pitanje daljnje političke karijere bivšeg euro zastupnika, župana i gradonačelnika Buzeta.

Flego kao nositelj liste koja je okupila liberalne stranke (IDS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, HNS, PGS, Reformisti, Unija, Istarska stranka umirovljenika, Demokrati i Nezavisna platforma Sjever) nije osvojio drugi mandat no dobiva respektabilnih 18.876 preferencijalnih glasova birača. Za listu je glasalo 41.606 birača.

Za razliku od lani kada je izričito govorio da ne pomišlja ponovno se pojaviti kao kandidat za neku od izvršnih funkcija, Flego je sada ipak malo suzdržaniji. No i dalje ne otkriva vraća li se u Istarski vodovod u Buzetu gdje se zaposlio još davne 1996. godine. Tamo ga i dalje čeka siguran posao, a sve po osnovi ugovora kojeg i dalje čuva u ladici, a koji jasno kaže da kada mu završi obnašanje javne dužnosti, Vodovod ga mora ponovno zaposliti".

Naime, Flego se u Vodovodu zaposlio 1996. godine gdje je do 2000. godine radio kao referent strojarstva, a potom do 2005. godine kao upravitelj održavanja. U prijevodu, Flegu nakon 19 godina i dalje čeka posao u toj javnoj tvrtki. Flegininm stopama išao je i njegov nasljednik, također bivši gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić koji se po završetku obnašanja dužnosti gradonačelnika, ponovno skrasio u Vodovodu.

- Sada najprije novim kolegama moram prenijeti dužnosti i sve na čemu sam radio. Taj će proces potrajati sve do konstituiranja novog saziva Europskog parlamenta 16. srpnja. Paralelno ću sigurno razgovarati s dosta ljudi. Nije da mi nedostaje ponuda i to je dobro. Imam volju i želju raditi, a očito i ljudi prepoznaju moj rad i angažman. Tijekom ljeta ću napraviti pauzu, a na jesen ću konačno odlučiti. Kontinuirano pričam s ljudima iz Istarskog vodovoda i s ljudima u stranci, kaže Flego.

I dalje razmišlja o svim varijantama, dodajući kako su "sve opcije otvorene“.

Na pitanje čemu je skloniji - vratiti se u javni sektor ili se angažirati poslovno u privatnom sektoru - slikovito kaže da je najskloniji  "malo spavati u svom krevetu“.

- Pritom mislim na poslove koji su vezanu uz Istru. Puno je tvrtki koje ne posluju ovdje, a ja bih ipak volio ponajviše radi svoje obitelji biti doma. Najprije ću na miru popričati s ljudima iz stranke i u listopadu ću biti pametniji, kaže Flego.

Frontmen ili back stage?

Što se tiče njegovog angažmana na lokalnim izborima i hoće li biti na raspolaganju stranci i u kojem obliku, naglašava da će stranci svakako biti na raspolaganju.

- Neću nigdje pobjeći, no pitanje je u kakvoj funkciji. Hoće li to biti u back stageu ili ću biti frontmen.Volje i zdravlja imam, vidjet ćemo.

Na pitanje razmišlja li ponovno o kandidaturi za istarskog žuapana nije izričito odgovorio.

- O tome trenutno ne razmišljam previše intenzivno. Ne bježim od ničeg, ali možda mnogu pomoći na nekoj drugoj funkciji, kazao je. Je li to ona gradonačelnika Buzeta kaže „da ne vjeruje da će se stvari razvijati u tom smjeru“.

Valter Flego upravo je u proceduri odjave atraktivnog gradskog prostora na pulskim Giardinima u kojem je dosad imao svoj europski ured. Taj je ured 2014. godine otvorio prvi IDS-ov europarlamentarac  Ivan Jakovčić. Flego je potom obnovio ugovor s Gradom Pula na početku svog zastupničkog europskog mandata 2019. godine. Radi se o uredu od 90-tak kvadrata na dvije etaže koji je dijelio s informacijskim centrom Europe Direct-EDIC Pula. Grad Pula taj je prostor dao u zakup po više nego simboličnoj cijeni od tadašnjih 1.400 kuna mjesečno (185 eura) odnosno dva eura po kvadratnom metru.

- Upravo odjavljujemo taj prostor i raskidamo ugovor s Gradom Pula. Primopredaja ureda na Giardinima bit će kroz desetak dana. Grad će odlučiti što će se tamo dalje nalaziti, a ja sam bio dužan vratiti ured nakon što više nisam zastupnik u Europskom parlamentu, kazao je Flego.

Osim u Puli, istarski EU Flego zastupnik imao još dva ureda, u Bruxellesu i strogom centru Zagreba. Potvrdio je da su u njegovom timu bili i asistenti, ukupno njih pet i svima ugovor ističe 16. srpnja.


Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.