Politika i društvo

Zoričić: ne pogodujem investitoru

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić (NZ) odgovara Dušici Radojčić (Možemo!)

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na svom službenom Facebook profilu objavio odgovor na jučerašnju prozivku Dušice Radojčić (Možemo!).

-Razmišljanje u kojem je gradnja bilo čega, pa čak i kad gradi grad za naše male Puležane, sigurno protivna javnom interesu, posljedica je apsolutnog neznanja o provođenju bilo kakvog projekta i o tome što upravljanje jednim velikim i važnim gradom kao što je Pula uistinu jeste, rekao je Filip Zoričić


 
4 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini
Filip Zoričić

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na svom službenom Facebook profilu objavio odgovor na jučerašnju prozivku Dušice Radojčić (Možemo!).

-Razmišljanje u kojem je gradnja bilo čega, pa čak i kad gradi grad za naše male Puležane, sigurno protivna javnom interesu, posljedica je apsolutnog neznanja o provođenju bilo kakvog projekta i o tome što upravljanje jednim velikim i važnim gradom kao što je Pula uistinu jeste, rekao je Filip Zoričić

U čemu je stvar?

Osjećam se izuzetno razočarano kada u javnom prostoru čujem manipulacije koje služe dnevno-političkom prepucavanju, a dolaze od novih političkih opcija koje svojom energijom trebaju Puli, Istri, pa i cijeloj Hrvatskoj dati do znanja da je drugačija budućnost moguća.

Podmetanja, koja politiku svode na bacanje prljavštine koja zagađuje javni okoliš, do sad su uvijek bila svojstvena onim opcijama koje želimo ostaviti u političkoj prošlosti našega grada i naše države.Sinoć sam primio informaciju da je čelnica Možemo Pula, Dušica Radojčić, u jednoj radio emisiji izjavila da iza uređenja nogometnog igrališta "stoji želja da se pogoduje investitoru hotela Valkane", jer je njima igralište potrebno "kako bi imali sadržaj za goste svoga hotela".

Emotivan sam kada se govori o neuređenom, starom igralištu na kojem trenira stotine djece naših sugrađana i zato pišem ovaj post da stvari stavimo u kontekst i objasnimo našim sugrađanima, pred kojima imam odgovornost, da iza sebe ostavim projekte na koje ćemo biti ponosni, u čemu je riječ i s kakvim stavovima sam zadnje vrijeme imao posla kada je riječ o stopiranju svih razvojnih projekata u Puli.

Dakle, predsjednica Gradskog vijeća grada Pule i čelnica platforme Možemo javno, na radiju, optužuje mene da činim kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, tako što, zalažući se za izgradnju igrališta za NK Uljanik, želim pogodovati privatnom investitoru hotela, kako bi on imao bolji sadržaj za svoje goste.

Za takvo kazneno djelo zapriječena je kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora, a najčešće se, uz to kazneno djelo, veže i značajna šteta, za što je propisano od jedne do 12 godina zatvora.Pozivam Dušicu Radojčić i platformu Možemo da sve dokaze o pogodovanju privatnom investitoru protiv mene već danas odnesu DORH-u i USKOK-u! U protivnom ih podsjećam da je neprijavljivanje kaznenog djela, također kazneno djelo!

Ako mislite da je gospođa Radojčić svjesna o čemu govori, pretpostavljam da ste u krivu. Razmišljanje u kojem je gradnja bilo čega, pa čak i kad gradi grad za naše male Puležane, sigurno protivna javnom interesu, posljedica je apsolutnog neznanja o provođenju bilo kakvog projekta i o tome što upravljanje jednim velikim i važnim gradom kao što je Pula uistinu jeste.

Da, grad Pula, da bi napravio nešto što je u javnom interesu, ponekad treba odrezati i neko stablo. Vjerujem da to nije problem, jer ću osobno pozvati naše sugrađane da posadimo dvostruko više stabala nego se na Valkanama posječe zbog nogometnog igrališta NK Uljanik.

Do sad su stabla bila problem, a od sada je problem i hotel - čiju gradnju je omogućila bivša gradska administracija (IDS), a ova je može zaustaviti samo promjenom UPU-a, pa vas ja pitam, kakvu mi to poruku šaljemo i kakve će potencijalne financijske štete imati grad Pula ako nekome tko ima sve dozvole da danas počne gradnju ako želi (s čime mi nemamo nikakve veze) prekrojimo prostorni plan pa da odjednom ne može graditi? Hoće li to koštati grad Pulu i bi li takav potez bio okvalificiran kao nesavjesno poslovanje?

Sve u svemu, zamislimo ludu mogućnost da je platforma Možemo u pravu i da će se igralište zaista obnoviti samo da hotel ima više sadržaja za svoje goste.Igralište na Valkanama će biti isključivo, ponavljam, isključivo igralište kojim upravlja gradska tvrtka Pula sport koje služi prvenstveno za potrebe omladinskog pogona NK Uljanik i drugih gradskih klubova koji izraze potrebu.

Kada bi hotel nekim slučajem i bio sagrađen, za korištenje igrališta morat će pitati gradsku tvrtku (javni interes) Pula sport koja može i ne mora dati igralište na korištenje hotelu ili bilo kome drugome, a ako bude slobodnih termina (jer je prvenstvena namjena omladinski pogon, dakle, javni interes) oni koštaju i treba ih platiti. Zarada javne tvrtke je isto javni interes, zar ne? Hipotetsko pitanje: kako bismo reagirali da neki od postojećih hotela u gradu iznajmi slobodne termine u Domu sportova Mate Parlov za rekreaciju svojih gostiju i dobro ih plati gradskoj tvrtki Pula sport?

O tome vam govorim. U svijetu iz kojeg dolazi Dušica Radojčić izgleda ne postoji mogućnost da grad u javnom interesu razvija projekte, jer tome uvijek smeta neko stablo ili ideja da je svaka gradnja suprotna javnom interesu. Pri tome, očito nikoga iz Možemo ne smeta zapušteno igralište u koje se desetljećima nije uložila jedna jedina kuna, a njihovo srdito i nerazumno protivljenje uređenju ni malo ne pokoleba činjenica da nikome nije u interesu derutna Pula.

Eto, u tome je stvar. U mentalitetu kojem je svaki razvoj sumnjiv. U ideji da je aktivizam u udrugama koje se bave jednim aspektom života isto što i upravljanje gradom koji ima čitav niz potreba. Zato je Možemo izabralo kočenje projekata, a ja to ne mogu i neću, jer svaki dan učim i želim da iza mene ostanu rezultati na koje će i moja djeca biti ponosna. I zato više nismo zajedno u koaliciji.Stvar je, dakle, u osnovama osnova upravljanja gradom.


Nastavite čitati

Pula
 

TAKO JE IZGLEDALA SACCORGIANA 1926.: Slika "Zlatnih" prije 100 godina pripada Silviji Salamon koja je radila na Oscarom nagrađenom filmu "Mediterraneo"

Vlasnica djela, isprva, po vlastitom priznanju, nije znala navesti ime autora slike. Potom je poznati galerist iz Vodnjana Germano Fioranti pretpostavio da bi to mogao biti Romeo Marsi, umjetnik rođen u Puli 1909. godine, a poginuo u Trstu, tijekom bombardiranja, 1944. godine * Priča obitelji Salamon vrlo je zanimljiva. Počinje u Puli, a preko Skitače, Šumbera, Gračišća, Segeta, Trsta, Lomabardije i Ligurije vodi nas sve do Pariza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.