Politika i društvo

PRVI INTERVJU S POTPREDSJEDNICOM STRANKE REPUBLIKA

GORDANA DERANJA: 'Plenković je branio sve ministre da bi na kraju svi završili u zatvoru ili se protiv njih vodi postupak. A branio ih je do zadnjeg daha. Ja u takvom društvu ne želim živjeti'

Po gradu se šuška da se Zoričić priprema priključiti listi HDZ-a. Ne znam što Zoričić misli i gdje on sebe traži i vidi jer nisam u njegovoj glavi. Anja Ademi u Republici?Ja to nisam rekla iako se već neko vrijeme govori kako Ademi i ja osnivamo stranku i idemo na iduće lokalne izbore u Puli


 
16 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Po gradu se šuška da se Zoričić priprema priključiti listi HDZ-a. Ne znam što Zoričić misli i gdje on sebe traži i vidi jer nisam u njegovoj glavi. Anja Ademi u Republici?Ja to nisam rekla iako se već neko vrijeme govori kako Ademi i ja osnivamo stranku i idemo na iduće lokalne izbore u Puli

S potpredsjednicom nove stranke Republika Gordanom Deranjom razgovarali nakon što od prije nekoliko dana na hrvatskom političkom nebu sjaji nova zvijezda. Hoće li biti zvijezda padalica ili zvijezda u ozbiljnom usponu odlučit će vrlo brzo birači već iduće godine na izborima za Hrvatski Sabor. Ambiciozan program usmjeren na gospodarstvo, poreznu reformu, povećanje plaća i borbu protiv korupcije tek su neke od glavnih smjernica Republike čiji je tvorac bivši predsjednik Nadzornog odbora INA-e i bivši ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Nebrojeno ste puta decidirano odbacivali mogućnost ulaska u politiku. Kada smo ranije o tome razgovarale, govorili ste da vas politika ne zanima.

Točno je da nisam pomišljala o politici no to se prvenstveno odnosilo na lokalne izbore za Grad Pulu i mjesto gradonačelnice. Smatrala sam da se na jednu listu ne može ući pred same lokalne izbore, a što su neki od mene tražili.

Tada su vas "cimali" iz raznih stranaka?

Nisam željela biti ničija marioneta, a na kraju krajeva, ne bi bilo pošteno ići na izbore u Puli, budući da živim u Banjolama. Rođena sam Puležanka, ali nikom nisam željela davati materijala da me proziva zbog mjesta boravka koje je u Banjolama iako sam se mogla prijaviti na majčinu adresu u Puli. To se kosi s mojim principima. Cijelo vrijeme sam se bavila svojim poslom i imala neku svoju misiju. Politika je cijelo to vrijeme dolazila k meni.

Tko vas je sve zvao kada već spominjete lokalne izbore?

Bilo je poziva iz IDS-a i liste koju je predvodio današnji gradonačelnik Filip Zoričić. Svi su oni došli k meni, a ja se nikom nisam nudila. Nikad do sada nisam pristupila niti jednoj političkoj stranci. U vrijeme lokalnih izbora nudilo mi se da budem nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu, nositeljica liste.

"Moram imati rezultate. Ako to izostane, ja sam gotova."

Na koncu ste ipak ušli u Republiku, što se promijenilo?

Sada je sasvim drugačiji moment. Radi se o stranci koja će djelovati na području cijele Hrvatske. Oni su mene kontaktirali, a s obzirom da imam neograničeno povjerenje u sposobnosti Damira Vanđelića, uključila sam se. U cijelu tu priču privukao me program i ciljevi stranke koji su u skladu s mojim životnim pogledima i usmjerenjima. Na kraju sam rekala sama sebi - pri kraju sam poslovne karijere, u poslu sam se dokazala i afirmirala i ako mogu nečem boljem doprinijeti, a vjerujem da mogu, ajde da i to probam.

Je li točno da niste znali da ćete biti potpredsjednica stranke te ste planirali samo postati članicom? S obzirom na funkciju u stranci koju sada imate, to je velika odgovornost.

Točno je. Osim što iz medija poznajem Vesnu Škare Ožbolt i osobno Damira Vanđelića,  većinu kolega u predsjedništvu prvi sam put vidjela na osnivačkom skupu. Svi su vrlo ambiciozni i stručni i sigurna sam da možemo surađivati.

Republika je predstavljena kao platforma koju čine uspješni poduzetnici, nova neopterećena lista. Je li vam uteg potpredsjednik Dario Marenić koji je svojevremeno bio izbačen iz HSP AS zbog zlouporabe stranačke materijalne i nematerijalne imovine čime je nanio štetu ugledu stranke?

Ne znam za tu informaciju jer politiku nisam pratila. Ovaj podatak prvi put čujem, ali vjerujem da je Damir Vanđelić jako dobro o svemu infromiran i to stavrno nije pitanje za mene. Mi smo formirani prije par dana, ali cijeli je proces trajao nekih osam mjeseci. Obilazio se teren, i obavljali su se razgovori.

Je li baš Vesna Škare Ožbolt novo lice stranke? Ona je bivša savjetnica Franje Tuđmana za odnose s javnošću, ministrica u Sanaderovoj Vladi, bivša kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. Sada vrlo vjerojatno i kandidatkinja Republike za ministricu pravosuđa?

To je žena koju izuzetno cijenim. Vrlo je radišna, sposobna, inteligentna i nema niti jednu mrlju u svojoj karijeri osim rada i rezultata na funkcijama koje je obnašala. Za nju se ne veže nikakva afera. Meni nije nitko kužan ako je bio u nekoj drugoj stranci. Mjerilo je želi li ta osoba raditi i hoće li biti korektan u zajedništvu kojeg stvaramo. Nikome ne mjerim krvna zrnca, i ne ograđujem se od drugih ljudi koji imaju drugačije mišljenje od mene. Ako možemo svi zajedno pokrenuti procese u ovoj državi, onda smo na pravom putu, ako ne, onda neka svaki ide svojim putem. Osobno ću imati satisfakciju jer sam pokušala doprinijeti i promijeniti stvari, a ako to građani neće prepoznati, onda ću se povući.

Uspješna ste i nagrađivana menadžerica, no politika je sasvim drugi svijet. Toga ste svijesni?

Ostvarila sam se u poslu i ne treba mi nikakav osobni probitak. Za razliku od političara, moj mozak funkcionira menadžerski. Iza sebe moram imati rezultate. Ako to izostane, ja sam gotova. Onda firma ne ide naprijed, znači da sam dužna i da idem u stečaj ili gubitak. Uvjerena sam da slično razmišljaju i drugi kolege u stranci. Nisam neki veliki govornik ali imam emociju i ono što govorim, iza tog ću stajati. Dodatna motivacija zašto sam se učlanila je rođenje unuka. Kao nona borit ću se za bolje društvo da moj unuk sutra ne mora ići u Irsku ili Njemačku, što ne mora nužno biti loše. Neka ode, uči, ali neka se vrati u Hrvatsku. Tragedija je da pola milijuna Hrvata odselila s obiteljima van zemlje i to dok je zemlja u miru.

Republiku je teško ideološki definirati. Na predstavljanju je rečeno da je stranka široko centristički usmjerena. Poslana je poruka da vam nije problem surađivati ni s lijevima ni desnima ako vam je zajednička borba protiv korupcije. Je li opcija i Puljkov Centar? 

Tu bih nadodala da ne dolazi u obzir suradnja s rubnim ekstremnim lijevim i desnim opcijama koje su isključive. Što se suradnje s ostalim strankama tiče, vode se pregovori, a zasad je najviše odmakla suradnja s šibensko-kninskim županom Markom Jelićem. Ne možemo tri dana nakon formiranja znati s kim i kako idemo.

Ali jasno je da se pregovori vode.

Razgovara se, ali ništa nije potpisano i nije prošlo kroz stranačka tijela.

S kime nećete razgovarati. Je li to HDZ?

Da podržavamo to što nam je u zadnjih 30 godina država devastirana, ne bi ni osnovali stranku i išli na izbore. Na izbore nećemo ići mržnjom i huškanjima već s činjenicama i konkretnim podacima i planovima. Okupili smo se jer Hrvatska zaslužuje pravednije društvo, da bude građanska zemlja koja je jednaka prema mladim ljudima ili umirovljenicima i u kojoj za zapošljavanje mjerilo nije stranačka iskaznica, već znanje i sposobnost. Ne zavaravam se da je to moguće preko noći, ali je itekako realno teškim radom, korektnošću i poštenjem. To je recept za pravednije društvo i uspješnu državu.

Vidite li potencijal suradnje s Mostom ili možda IDS-om koji vam je nudio da budete nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Pule?

Most je vrlo poštena stranka bez afera. Pitanje je da li Most vidi nas kao potencijalnog partnera. Tu treba voditi razgovore. Što se tiče IDS-a, ja sam Istrijanka. Svi oni koji nisu u vrhu moći odlučivanja, a imaju člansku iskaznicu ne znači da nisu korektni ili pošteni ljudi. S druge strane, svi oni koji su već participirali u vlasti, a nisu napravili ništa, po meni nisu dobrodošli. Nama su najinteresantniji nezavisni političari koji su se profilirali nakon izbornih ciklusa.

Možda Filip Zoričić? Svojevremeno je Damir Vanđelić spominjao da se s njim pregovara.

Po gradu se šuška da se Zoričić priprema priključiti listi HDZ-a. Ne znam je li to točno. Ne znam ni što Zoričić misli i gdje on sebe traži i vidi jer nisam u njegovoj glavi. No, zašto recimo ne spomenuti jednu Anju Ademi ili nekog tko je radio svoj posao korektno.

Anja Ademi mogla bi se priključiti Republici?

Ja to nisam rekla. Njeno sam ime namjerno navela jer se već neko vrijeme govori kako Anja Ademi i ja osnivamo stranku i idemo na iduće lokalne izbore u Puli, što je apsolutno netočno.

Mislite da je Ademi dobra kandidatkinja za gradonačelnicu Pule?

Pokazala se kao vrlo sposobna i ambiciozna mlada osoba. Dalje od toga ne bih išla jer ne znam što ona misli i ne bih je ni spominjala da se mene nije stavljalo u kontekst s njom.

Vanđelić se vidi kao premijer, a gdje sebe vidite? S obzirom da stranka ide na sve izbore iduće godine, možda kandidatkinja za predsjednicu države, ministrica gospodarstva?

Ne vidim se u Vladi, jedino ako me Vanđelić opet na nešto nagovori. Vidim se u Istri iz koje mogu dati maksimum kao potpredsjednica.

Saborska zastupnica?

Ako do toga dođe, vjerojatno neću imati mogućnost odbiti, ali ću prvo iskomunicirati s obitelji. To je moj plafon u političkom smislu. Isključivo se vidim kao podrška stranci u svim segmentima, osobito u domeni gospodarstva u kojem mogu najviše doprinijeti.

Koja imena će se naći na listi Republike u 8. izbornoj jedinici. Vi ćete predvoditi listu ili predsjednik Vanđelić?

Nakon ovog intervjua imamo sastanak predsjedništva gdje ćemo razgovarati o tim temama. Sada nam je fokus okupiti članstvo. E sad, hoće li Vanđelić biti na listama, a ispod njega kandidati, ovisit će kako se dogovorimo. Osnovat ćemo podružnice u Istri, konkretno Puli, jer moramo imati baze.

Plinio Cuccurin - zašto ne?

Blizu su i lokalni izbori, hoće li Republika ići na izbore u Puli?

Ne mogu sada na to odgovoriti. U ovo sve sam ušla iskreno i bez fige u džepu. Prvo treba vidjeti percepciju kako će nas građani prihvatiti. Idemo korak po korak. Ne izmišljamo toplu vodu, ali dajemo garanciju da ono što napišemo u programu, planiramo i ostvariti.

Jesu li vođeni razgovori s bivšim čelnikom Ladonje Pliniom Cuccurinom?

Koliko ja znam, nisu. Možda je razgovarao Damir Vanđelić jer njemu su Bale baza. Ako se Cuccurin nađe u našem programu i može doprinijeti, zašto ne. Naša vrata su otvorena svim osviještenim i dobronamjernim ljudima koji žele potaknuti promjene.

Govori se i o nezavisnoj listi koji bi za Sabor predvodio Boris Miletić. Je li on opcija za Republiku?

Meni je Boris jako drag kao čovjek i osoba, a sad da li bi on bio prihvatljiv stranci, o tome nismo razgovarali. Osobno nisam razgovarala s nikim s obzirom da sam tek od subote potpredsjednica te očekujem da ću narednih dana dobiti informacije s kime se razgovara i koje su sve opcije moguće.

Dolazite iz gospodarstva, dugo ste bili na čelu HUP-a. Kako je gospodarstvenicima u Hrvatskoj?

Da nije bilo toliko kriminala, nepotizma, sive ekonomije, Hrvatska je mogla biti u solidnoj sredini Europske unije. Mi se uporno uspoređujemo s Bugarskom i Rumunjskom i nikako se od toga odlijepiti. Korupcija i kriminal neće se nikad iskorijeniti. Toga ima u Francuskoj, Njemačkoj, Americi, svugdje u svijetu, no ne ovako kao kod nas. Oni koji obnašaju izvršnu vlast trebaju imati nultu toleranciju na korupciju i učiniti sve da se izbjegne siva zona. Porezi i nameti su nam na granici opstanka malog obrta. Svatko treba doprinijeti državi plaćanjem poreza i prireza, ali visina ne smije ni na koji način ugroziti egzistenciju. Kada to postignemo i kada 20 posto sive zone uđe u proračun, i ako se milijarde koje su otišle kroz korupciju zadrže u proračunu, onda smo napravili čudo.

Brojne su afere HDZ-a. Pljačka INA-e, afera plin za cent. Konačna smjena Frane Barbarića. Je li u sve te afere upleten sam vrh države i je li Plenković trebao dati ostavku?

Kada takve afere izbiju u Europskoj uniji, za puno manje stvari padaju ostavke. Imamo primjer prometne  nesreće s poginulom osobom koju je skrivio bivši ministar obrane Mario Banožić gdje se sve u startu pokušalo zataškati. Daje nam se informacija da je Banožić toliko stradao da nije pri svijesti, i onda tako brzo izađe iz bolnice i slika se u kafiću. S druge strane, imate vozača hitne pomoći koji sigurno nije htio nikome nauditi i njega dovode na sud u lisicama. Da nema istraživačkog novinarstva, mi ne bismo znali za pola afera u Hrvatskoj. Zahvaljujući medijima javnost dobiva informaciju da se to događa, ali uporno je prisutan dojam da se sve zataškava i da se narod obmanjuje. Ponekad se se pored televizora ljudi osjećaju kao ovce. Gledaju te u oči i lažu. Plenković je branio sve ministre da bi svi na kraju završili u zatvoru ili se protiv njih vodi postupak. A branio ih je do zadnjeg daha. Ja u takvom društvu ne želim živjeti. Strašno je što se žele ušutkati novinari i javnost kroz uvođenje novog kaznenog dijela što bi imalo zastrašujuće posljedice na novinarsku profesiju. To je udar na demokraciju u 21. stoljeću.

Šef HEP-a na kraju je smijenjen zbog bespravne gradnje?

To je katastrofa. Smjena se, dakle nije dogodila zbog situacije koja se događala u HEP-u, već zbog njegove privatne afere. Hoćete li vi ići graditi bez papira, biste li se usudili? Bahatost na takvim pozicijama je nevjerojatna. Doslovno, ja sam na poziciji, ja mogu što hoćeš. 

Očekujete li nove smjene nakon Frane Barbarića?

Dalje sve ovisi koliko je smijenjeni šef HEP-a jak. On je već najavio tužbe i pranje ljage sa svog imena i da li će tu nešto isplivati, to ćemo tek vidjeti. Znamo kakva je politika HDZ-a. Kada te izbace ili izađeš iz stranke, završiš u zatvoru ili se protiv tebe vodi postupak. Da se vratim na HEP, vrijeme će pokazati hoće li Barbarić biti ušutkan.

U istoj aferi spominje se i Pavao Vujnovac koji očito postaje novi gazda Fortenove. Dakle, nakon Gazde Todorića, novi Gazda Vujnovac?

Pavao Vujnovac je poduzetnik i gleda svoja posla. Ako vam država omogući i motivira za sve poslove u koje ulazite, onda je to problem države, a ne tog poduzetnika. Ako je istina da se milijarda izvlači iz drugog mirovinskog fonda i skuplja novac kojim će se kupiti Fortenova, to je nešto što bi cijelu Hrvatsku trebalo dignuti na noge. To vodi ka potpunom rasulu države i diktaturi. Ako je netko dekretom omogućio da se izvlači novac iz fonda u kojem se nalazi naša imovina, a nema našu suglasnost, što je to drugo nego krađa! Na Agrokoru se izgubilo jako puno i sada Vlada opet gura svog igrača kroz naš novac. Prvo i osnovno pitanje jest - ima li Vujnovac novac za ući u Fortenovu?

U stranci ste važna karika za gospodarstvo, što je fokus na tom području?

Razmišljamo o ukidanju pojedinih ministarstva ali i smanjenju administracije koja mora biti protočna i u funkciji građana i poduzetnika. Zaposlenici moraju biti nagrađeni, a posao se mora pojednostaviti. Nije normalno da se za priključak HEP-a čeka dvije godine. Zar je normalno da od nekih lokalnih šerifa ovisi u kojem roku ćete dobiti građevinsku dozvolu. Mi smatramo da se dozvole moraju izdavati u roku osam dana. Javne službe treba modernizirati u skladu s vremenom u kojem živimo.

Najvili ste povećanje plaća za 50 posto, stavljanje države imovine pod kapu ministarstvu pravosuđa, smanjenje troškova reforme poreznog sustava čak i uvođenje umjetne inteligencije u određene procedure, koliko je to realno?

To mora biti dobro razrađeno. Procesi se trebaju maksimalno ubrzati. O tome se sluša godinama, ali nitko ništa nije poduzeo. Ako mi ovo što predlažemo ne ispunimo, ja neću više imati razloga biti član stranke. Nemoguće je povećati plaće ako si na samom dnu Europske unije po konkurentnosti. Jedan Švicarac radi tri mjeseca za državu, a mi radimo šest mjeseci. Nama država previše uzima, a vraća kanalizirano svojim pulenima s članskim iskaznicama. Bez većeg rasta produktivnosti, konkurentnosti i većeg izvoza i investicija, ali ne investicija temeljem čega nam sada raste BDP, već investicija koje stvaraju novu dodatnu vrijednost, neće biti pomaka.

To je realna baza za zdrav i održivi rast plaća. Napuhavanje rasta plaća vodi nas dugoročno do toga da se koprcamo na dnu s većim zaduženjem, većim kamatama i slabim rejtingom. Danas imamo BDP koji raste na potrošnji jer je inflacija i na investicijama. Pitanje je kojim investicijama? Onim povučenim iz sredstava EU za infrastrukturu i obnovu potresom razrušenih kuća. Odavno je te kuće ljudima trebalo obnoviti, ali trošenje tog europskog novca ne stvara novu dodanu vrijednost i dugoročno stagniramo.

Ali Vlada se hvali kako je Hrvatska trenutno prva u EU po rastu BDP-a u 3. kvartalu.

Što diže BDP - je li to izvoz, produktivnost ili najveća inflacija koju smo imali, dizanje plaća-  pa je veća potrošnja i korištenje europskih sredstava za investicije koje, ponavljam, ne stvaraju novu dodanu vrijednost. U ovom trenutku je to visoko, za par godina kada se sredstva troše, bit ćemo na predzadnjim mjestima i opet ćemo se uspoređivati s Rumunjskom i Bugarskom. Naravno da Vlada servira narodu ono što želi, ali to nisu točne informacije.

Kako bi Republika riješila problem svinjske kuge i prosvjede u Slavoniji?

Za početak bi sjeli s tim ljudima i probali se dogovoriti. Sigurno ih ne bi nazivali ekstremistima i političkim opcijama koje koriste trenutak, jer naravno da iza svega stoji politika. Kada su šatoraši postavljali plinske boce i to je bilo politički motivirano, ali tada od HDZ-a, a sada ovo što se događa u Slavoniji, Vladi  ne odgovara. Pravo je pitanje što su po pitanju svinjske gripe poduzeli naši zastupnici u Europskom parlamentu? Čini mi se, ništa. Zašto građani nemaju informacija što je poduzela Madžarska ako je kuga stila iz okruženja. Naša Vlada je trebala dati takvu informaciju.

Treba li Vlada preuzeti odgovornost ili je za katastrofu na Jakuševcu kriv isključivo gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević?

Jakuševac nije problem Možemo! Oni su to naslijedili. Ne može Tomašević riješiti problem koji se gomilao godinama. Pitanje je da li se on dovoljno trudi i poduzima sve bitne radnje da se taj problem deponija riješi. Iako je Možemo! taj problem naslijedio od Milana Bandića, Vladi je Jakuševac idealna prilika za politički napad.

Ideološki predznak Republike nije poznat. Što vi mislite o pobačaju?

To je pravo svake žene. S druge strane, dosta mi je dvolične države. Imate živu, ako hoćete katoličkim rječnikom rečeno "božju djecu" koja su se rodila, a za koje se nitko ne brine jer su bolesna, nemaju lijekove za specifične bolesti ili imaju određeni invaliditet. Nigdje nisam vidjela da se borci za pobačaj bore za prava takve djece. Svako treće ili četvrto dijete je na rubu siromaštva. Ako smo 90 posto katolička zemlja i ako nam to vjera ne dozvoljava, treba se onda pitati tko radi pobačaj? Tko je u zatvoru zbog kriminala, valjda ne par posto ateista. Ako ti vjera brani, onda pobačaj nećeš ni raditi, što će ti zakon? Koji to postotak žena u Hrvatskoj uopće radi pobačaj? Je li to pitanje koje će građanima donijeti veću plaću?

Vjeronauk u školi?

To je izborni predmet i ne mogu odrediti hoće li netko uzeti izborni predmet vjeronauk ili nešto drugo. Vjeronauk je unutar školskog sustava i mi to nećemo ukidati iako bi bilo logičnije da je vjeronauk u crkvi.

Damir Vanđelić smatra da postoji opasnost da Hrvatska postane hot spot za migrante. Kako vi gledate na aktualnu migrantsku politiku?

Jedno je uvoz radne snage, a drugo su migranti. Tražitelj azila treba proći kroz legalnu granicu. Tu je EU jako puno pogriješila i to će nam se svima obiti u glavu. Sve koje stižu i traže azil treba primiti, omogućiti smještaj i pomoć pri zaposlenju, a oni bi imali obvezu učiti hrvatski jezik. Ukoliko se to ne prihvati, očito su u pozadini neke druge namjere. U slučaju da se ne žele prihvatiti običaji i ponašanje sredine u koju je netko stigao, takve slučajeve treba poslati nazad. To znači da taj netko nije bježao zbog neimaštine i rata. Većinom se radi o mladim muškarcima, a među migrantima jako je malo obitelji koje su stradale i kojima od srca treba pomoći.


Nastavite čitati

Istra
 

TO JE PRIJATELJSTVO Uvijek na dva ista mjesta na stadionu. Pino i Bruno: "Obožavamo nogomet, navijamo za Istru"

Vitalni u osmom desetljeću života, zajedno se druže još od osnovne škole Neven Kirac, danas OŠ Šijana. "Svi su me zvali Jerković", veli Pino Gergorić, s jasnom aluzijom na legendarnog Hajdukovca. Igrao je za Istru halfa u generaciji Pržiklasa, Poldrugovca, Sergia Scorie, Cukona, Grgete * U mlađim danima sam putovao na utakmice u Rijeku, Zagreb, Beograd. Išli bi avionom do Beograda, pogledali utakmicu i vratili se doma. I nije bilo skupo, veli nam Bruno Lupetina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.