Politika i društvo

Samostalno ulaganje Grada u njegov razvoj

Gospodarska zona Ungarija Umag: Svečano obilježen dovršetak najveće investicije toga tipa u Istri, vrijedne 108 milijuna kuna

Gradonačelnik Vili Bassanese je prisutnima predstavio ovaj projekt, u koji je Grad Umag proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva, a koje je neophodno za daljnji razvoj zajednice


 
3 min
Istra24

Gradonačelnik Vili Bassanese je prisutnima predstavio ovaj projekt, u koji je Grad Umag proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva, a koje je neophodno za daljnji razvoj zajednice

Grad Umag danas je svečano obilježio dovršetak izgradnje gospodarske zone „Ungarija“.

Gradonačelnik Vili Bassanese je prisutnima predstavio ovaj projekt, u koji je Grad Umag proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva, a koje je neophodno za daljnji razvoj zajednice.

- Posebno smo ponosni što je Grad Umag samostalno izgradio svoju gospodarsku zonu Ungarija, iako je razvoj gospodarstva u ingerenciji županija. Od 2014. godine se intenzivno i kontinuirano ulagalo u izgradnju, a u čemu je  sudjelovao veliki tim Gradske uprave, kako bi se našim gospodarstvenicima osigurali najbolji uvjeti za rad i razvoj, izjavio je gradonačelnik Bassanese.

Naime, zbog svog visokog indeksa razvijenosti, Umag nije u mogućnosti dobiti državna ili EU sredstva kao pomoć za razvoj gospodarskih zona. Stoga je samostalno krenuo s velikim ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj. Infrastruktura je temeljni preduvjet razvoja te je u gospodarsku zonu uložen najveći dio novaca u izgradnju osnovne infrastrukture, od sustava kanalizacije, pa sve do izgradnje kompletnog oborinskog sustava te upojnih bunara čija je glavna svrha zaštititi okoliš od mogućih poplava. Nadalje, izrađena je elektronička komunalna infrastruktura te vodovod, a sve to u cijelosti o trošku Grada Umaga. Ujedno, izgrađena je nova mreža javne rasvjete, te nova energetska mreža, kao i sve potrebne prometnice, a tu su i nova parkirališta, nogostupi i biciklističke staze.

Sve građevinske čestice  su u cijelosti opremljene potrebnom infrastrukturom te prodane po poticajnoj cijeni od 10 do 20 Eura po m2, ovisno radi li se o proizvodnji ili o drugim gospodarskim djelatnostima. Navedenim je omogućena gradnja proizvodnih hala odmah, dok je maksimalni predviđeni rok izgradnje četiri godine.

Grad Umag je u svrhu pomoći osigurao i kreditnu liniju do 20 milijuna kn za sve one koje su u mogućnosti odmah započeti s izgradnjom te u svrhu toga Grad Umag sufinancira kamatu u iznosu od 1,25%, što je oko 50% tržne kamate.

- Hrvatska gospodarska komora – podružnica Pula svakako će pomoći u daljnjem razvoju projekta gospodarske zone Ungarija u vidu prosljeđivanja informacija svim gospodarskim subjektima u RH o uvjetima koji se nude u istoj. Umaška gospodarska zona Ungarija primjer je dobre prakse za poticanje gospodarstva i razvoja poduzetništva, kao i za privlačenje domicilne radne snage, prilikom obilaska zone izjavila je Jasna Jaklin Majetić.

Ulaganjem u izgradnju gospodarske zone Ungarija, kroz Program poticajnih mjera i cijena u prodaji zemljišta te kroz Program sufinanciranja kamata na kredite za gospodarstvenike koji ulažu u gospodarski razvoj na području spomenute gospodarske zone, Grad Umag na najdirektniji način pomaže svim svojim zainteresiranim gospodarstvenicima te na konkretan i vidljiv način osigurava financijsku stabilnost i održivi razvoj gospodarstva na cijelom svom području.

- Kontinuiranim ulaganjem u gospodarsku zonu Ungarija otvorena su širom vrata za daljnji ekonomski napredak i gospodarski razvoj zajednice, što daje perspektivu i sigurnost svim građanima, a što je osnovni uvjet za sigurnu budućnost našeg grada, na što sam iznimno ponosan, zaključio je Bassanese.


FOTO: Grad Umag

Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.