Politika i društvo

Samostalno ulaganje Grada u njegov razvoj

Gospodarska zona Ungarija Umag: Svečano obilježen dovršetak najveće investicije toga tipa u Istri, vrijedne 108 milijuna kuna

Gradonačelnik Vili Bassanese je prisutnima predstavio ovaj projekt, u koji je Grad Umag proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva, a koje je neophodno za daljnji razvoj zajednice


 
2 min
Istra24

Gradonačelnik Vili Bassanese je prisutnima predstavio ovaj projekt, u koji je Grad Umag proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva, a koje je neophodno za daljnji razvoj zajednice

Grad Umag danas je svečano obilježio dovršetak izgradnje gospodarske zone „Ungarija“.

Gradonačelnik Vili Bassanese je prisutnima predstavio ovaj projekt, u koji je Grad Umag proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva, a koje je neophodno za daljnji razvoj zajednice.

- Posebno smo ponosni što je Grad Umag samostalno izgradio svoju gospodarsku zonu Ungarija, iako je razvoj gospodarstva u ingerenciji županija. Od 2014. godine se intenzivno i kontinuirano ulagalo u izgradnju, a u čemu je  sudjelovao veliki tim Gradske uprave, kako bi se našim gospodarstvenicima osigurali najbolji uvjeti za rad i razvoj, izjavio je gradonačelnik Bassanese.

Naime, zbog svog visokog indeksa razvijenosti, Umag nije u mogućnosti dobiti državna ili EU sredstva kao pomoć za razvoj gospodarskih zona. Stoga je samostalno krenuo s velikim ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj. Infrastruktura je temeljni preduvjet razvoja te je u gospodarsku zonu uložen najveći dio novaca u izgradnju osnovne infrastrukture, od sustava kanalizacije, pa sve do izgradnje kompletnog oborinskog sustava te upojnih bunara čija je glavna svrha zaštititi okoliš od mogućih poplava. Nadalje, izrađena je elektronička komunalna infrastruktura te vodovod, a sve to u cijelosti o trošku Grada Umaga. Ujedno, izgrađena je nova mreža javne rasvjete, te nova energetska mreža, kao i sve potrebne prometnice, a tu su i nova parkirališta, nogostupi i biciklističke staze.

Sve građevinske čestice  su u cijelosti opremljene potrebnom infrastrukturom te prodane po poticajnoj cijeni od 10 do 20 Eura po m2, ovisno radi li se o proizvodnji ili o drugim gospodarskim djelatnostima. Navedenim je omogućena gradnja proizvodnih hala odmah, dok je maksimalni predviđeni rok izgradnje četiri godine.

Grad Umag je u svrhu pomoći osigurao i kreditnu liniju do 20 milijuna kn za sve one koje su u mogućnosti odmah započeti s izgradnjom te u svrhu toga Grad Umag sufinancira kamatu u iznosu od 1,25%, što je oko 50% tržne kamate.

- Hrvatska gospodarska komora – podružnica Pula svakako će pomoći u daljnjem razvoju projekta gospodarske zone Ungarija u vidu prosljeđivanja informacija svim gospodarskim subjektima u RH o uvjetima koji se nude u istoj. Umaška gospodarska zona Ungarija primjer je dobre prakse za poticanje gospodarstva i razvoja poduzetništva, kao i za privlačenje domicilne radne snage, prilikom obilaska zone izjavila je Jasna Jaklin Majetić.

Ulaganjem u izgradnju gospodarske zone Ungarija, kroz Program poticajnih mjera i cijena u prodaji zemljišta te kroz Program sufinanciranja kamata na kredite za gospodarstvenike koji ulažu u gospodarski razvoj na području spomenute gospodarske zone, Grad Umag na najdirektniji način pomaže svim svojim zainteresiranim gospodarstvenicima te na konkretan i vidljiv način osigurava financijsku stabilnost i održivi razvoj gospodarstva na cijelom svom području.

- Kontinuiranim ulaganjem u gospodarsku zonu Ungarija otvorena su širom vrata za daljnji ekonomski napredak i gospodarski razvoj zajednice, što daje perspektivu i sigurnost svim građanima, a što je osnovni uvjet za sigurnu budućnost našeg grada, na što sam iznimno ponosan, zaključio je Bassanese.


FOTO: Grad Umag

Nastavite čitati

Istra
 

U SEDAM MJESECI DRUGI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U MEDULINSKOJ ŠKOLI Inspekcija utvrdila propuste nakon slučaja nasilja u veljači, DORH provodi izvide

Svi podaci o zatečenom činjeničnom stanju dostavljeni su Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, koje nam je u povodu našeg upita odgovorilo da se provode izvidi radi utvrđivanja možebitnog postojanja kaznenih dijela, glasi odgovor inspekcije Ministarstva znanosti vezano uz slučaj vršnjačkog nasilja u medulinskoj školi prije sedam mjeseci

Istra
 

REZULTATI POPISA Talijana ima 30 posto manje; ako je matematika društveno relevantna, hoće li se jednakim postotkom smanjiti manjinska prava?

Društveni problemi su daleko dublji, plitkost politike njima se ne bavi. Brojke su daleko bitnije, recimo, Plenkoviću i njegovoj vladi koja egzistira zahvaljujući manjinama, odnosno glasu manjinskih zastupnika kojima su brojke jednako značajne. S obzirom na dugovječnost zastupničkog staža Furio Radin je u nekoliko navrata postao bitan faktor hrvatske politike. Smiješno, ali istinito: većina preživljava na grbači manjina, to je vlada Hrvata, Talijana, Srba, Roma, Bošnjaka itd. itd…

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.