Politika i društvo

Bespovratna sredstva Europske unije

Gradu Puli dodijeljena 3 milijuna kuna za projekt „Pulski vrtići za sretnije odrastanje"

Projektom su obuhvaćene sve tri predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Pula, a koje su ujedno i partneri u projektu


 
2 min
Istra24

Projektom su obuhvaćene sve tri predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Pula, a koje su ujedno i partneri u projektu

Gradu Puli dodijeljena su bespovratna sredstava Europske unije u iznosu od gotovo 3 milijuna kuna za projekt "Pulski vrtići za sretnije odrastanje". Odluka je to Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja".

„Pulski vrtići za sretnije odrastanje"

Projektni prijedlog Grada Pule „Pulski vrtići za sretnije odrastanje" uspješno je prošao natječajni postupak i fazu procjene kvalitete te se Odlukom dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 2.895.841,80 kuna.

Projektom su obuhvaćene sve tri predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Pula, a koje su ujedno i partneri u projektu.

Uvažavajući prava i slobodu djece i roditelja na izbor vrste, sadržaja i oblika programa za dijete i njihovo sudjelovanje u konstruiranju programa vrtića, Dječji vrtić Pula izradio je „Alternativni odgojno-obrazovni program prema koncepciji Marije Montessori" koji je već afirmiran i izvrsno prihvaćen u Hrvatskoj, kao i u Europi. Dječji vrtić Pula dobivenim će sredstvima omogućiti kraći program (izvan redovnog radnog vremena vrtića) koji zadovoljava uvjete kako bi se u njemu realizirao jedan takav program  prema koncepciji Marije Montessori, a poslije i proširio na redovni program rada vrtića uz iskustva koja će steći.

„I psi idu u vrtić"

Program „I psi idu u vrtić" utemeljen je na razvojno-humanističkom pristupu i pruža podršku roditeljstvu i zaštitu djeci od nepovoljnih utjecaja stvarajući zdravo i podržavajuće okruženje. Program je inkluzivan te će u njemu sudjelovati i djeca s teškoćama u razvoju upisana u DV Pula, Područni objekt Centar.

Ovaj program čini pružanje usluge produljenog radnog vremena vrtića Pula. Program „I psi idu u vrtić" omogućit će nastavak odgojno-obrazovnog rada nakon završetka cjelodnevnog programa. Osiguravanjem ove vrste usluga doprinijet će se ravnoteži poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima.

U Dječjem vrtiću "Mali svijet" Pula tijekom provedbe projekta "Pulski vrtići za sretnije odrastanje" provodit će se aktivnosti: igraonica za potencijalno darovitu djecu,  sportska igraonica, boravak u prirodi kroz program "Vrtić u prirodi", program "Serva za budućnost" gdje će se djeci  približiti elementi stolnog tenisa, igraonica ranog učenja engleskog jezika te produženi boravak u vrtiću Izvor za djecu dežurne skupine.

Dječji vrtić – Scuola dell' infanzia Rin Tin provodit će glazbene radionice/ Laboratorio musicale. Voditeljica radionice će za vrijeme tih susreta motivirati djecu prema kreativnom istraživanju glazbe, kroz igru i vježbe. Cilj radionice je eksperimentirati nastanak zvuka, ritma i glazbe. Igre i vježbe obuhvaćat će asocijaciju glazbe sa zvukovima iz prirode i glasanjem životinja, usporedbe ritma i brojeva, te korelacije melodije sa slikama. Osim toga, djeca će sama izrađivati instrumente koji mogu proizvoditi zvukove (po modelu Orff instumentarija). Pri završetku radionica, predviđena je organizacija prezentacije otvorene za publiku i roditelj u kojoj bi djeca pokazala nove vještine i sposobnosti.


FOTO: Grad Pula

Nastavite čitati

Pula
 

Predavanje Gorana Blaževića: Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali

Druga knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima jedne deve.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.