Politika i društvo

solidarno s ukrajinskim narodom

Grbin (SDP): Moramo se pripremiti na prijem izbjeglica i humanitarnu pomoć Ukrajini

Upitan kakvu reakciju predsjednika Republike Zorana Milanovića očekuje s obzirom na njegove stavove koji su u koliziji s većinom međunarodne zajednice, izrazio je uvjerenje da njegova reakcija neće biti različita od svih drugih koje dolaze iz EU i NATO-a, "zato što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što je rat, agresija i posezanje za našim teritorijem i kakve je žrtve to izazvalo"


 
2 min
HINA

Upitan kakvu reakciju predsjednika Republike Zorana Milanovića očekuje s obzirom na njegove stavove koji su u koliziji s većinom međunarodne zajednice, izrazio je uvjerenje da njegova reakcija neće biti različita od svih drugih koje dolaze iz EU i NATO-a, "zato što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što je rat, agresija i posezanje za našim teritorijem i kakve je žrtve to izazvalo"

Čelnik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je apelirao na solidarnost s ruskom agresijom izloženom Ukrajinom, premijera je pozvao da Sabor izvijesti o dogovoru EU te ustvrdio da se Hrvatska mora pripremiti na prijem izbjeglica i osiguranje humanitarne pomoći za Ukrajinu.

"Izražavam solidarnost s ukrajinskim narodom i Ukrajinom koja je danas izložena ruskoj agresiji i koju treba najoštrije osuditi. Mi iz Hrvatske, koji smo svjedočili ratu na svojem teritoriju, najbolje znamo koliko je u ovom trenutku teško Ukrajinkama i Ukrajincima i zato naša srca moraju biti s njima", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Naglasio je da se Hrvatska mora pripremiti i na mogući prijem izbjeglica iz te zemlje i osigurati im pomoć koja će joj, izrazio je bojazan, biti potrebna.

Istaknuo je da Hrvatska mora djelovati u suglasnosti s partnerima u NATO-u i EU, da je ovo i trenutak u kojem se treba sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi se procijenila sigurnosna posljedica ovoga za Hrvatsku, zbog okruženja u kojem živimo.

"Pozivam i predsjednika Vlade da nakon povratka iz Bruxellesa sa sjednice Europskog vijeća prvo pozove parlamentarne stranke, a nakon toga obavijesti i Hrvatski sabor o onome što je EU dogovorila, kao i o posljedicama koje će ovaj rat imati za Hrvatsku, ekonomskima i svima drugima jer se za te posljedice moramo početi pripremati već danas", poručio je.

Na pitanje očekuje li daljnju eskalaciju rata, Grbin je naveo da na to može odgovoriti samo "onaj koji je pokrenuo ovaj suludi rat", dodavši da se zato moramo pripremati i djelovati u suradnji s partnerima iz EU i NATO-a kako bi zajedno osigurali sigurnost za naše sugrađanke i sugrađane.

Upitan kakvu reakciju predsjednika Republike Zorana Milanovića očekuje s obzirom na njegove stavove koji su u koliziji s većinom međunarodne zajednice, izrazio je uvjerenje da njegova reakcija neće biti različita od svih drugih koje dolaze iz EU i NATO-a, "zato što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što je rat, agresija i posezanje za našim teritorijem i kakve je žrtve to izazvalo".

Upravo zbog toga, još jednom pozivam na solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom i na osudu agresije na tu zemlju, istaknuo je predsjednik SDP-a.


FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Nastavite čitati

Vet Memoria, na raspolaganju prvi riječki krematorij za dostojanstven oproštaj od kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca dobro znaju kako je po njihovom ugibanju oproštaj težak i emotivan, a jedan od većih izazova je kako da on bude dostojanstven uz čuvanje sjećanja na vjernog prijatelja i pratitelja * Riječ je o usluzi koja je potpuna novost u široj riječkog regiji, u Istri i na Kvarneru te će pomoći u oproštaju od voljene životinje kroz urnu koju je potom moguće pohraniti na groblju životinja ili čuvati doma

DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju

Sva su biračka mjesta otvorena, pa i ona u Dohi i Dubaiju u kojima pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu. Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivo ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.