Politika i društvo

NA KRAJU DANA

Gubitak spora oko nekretnina Istarsku pivovaru koštat će gotovo milijun eura. Što o tome misli Damir Kajin?

Sutra čitajte o sporu Istarske pivovare, a donosimo vam i priču o novim pravilima za pulske školarce. Doznali smo da je dio pulskih osnovnih škola krenuo u obračun s mobitelima, a stigle su i neke manje očekivane zabrane...


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Dario Marušić danas u Zagrebu čita Rječnik govora južne Žminjštine

Sutra čitajte o sporu Istarske pivovare, a donosimo vam i priču o novim pravilima za pulske školarce. Doznali smo da je dio pulskih osnovnih škola krenuo u obračun s mobitelima, a stigle su i neke manje očekivane zabrane...

Je li na pomolu novi društveni ugovor za Kaštijun? Pitanje je to kojim smo započeli ovaj utorak. Naime, istarski župan Boris Miletić želi vlasničko restrukturiranje, a zasad nije poznato hoće li ga u tome podržati pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji drži većinski paket. Osim velikih financijskih problema u kojima se Kaštijun nalazi, pa i novog kreditnog zaduženja od 1,6 milijuna eura, još uvijek nema konkretnih informacija o najavljenom vlasničkom restrukturiranju tog trgovačkog društva.

Iz pulskog prvoligaša NK Istra 1961 tvrde da im iz Grada Pule nikad nije ponuđena pomoć za obnovu travnjaka na gradskom stadionu Aldo Drosina. Nije posve jasno „tko tu koga“ budući da se klub oglasio nakon gradonačelnikove izjave da im je ponuđena suradnja u iznosu od 100 tisuća eura, a da bi potom večeras na Facebooku objavio da mu je žao da se ovako komunicira te da „klub po ugovoru o korištenju Gradskog stadiona A. Drosina ne plaća zakupninu, već podmiruje samo dio ukupnih troškova, što nije dostatno za održavanje cijelog stadiona koji je od 2015. generirao gubitak veći od 600.000 eura..“ Pored ovog gubitka, veli Zoričić, društvo Pula usluge i upravljanje d.o.o. NK Istri 1961 godišnje donira 100.000 eura. Lopta je okrugla pa tako nejasno ostaje je li to onih istih – već spomenutih 100.000 eura – u kontekstu ponuđene suradnje.

U međuvremenu, čini se kako je Europski tjedan mobilnosti donio gužve koje su na pojedinim mjestima u Puli slične onima kakvima svjedočimo u srcu sezone. Iz Grada su sudionike u prometu zamolili za strpljenje dok su pojedine ulice obilježene kao privremene biciklističke staze. Na pulskoj rivi stvaraju se tako tijekom popodneva poprilične kolone, a nervozni vozači „trube li ga trube“.

Ali zato nema straha za željeznički promet. Ministar Butković kolegici Sandri u tunelu Učka jučer je pojasnio kako je pred nama desetljeće željeznica. „Mi već sada imamo ulaganja od oko milijardu i pol eura u željeznicu, a ta će ulaganja doći do tri milijarde do 2030. godine. Uglavnom ćemo europske fondove vući za željeznicu“ ustvrdio je Butković na pitanje stiže li konačno na red i željeznica.

Sve ste to danas čitali na portalu kojeg su uređivale Nera i Martina, a sutra se Neri pridružuje Maja.

Sutra čitajte i kako je Istarska pivovara izgubila spor oko nekretnina. Državi stoga moraju platiti gotovo milijun eura. Što o tome misli gradonačelnik Buzeta, Damir Kajin?

A škole moraju uvesti nova pravila ponašanja. Dio pulskih osnovnih škola krenuo je, doznajemo, u obračun s mobitelima. Zabranjeni postaju i energetski napitci.

Čitanje je zato uvijek dobrodošlo, a tu ideju očito i u metropoli propagira istarski etnomuzikolog Dario Marušić kojeg je danas u Zagrebu snimio naš fotoreporter Manuel Angelini, i to dok je zadubljeno proučavao Rječnik govora južne Žminjštine.

Ugodnu večer i laku noć želi vam redakcija portala Istra24.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.