Politika i društvo

razgovarao i s premijerom

Guverner HNB-a Vujčić: Nisam se koristio povlaštenim informacijama

Što se tiče drugih zaposlenika, ako itko ima bilo kakve dokaze o trgovanju povlaštenim informacijama, onda bih molio da obavijeste HNB i HANFA-u da to provjere, rekao je Vučić dodajući kako on nema saznanja o tome


 
3 min
HINA
Guverner HNB-a Boris Vujčić

Što se tiče drugih zaposlenika, ako itko ima bilo kakve dokaze o trgovanju povlaštenim informacijama, onda bih molio da obavijeste HNB i HANFA-u da to provjere, rekao je Vučić dodajući kako on nema saznanja o tome

Guverner HNB-a Boris Vujčić u Dnevniku HTV-a rekao je u utorak kako se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, a u vezi s time razgovarao je i s premijerom.

Vujčić je rekao i kako nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i HANFA-u.

"Što se mene tiče, ja sam 2001. prodao dionice dvije banke koje sam imao, nakon što sam postao zamjenik guvernera i rukovodstvo HNB-a je tada iniciralo promjene zakona da samima sebi zabrani, jer je to tada bilo dozvoljeno, da imamo dionice banaka i da njima trgujemo. Ako išta, onda se može pohvaliti za tako nešto, a ne napadati. Na kraj pameti mi nije bilo da za 20 godina će to netko na taj način interpretirati", rekao je Vujčić za HTV Dnevnik.

"Što se tiče drugih zaposlenika, ako itko ima bilo kakve dokaze o trgovanju povlaštenim informacijama, onda bih molio da obavijeste HNB i HANFA-u da to provjere, rekao je Vučić dodajući kako on nema saznanja o tome.

Vujčić je naglasio kako nema dokaza o bilo kakvom sukobu interesa.

"Da je bilo sukoba interesa, onda bi se trebalo utvrditi da je bilo trgovanje s povlaštenim informacijama, da je netko znao neku informaciju o banci koja će promijeniti cijenu dionice, obveznice i da je aktivno s njom trgovao. Mi nemamo saznanja o tome. Ako itko ima, ja pozivam da nas obavijeste o tome i obavijeste nadležnu instituciju koja će to provjeriti", rekao je.

Znam za tri transakcije, postoje li jake indicije ili dokazi neka nam se to dostavi

Napomenuo je da zna za tri transakcije.

"Znam za samo tri transakcije za koje su nas pitali i na koje smo odgovorili. Tu nismo vidjeli ništa što bi moglo upućivati na trgovanje povlaštenim informacijama koje je apsolutno neprihvatljivo. Ako tako nešto postoji, jaka indicija ili dokaz da je toga bilo, da je netko od toga zaradio novac, da se to dostavi - ne samo nama nego i nadležnim institucijama", ponovio je.

Podsjetio je i kako različite središnje banke imaju različite propise.

"U SAD-u središnja banka dozvoljava trgovanje dionicama i rukovodstvu. Neke središnje banke imaju još snažnije standarde od ECB-a, neke ne dozvoljavaju zaposlenicima da imaju depozite u bankama", dodao je Vujčić.

Razgovarao sam i s premijerom

Vujčić je rekao kako Banski dvori nisu tražili očitovanje o tom slučaju, ali napomenuo da je razgovarao "sa svim relevantnim osobama".

"Razgovarao sam sa svima s kojima trebam pa i premijerom. Pitao je što se događa", izvijestio je Vujčić.

Na pitanje je li spreman podnijeti ostavku ako se dokaže trgovanje povlaštenim informacijama, Vujčić je poručio: "Ako sam ja trgovao povlaštenim informacijama, svakako, odmah ću dati ostavku. Ako je netko od zaposlenika, a mi to nismo znali, onda je to odgovornost zaposlenika".


FOTO: Hina/ Mario Mrazović/ ua

Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.