Politika i društvo

burno u saboru

HDZ neće podržati osnivanje istražnog povjerenstva o raspolaganju EU fondovima

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva podnijela su 22 oporbena zastupnika potaknuti uhićenjem bivše ministrice Gabrijele Žalac te bivšeg ravnatelja agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislava Petrica, koji su obuhvaćeni istragom afere 'Softver'. "Postoji cijeli sustav kontrole na hrvatskoj i europskoj razini u korištenju EU sredstava, a za istraživanje eventualnih nepravilnosti postoje institucije", poručio je HDZ-ovac Damir Habijan


 
3 min
HINA
Hina

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva podnijela su 22 oporbena zastupnika potaknuti uhićenjem bivše ministrice Gabrijele Žalac te bivšeg ravnatelja agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislava Petrica, koji su obuhvaćeni istragom afere 'Softver'. "Postoji cijeli sustav kontrole na hrvatskoj i europskoj razini u korištenju EU sredstava, a za istraživanje eventualnih nepravilnosti postoje institucije", poručio je HDZ-ovac Damir Habijan

HDZ-ovi saborski zastupnici poručili su danas da neće podržati oporbeni prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o raspolaganju EU fondovima jer nije u skladu sa zakonom, a i pitanja kojima bi se bavilo takvo povjerenstvo postavljena su preširoko.

HDZ-ovi Damir Habijan i Marko Pavić u saborskoj su raspravi objasnili da slučajevi, za koje je pokrenut istražni postupak, ne bi mogli biti predmet takvog povjerenstva jer je to suprotno Zakonu o istražnim povjerenstvima. 

Naime, prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva podnijela su 22 oporbena zastupnika potaknuti uhićenjem bivše ministrice Gabrijele Žalac te bivšeg ravnatelja agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislava Petrica, koji su obuhvaćeni istragom afere "Softver".

"Postoji cijeli sustav kontrole na hrvatskoj i europskoj razini u korištenju EU sredstava, a za istraživanje eventualnih nepravilnosti postoje institucije", poručio je Habijan dok se Josip Borić okomio na oporbu ustvrdivši da bi "oni istraživali i ispred DORH-a i Uskoka".

"Vidimo rezultate tamo gdje ste preuzeli odgovornost, deset mjeseci nemate pročelnike, ali ste stručni za sva tijela u državi", poručio je Borić Zeleno-lijevoj koaliciji i SDP-u aludirajući na situaciju u Gradu Zagrebu.

Iz redova oporbe HDZ-ovcima je odgovorila Mirela Ahmetović (SDP), predloživši da se izbjegnu "preširoka pitanja" i suze na jedno ključno - je li premijer Andrej Plenković znao za kriminalne radnje pri dodjeli sredstava iz EU fondova.

A Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) upozorila je da istražna povjerenstva ne utvrđuju kaznenu odgovornost, već političke pritiske na dužnosnike ili službu.

Za osnivanje povjerenstva izjasnila se Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) koja se upitala "je li premijer na čelu korupcijske hobotnice ili ta hobotnica i njime upravlja".

Sanja Radolović (Klub SDP-a) ustvrdila je da postoje ozbiljan problemi s korištenjem sredstava EU fondova, na što je upozorio i ured europskog javnog tužitelja. Argumentirala je to aferom Softver u kojoj je "posao vrijedan 2,9 milijuna kuna plaćen 13 milijuna, a posao je dodijeljen tvrtki s jednim zaposlenim".

Prozvala je i aktualnu ministricu Natašu Tramišak, upitavši zašto je prije nekoliko mjeseci netransparentno poništila natječaj za petrinjske poduzetnike, vrijedan 16 milijuna kuna te "direktnom pogodbom" dodijelila posao održavanja informatičkog sustava Fini, a onda je posao dobila tvrtka Gauss s kojom su, ustvrdila je, prije u općini Antunovac poslovali HDZ-ov župan Ivan Anušić i sama Tramišak. "Ovdje gledamo politički triler", ocijenila je.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) upozorio je na loše raspolaganje novca iz EU fondova preko Ministarstva poljoprivrede. "EK je već izrekla kaznu, odnosno 30 milijuna eura izravnih poticaja bit će uskraćeno našim poljoprivrednicima", istaknuo je.

Veliku buru izazvala je rasprava SDP-ove Martine Vlašič Iljkić koja je ustvrdila da je najteža situacija u Slavoniji gdje propadaju male industrije dok je izgradnja novih infrastruktura "donijela prihode i bogaćenje pojedincima i tvrtkama koje su bliske HDZ-u

Dok je stanovništvo istočne Slavonije smanjeno za gotovo 106.000 građana, niz je pojedinaca, povezanih uz obitelj bivšeg HDZ-ova zastupnika Franje Lucića, ostvarilo potporu mladim poljoprivrednicima i uzelo budućnost mladim obiteljima za koje nije bilo sredstava u određenim omotnicama, ustvrdila je Vlašić Iljkić. 

Izjavila je da su bivši HDZ-ovi požeško-slavonski župani Marijan Aladrović i Alojz Tomašević te Franjo Lucić i njegova obitelj bespovratno ostvarili višemilijunska sredstva, a znatno niža sredstva nisu mogle dobiti druge obitelji kojima je to značio ostanak u zemlji.

HDZ-ov Branko Bačić replicirao je Vlašić Iljkić da "proziva ljude na temelju neprovjerenih podataka". "Prijavite ako imate saznanja, umjesto da tako paušalno prozivate ljude", poručio je Bačić, na što je Vlašić Iljkić odgovorila da je sve vidljivo na mrežnim stranicama o dodjeli poticaja.  

I Damir Habijan je prozvao SDP-ovce da su klevetama u raspravi napali ljude s imenom i prezimenom, a zaboravili su što su radili njihovi stranački pripadnici.

"Ovakvim lakomislenim neprovjerenim izjavama da sustav ne funkcionira i da postoje kriminalne radnje ugrožavate posao svih onih koji rade savjesno", rekao je Habijan.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.