Politika i društvo

Istraživanje Crobarometra

HDZ uvjerljivo najpopularnija stranka, Milanović najpopularniji političar. Raste pesimizam, a većina građana ne podržava rad Vlade

SDP je drugi po snazi prema ovom istraživanju i zabilježio je blagi rast u odnosu na prošlui mjesec. Stranku Peđe Grbina sad simpatizira 13,5 posto ispitanika. Politička platformqa Možemo treća je po snazi, a nju podržava 9,4 posto ispitanika


 
3 min
Istra24
Foto: HINA

SDP je drugi po snazi prema ovom istraživanju i zabilježio je blagi rast u odnosu na prošlui mjesec. Stranku Peđe Grbina sad simpatizira 13,5 posto ispitanika. Politička platformqa Možemo treća je po snazi, a nju podržava 9,4 posto ispitanika

Prema redovitom istraživanju Crobarometar, koje objavljuje Nova TV, a u njemu je sudjelovalo nešto manje od tisuću ispitanika, Hrvatska demokratska zajednica u siječnju je ostala prvi izbor ispitanih u ovoj anketi. Mjesec završavaju s 30,4 posto potpore.

SDP je drugi po snazi prema ovom istraživanju i zabilježio je blagi rast u odnosu na prošlui mjesec. Stranku Peđe Grbina sad simpatizira 13,5 posto ispitanika. Politička platformqa Možemo treća je po snazi, a nju podržava 9,4 posto ispitanika. Četvrti je MOST sa portškom od 8,8 posto ispitanika, a iznad praga je još i Domovinski pokret, kojeg podržava šest posto ispitanih.

Ispod izbornog praga, prema Crobarometru, ostali su stranka CENTAR (2,3 posto), IDS (1,8 posto), Fokus (1,6 posto) te HSU i Radnička fronta sa identičnom podrškom (1,2 posto). HNS je mjesec završio na jedan posto, a ostale stranke su ispod jedan posto i zajedno imaju 6,1 posto. Neodlučnih je sada 16,8 posto i treći mjesec su u padu, piše Novi list.

Istraživanje sugerira da većina građana nije zadovoljna radom Vlade. Bilježi se najveći skok nezadovoljnika u godinu dana – 66 posto. Uz Vladu je 28 posto ispitanika, a ne zna što bi odgovorilo njih 6 posto. Samo birači HDZ-a, njih 78 posto, vjeruju Vladi. Najveću potporu Vlada može dobiti među biračima iznad 60 godina, a najviše kritike ima među biračima od 31 do 44 godine.

Rast pesimizma

Raste i pesimizam, tako sada 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20 posto misli suprotno, ne zna 7 posto ispitanika. I tu su samo birači HDZ-a optimisti, a ovo je drugi najgori rezultat u godinu dana.

Rad Predsjednika

Većina ispitanih, odnosno njih 50 posto, ne podupire rad predsjednika, a njih 44 posto podupire. U odnosu na mjesec dana prije nema bitnih promjena. Predsjednik ima potporu među biračima SDP-a, podupire ga njih 72, tu je i 65 posto birača MOSTA, 58 posto birača MOŽEMO te 26 posto birača HDZ-a.

Milanović najpopularniji

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 52 posto birača, a negativan 42 posto. Malo je popularniji među starijim biračima iznad 60 godina u Zagrebu i okolici, a recimo može računati i na 37 posto birača HDZ-a koji o njemu imaju pozitivan stav. Tomislav Tomašević je na drugom mjestu s 48 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 34 posto misli suprotno. I on ima potporu među starijim biračima u Zagrebu i okolici, a i može računati na 40 posto birača HDZ-a. Ivan Penava je na trećem mjestu s 37 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a isti je broj i onih koji misle negativno. Također veću potporu ima među starijim biračima u Slavoniji, a tu je i 44 posto birača HDZ-a koji o njemu imaju pozitivan stav. Zapravo, među biračima HDZ-a on je treći izbor.

Božo Petrov je s 37 posto birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje na 4. mjestu. Zato ima više onih koji o njemu misle negativno – njih 44 posto. Također veću potporu ima među starijim biračima i u Dalmaciji. O njemu pozitivan dojam ima 32 posto birača HDZ-a, ali i 36 posto birača SDP-a. Andrej Plenković može računati na 37 posto potpore birača, ali o njemu negativan dojam ima njih 57 posto. I on je popularniji među starijim biračima te u Slavoniji, a može znati na kraju dana da 27 posto birača SDP-a o njemu ima pozitivan dojam. Peđa Grbin posljednji je s potporom od samo 26 posto birača dok je njih 51 posto o šefu SDP-a izrazilo negativan dojam. I on je popularniji među starijim biračima, malo je popularniji u Istri i na Kvarneru, a zanimljivo popularan je i među 20 posto birača HDZ-a.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.