Politika i društvo

DIREKTOR-PUTNIK, TROŠIO KAO DA JE NJEGOVO

HEDONIZAM BIVŠEG DIREKTORA KAŠTIJUNA DARKA VIŠNJIĆA Skupa putovanja u Bejrut, Moskvu, Istanbul, čašćenje u restoranima, pokloni za poslovne partnere...

Samo za jedan poslovni ručak u pulskom restoranu Boccaporta Uprava se prilično isprsila, pa je na trošak firme plaćen ručak u iznosu od 9.497 kuna. Javnost nikad nije saznala kakva su to nova znanja i rješenja donesena s inozemnih putovanja i na koji ih je način tadašnja Uprava implementirala u razvoj i unapređenje Kaštijuna, koji u vrijeme dok Višnjić putuje, grca u problemima


 
6 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Darko Višnjić, Ilustracija: Šima Kastelc

Samo za jedan poslovni ručak u pulskom restoranu Boccaporta Uprava se prilično isprsila, pa je na trošak firme plaćen ručak u iznosu od 9.497 kuna. Javnost nikad nije saznala kakva su to nova znanja i rješenja donesena s inozemnih putovanja i na koji ih je način tadašnja Uprava implementirala u razvoj i unapređenje Kaštijuna, koji u vrijeme dok Višnjić putuje, grca u problemima

Darko Višnjić, bivši direktor Kaštijuna i donedavno savjetnik Uprave s plaćom od 14 tisuća kuna, uživao je sve blagodati svoje direktorske funkcije.

Trošio kao da je njegovo

U vrijeme najveće krize na Kaštijunu, kada je i sam priznao da je centar krenuo u rad s čak 400 nedostataka, zbog čega je u njega trebalo "ulupati" još silne milijune kuna da bi profunkcionirao, direktor Višnjić nije se dosjetio da, recimo, digne "ručnu" i tom gradsko-županijskom poduzeću koje vodi, ušpara koju kunu - barem tamo gdje to direktno može - na ručkovima, putovanjima, poklonima...

Dok Kaštijun grca u problemima i sezonu započinje s nesnosnim smradom, tvrtka Kaštijun pod Višnjićevim vodstvom 2019. godine na troškove reprezentacije, službena putovanja i dnevnice troši nevjerojatnih 251.353 kuna!

Županijski centar za gospoadrenje otpadom

Bio je to znatno veći iznos nego što je za istu svrhu utrošeno 2018. godine kada je potrošeno 95 tisuća kuna.

Da je 2019. godina definitivno bila godina skupih putovanja na račun poreznih obveznika, svjedoči i podatak da je te iste godine samo za dnevnice, smještaj te putne troškove na putovanjima spiskano čak 111.500 kuna.

Usporedbe radi, godinu ranije za istu svrhu, dakle za dnevnice i smještaj, potrošen je puno manji iznos, odnosno 21.219. kuna.

Iz podataka koje nam je na naše traženje ustupila sadašnja Uprava na čelu s direktorom Fabijom Giacomettijem, moglo bi se komotno zaključiti da je na Kaštijunu 2019. godine vladao "čisti hedonizam".

Ručak od skoro 10 tisuća kuna - nije problem, plaća Kaštijun

Jelo se i pilo po raznim restoranima u Istri, ostatku Hrvatske i inozemstvu, častilo poslovne partnere, kupovalo poklone, putovalo u zanimljive destinacije.

No, javnost nikad nije saznala kakva su to nova znanja i rješenja donesena s tih putovanja i na koji ih je način tadašnja Uprava implementirala u razvoj i unapređenje Kaštijuna.

Samo za jedan poslovni ručak u pulskom restoranu Boccaporta Uprava se prilično isprsila, pa je na trošak firme plaćen ručak u iznosu od 9.497  kuna.

Častilo se i u fažanskom restoranu Feral za što postoji račun na iznos od 2.141 kune, dok je objed uz druženje u restoranu Viking u Limskom kanalu bio ipak nešto skromniji. Za taj je gušt Kaštijun potrošio "skromnih" 939 kuna.

Objedovalo se i u pršutani Kod Milana u Vodnjanu za što je plaćeno 637 kuna. Na delicije, vjerojatno s tartufima, u dva se navrata otišlo u restoran Old River nedaleko Buzeta, što je koštalo 2.151 kunu. Tu je i račun u pulskom restoranu Gastro Corner na iznos od 735 kuna, dok je objed u restoranu Vela Nera koštao 929 kuna.

Klopalo se i u zagrebačkom restoranu Baltazar, u bistrou Loža u Kastvu, u bistrou Mala riba nedaleko Matulja, ali i u restoranima tijekom inozemnih putovanja.

Među troškovima vanjskih usluga gošćenja, nalazi se i račun od 839 kuna naveden na mesnicu Prima, ali i iznos od 544 kuna koji se nalazi pored stavke "Sigurnost-Boljun i DR JTD -konoba". Za vanjske usluge čašćenja, postoji i račun na iznos od 1.390 kuna naveden za tvrtku Automatic Servis iz Buzeta.

Tek smo tijekom istraživanja za ovaj članak doznali i to da je Darko Višnjić 2019. godine putovao po svijetu tražeći najefikasniji model za preuzimanje goriva iz otpada (SRF) s kojim Županijski centar ima problem od samog svog otvaranja.

Put putujem...

Tako je, primjerice, u ožujku 2019. godine otputovao u Bejrut, a za njegov smještaj i prijevoz, Kaštijun je platio 21.587 kuna.

U ožujku iste godine, bio je i u Istanbulu, a taj je put plaćen u iznosu od 10.448 kuna. Nepoznato ostaje kakva je praktična iskustva i znanja donio iz te dvije atraktivne destinacije u koje je otišao na službeni put.

U svibnju 2019. godine Višnjić je boravio i u Moskvi, za što su troškovi iznosili 2.100 kuna. U stavci "smještaj EU-Venecija" u kartici konta, vidljivo je da je to putovanje u Italiju koštalo 6.704 kuna.

Naravno, boravilo se i u Bruxellesu na nekoj konferenciji za koju javnost nikad nije saznala, a put u Belgiju koštao je 2.570 kuna.

Kako i dolikuje pravom direktoru, Darko Višnjić imao je i svog službenog vozača koji ga je pratio na putovanjima u Hrvatskoj.

Trošak puta za direktora Višnjića i službenog vozača primjerice u hotel Skrad, koštao je 1.274 kuna, a boravili su i u hotelu Zadar što je plaćeno 794 kuna.

Na poslovna putovanja odlazili su i drugi zaposlenici, no prema izvješćima koje smo dobili, ne vidi se o kojim se destinacijama radi.

Poslovnim partnerima vina, maslinovo ulje, cvijeće, poklon paketi

Direktor nije zaboravio darovati ni poslovne partnere. Za njih su se na trošak Kaštijuna kupovala poznata istarska vina i maslinova ulja, ali i buketi cvijeća i poslovni pokloni.

Račun koji odskače je onaj od 7.095 kuna u Lotos trgovini, gdje su se kupovali novogodišnji paketi za poslovne partnere. Kome su pokloni odlazili, nije poznato.

Nakon što je Višnjić prestao biti direktor i postao savjetnik, drastično su se smanjili troškovi.

Tako u mandatu direktorice Vesne Dukić troškovi reprezentacije 2020. godine, sa 140 tisuća kuna koliko je imao Višnjić, "padaju" na svega 9.794 kune.

Iste godine na dnevnice, putne troškove i službena putovanja pod vodstvom Vesne Dukić, Kaštijun je potrošio 10.425 kuna, dok je godinu ranije Višnjić potrošio 111.510 kuna.

No, unatoč tome, s promjenom vlasti u Puli na zadnjim lokalnim izborima, na Kaštijunu je prvo "pala" Vesna Dukić, dok se savjetnik zadržao sve do nedavno.

Fabio Giacometti

Današnji direktor Fabio Giacometti kaže da se i sam šokirao kada je vidio sve te iznose.

- Ne mogu govoriti što je bilo prije, jer tada nisam bio u firmi, ali mogu reći da se s takvom praksom prekida. Puno je stvari bilo nepotrebno kada vidite sve te troškove. Nova Uprava je troškove maksimalno srezala, do krajnjih granica. U ovoj godini za reprezentaciju predviđamo oko 10 tisuća kuna, zaključio je Giacometti.

Sve nabrojane troškove u konačnici su platili građani Istre.

Bivši direktor Kaštijuna Darko Višnjić, čija je savjetnička funkcija tek nedavno ukinuta, definitivno će biti upamćen kao najrastrošniji direktor ovog Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Da njegova putovanja, na kojima je tražio model zbrinjavanja SRF-a nisu urodila plodom, najbolje svjedoče na tisuće bala u kojima je i dalje zapakirano gorivo iz otpada, koje samo što "ne progutaju" centar. 

Hotelske usluge  5.145,00 kn

Dnevnice za službena putovanja u tuzemstvu  10.240,19 kn

Dnevnice za službena putovanja u inozemstvu  24.405,92 kn

Doprinos za zdravstveno osiguranje na službena putovanja   

339,64 kn

Troškovi noćenja (po računu hotela i dr.)  33.532,66 kn

Ostali troškovi na službenom putu (trošak autoceste itd.) 21.139,28 kn

Troškovi prijevoza javnim prijevozom na službenom putovanju  11.073,75 kn

Ostali troškovi službenih putovanja  10.779,00 kn                              


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.