Politika i društvo

POZIV NA PREVENTIVNO DJELOVANJE

HHO uputio apel za pojačanom zaštitom žena i djece iz Ukrajine

U HHO-u ističu kako je potreban najviši stupanj pripravnosti i prevencije te brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivaju medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na tu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik


 
2 min
HINA
Foto: Hina

U HHO-u ističu kako je potreban najviši stupanj pripravnosti i prevencije te brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivaju medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na tu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) uputio je u ponedjeljak apel europskim institucijama i medijima upozoravajući na potrebu pojačane zaštite žena i djece iz Ukrajine od raznih opasnosti, posebice trgovaca „bijelim robljem“, seksualnih predatora i trgovaca djecom.

"Obraćamo se zastupnicima Europskog parlamenta, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, vladama europskih država, posebno ministarstvima unutarnjih poslova, Interpolu i Europolu, kao i svim nadređenim institucijama, nevladinim udrugama i medijima, pozivajući ih da osnaže svoje napore usmjerene na pojačanu pozornost prema pojavama trgovine ljudima kao dijela organiziranog kriminala, a ujedno kao i jednog od najgorih oblika kršenja ljudskih prava", ističu u priopćenju.  

Poziva ih na još odlučnije preventivno djelovanje kroz informiranje javnosti - od dijeljenja letaka na granici do širih medijskih kampanja.

U HHO-u ističu kako je potreban najviši stupanj pripravnosti i prevencije te brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivaju medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na tu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik.

Ističu kako policije europskih država trebaju i moraju pojačano nadzirati i sprječavati ovakvu kriminalnu djelatnost obilazeći noćne klubove, javne kuće, barove, disco klubove i druga mjesta.

Pozivaju i nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima, zaštitom i pravima najranjivijih skupina, poput žena i djece, da izbjeglicama iz Ukrajine pruže maksimalnu javnu podršku kao svekoliku zaštitu i djelatnu pomoć.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.