Politika i društvo

POZIV NA PREVENTIVNO DJELOVANJE

HHO uputio apel za pojačanom zaštitom žena i djece iz Ukrajine

U HHO-u ističu kako je potreban najviši stupanj pripravnosti i prevencije te brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivaju medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na tu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik


 
1 min
HINA
Foto: Hina

U HHO-u ističu kako je potreban najviši stupanj pripravnosti i prevencije te brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivaju medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na tu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) uputio je u ponedjeljak apel europskim institucijama i medijima upozoravajući na potrebu pojačane zaštite žena i djece iz Ukrajine od raznih opasnosti, posebice trgovaca „bijelim robljem“, seksualnih predatora i trgovaca djecom.

"Obraćamo se zastupnicima Europskog parlamenta, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, vladama europskih država, posebno ministarstvima unutarnjih poslova, Interpolu i Europolu, kao i svim nadređenim institucijama, nevladinim udrugama i medijima, pozivajući ih da osnaže svoje napore usmjerene na pojačanu pozornost prema pojavama trgovine ljudima kao dijela organiziranog kriminala, a ujedno kao i jednog od najgorih oblika kršenja ljudskih prava", ističu u priopćenju.  

Poziva ih na još odlučnije preventivno djelovanje kroz informiranje javnosti - od dijeljenja letaka na granici do širih medijskih kampanja.

U HHO-u ističu kako je potreban najviši stupanj pripravnosti i prevencije te brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivaju medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na tu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik.

Ističu kako policije europskih država trebaju i moraju pojačano nadzirati i sprječavati ovakvu kriminalnu djelatnost obilazeći noćne klubove, javne kuće, barove, disco klubove i druga mjesta.

Pozivaju i nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima, zaštitom i pravima najranjivijih skupina, poput žena i djece, da izbjeglicama iz Ukrajine pruže maksimalnu javnu podršku kao svekoliku zaštitu i djelatnu pomoć.


Nastavite čitati

Ruski veleposlanik pozvan u MVEP

"Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog  čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine", navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Danijel Žeželj predstavlja svoj rad u Muzeju suvremene umjetnosti

Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper's Magazine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.