Politika i društvo

VEĆE MOGUĆNOSTI

HOK pozdravlja porezno rasterećenje i povećanje plaća

"Pravo jedinica lokalne samouprave da same definiraju stopu poreza na dohodak vidimo kao priliku da i same doprinesu rasterećivanju svojih građana odnosno jačanju njihovog standarda te ne sumnjamo da će svaka od jedinice lokalne samouprave učiniti to u najvećoj mogućoj mjeri", ističu iz HOK-a


 
3 min
HINA
FaH/ Denis CERIĆ

"Pravo jedinica lokalne samouprave da same definiraju stopu poreza na dohodak vidimo kao priliku da i same doprinesu rasterećivanju svojih građana odnosno jačanju njihovog standarda te ne sumnjamo da će svaka od jedinice lokalne samouprave učiniti to u najvećoj mogućoj mjeri", ističu iz HOK-a

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u četvrtak je pozdravila najavljeno porezno rasterećenje što će utjecati i na povećanje neto plaće većine zaposlenih, kao i novi porezni tretman napojnica, a i nadalje predlaže da se prag za ulazak u sustav PDV-a povisi barem na 50.000 eura.

HOK u priopćenju "pozdravlja namjeru Vlade vezanu uz ukidanje prireza i preuzimanje dijela troška prvog mirovinskog stupa jer će na taj način direktno utjecati na visinu neto plaće većine zaposlenih u Hrvatskoj odnosno povećanje najnižih plaća radnika.

"Pravo jedinica lokalne samouprave da same definiraju stopu poreza na dohodak vidimo kao priliku da i same doprinesu rasterećivanju svojih građana odnosno jačanju njihovog standarda te ne sumnjamo da će svaka od jedinice lokalne samouprave učiniti to u najvećoj mogućoj mjeri", ističu iz HOK-a.

Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se planira ukinuti prirez jedinicama lokalne samouprave, ali im se dopušta da same odrede stopu poreza na dohodak, u okviru zakonom definiranih raspona tih stopa. 

Planiranim se izmjenama poreza na dohodak uz ostalo osobni odbitak diže s 530,90 na 560 eura, povećavaju se iznosi osobnog odbitka za uzdržavane članove, zaokružuju se svi iznosi u korist poreznih obveznika, a prag za primjenu više stope poreza podiže se sa 47.780 eura na 50.400 eura godišnje.

Kod mirovinskih doprinosa planirano je smanjenje osnovice za mirovinsko osiguranje (prvi stup) do najviše 300 eura. Tako bi za  bruto plaće do 700 eura fiksna olakšica bila 300 eura, a za plaće od 700,01 do 1.300 eura postupno se smanjuju olakšice. 

HOK u današnjem priopćenju ističe da su u najavljenim poreznim izmjenama uvaženi prijedlozi HOK-a za povećanja praga za nabavku sitnog inventara te fiksirani rokovi za plaćanje po godišnjem obračunu, kojima će se značajno smanjiti administracija i pojednostaviti poslovanje kako obrtnika, tako i ostalih poduzetnika.

Vlada je najavila i kako će se izmjenama zakona o PDV-u uz ostalo zaokružiti prag za ulazak u sustav PDV-a na 40.000 eura (sada 39.816,84 eura),  a najavljeno je i reguliranje poreznog tretmana napojnica, pri čemu bi se neoporezivi iznos utvrdio na 3.360 eura (za plaćanje u gotovini i karticama), dok bi se iznosi iznad toga oporezivali kao konačni drugi dohodak po stopi od 20 posto.

"Vezano uz najavljeni novi zaokruženi prag za ulazak u sustav PDV-a u visini 40.000 eura, i dalje ističemo prijedlog HOK-a da se prag za ulazak u sustav PDV-a treba povisiti barem na 50.000 eura, a sukladno i dogovoru članica EU-a oko povećanja praga na 85.000 eura od 2025. godine".

HOK i njen Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pozdravljaju i novi porezni tretman napojnica, koji uključuje iznos neoporezivog dijela napojnice od 3.360 eura, kao i mogućnost kartične naplate napojnice.

"Na taj način otvara se mogućnost za posljedično značajno povećanje primitaka zaposlenih u ugostiteljstvu i povećanje konkurentnosti hrvatskih ugostitelja, ali i osigurava se dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom gospodarstvu i BDP-u", zaključuje se u priopćenju HOK-a.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.