Politika i društvo

U SRCU ISTRE, IDS I HDZ NA ISTOJ SU STRANI

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS


 
6 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Vedran Ivančić (IDS), Suzana Jašić (Možemo!)

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

„Je li starija kokoš ili jaje?“, zagonetka je kojom bi se mogla opisati trenutna politička situacija u Pazinu. Sjednica tamošnjeg Gradskog vijeća, naime, zakazana za prekjučer, nije se održala i to odlukom predsjedavajućeg, IDS-ovog Vedrana Ivančića.

Odbivši voditi sjednicu zbog, kako je objasnio, neslaganja s prijedlogom u 21. točki dnevnog reda, koja se odnosila na način sufinanciranja smještaja u Domu za starije, predsjedatelj je na samom početku planirane sjednice pozvao klub vijećnika svoje stranke i “sve koji se tako osjećaju” da napuste vijećnicu.

IDS-ovci, HDZ-ovci i HSU-ovci to su zaista i učinili pa se, izostankom kvoruma i predsjedavajućeg, sjednica nije mogla održati.

"Iskoristio je gužvu"

Ivančić, inače jedan od potpredsjednika Gradskog vijeća, kojem je predsjedavanje ovom sjednicom povjereno u izostanku predsjednice, prema riječima pazinske gradonačelnice Suzane Jašić (Možemo!), 'iskoristio je gužvu' da napravi skandal i skrene pažnju na svoju stanku.

Prijedlog sufinanciranja smještaja mjesec je dana, kaže Jašić, bio na javnom savjetovanju, na koje se IDS nije uključio. Osim toga, dodaje, postoje i drugi načini za izražavanje neslaganja.

- Oni traže većinsko financiranje, ali nije to poanta. Poanta je da su mogli to napisati na javnom savjetovanju ili reći na odborima ili, na kraju krajeva, dopustiti raspravu kako bismo raspravili i vidjeli što je najbolje. Tome služi Gradsko vijeće! On je rekao (Ivančić op. n.) da ih ja nisam zvala na konzultacije. O čemu mi pričamo? Javna savjetovanja i jesu konzultacije, kaže Jašić, dodajući da nju samu, u četiri godine koliko je kao opozicija provela u Gradskom vijeću, nitko ništa nije pitao mimo formalnih diskusija. 

Na izlazak HDZ-a iz vijećnice pak kaže da bi tu stranku za početak trebalo pitati koliko uspješno posluju domovi za starije po cijeloj državi.

Vedran Ivančić na izjave Suzane Jašić i njenu objavu na društvenim mrežama, u kojoj navodi da IDS svoje mišljenje nije ni iznio na savjetovanju, kratko odgovara da gradonačelnica laže.

- Ona laže kada kaže da se nismo javili! Nismo se imali potrebe javiti jer je tada bio puno pravedniji prijedlog. Čak smo se s time mogli i složiti. Bio je sukus odluke koja kombinira labinski, umaški i buzetski model, veli Ivančić, objašnjavajući da je prvi prijedlog podrazumijevao sufinanciranje od 10 do 60 posto, sukladno imovinskom cenzusu, pa bi se većini korisnika plaćalo između 45 i 50 posto troška smještaja.

- To je bilo u prijedlogu odluke, dok je na Gradsko vijeće došao potpuno drugi tekst, gdje je sve to izbačeno i stavljeno je samo sufinanciranje od 30 posto i gdje izbačeno sufinanciranje za sve korisnike koji imaju ugovore o doživotnom izdržavanju. To je potpuno druga odluka, koja nema veze s onom koja je bila na javnom savjetovanju, kaže Ivančić.

Vedran Ivančić (IDS)

Kokoš ili jaje

Kako bi stvar postala malo jasnija, vrijedi je pokušati pojednostaviti je. Grad Pazin je, dakle, na javno savjetovanje uputio prijedlog da se smještaj u Domu za starije osobe sufinancira s 10 do 60 posto, ovisno o imovinskom statusu osobe. IDS se, kako tvrdi Ivančić, s ovime načelno slagao, ali to svoje zadovoljstvo na savjetovanju ipak nije izrazio. S druge strane, na njega su se uključili drugi dionici kojima se prijedlog Grada nije dopao i iznijeli bojazan da predloženi model stavlja umirovljenike s nešto višim mirovinama u nepovoljan položaj. Uvaživši njihove sugestije (što je vidljivo iz napomena u dokumentu javnog savjetovanja), Grad Pazin mijenja prijedlog u fiksnih 30 posto sufinanciranja i takav prijedlog postavlja pred Gradsko vijeće.

Prijedlog na Vijeću je dakle, zaista drukčiji od onog na savjetovanju, no samo savjetovanje i služi da  zainteresirana javnost ponudi svoje sugestije pa je za očekivati da, ukoliko se neka od njih uvaži, dokument naknadno doživi izmjenu, čime se vraćamo na priču o kokoši i jajetu..

Sve se ovo, kaže Jašić, moglo drukčije urediti.

- Imao je potpuno pravo reći – otvaram sjednicu i mičem 21. točku. To je mogao učiniti i prije sjednice jer dnevni red utvrđuje onaj tko sjednicu saziva. Samo je trebao reći da skida 21.točku za koju zahtjeva konzultacije i odraditi preostale točke, smatra ona.

Za Ivančića je pak ovaj potez svojevrsno upozorenje za javnost kojim ukazuje na koji se način stvari rade u gradskoj upravi jer za njegovu stranku, veli, ovo nije bila jedina problematična točka. Neslaganje postoji i kod odluke o financiranju boravka djece u predškolskom odgoju, za koju u IDS-u vjeruju da će postaviti prevelik financijski teret pred roditelje. Ujedno, dodaje, još uvijek nije poznata ni cijena smještaja u Domu za starije, ali gruba računica ukazuje na to da bi korisnici, uz 30 posto gradskog učešća, plaćali više od tisuću eura mjesečno što, smatra Ivančić, ne mogu ni oni u većim i gospodarski jačim gradovima.

-  Nisam se osjećao ugodno da uopće otvorim sjednicu s takvom točkom odlučan je Ivančić, i dodaje: „Mislim da, nažalost, tako treba reagirati na takve stvari. Netko će reći da smo mogli skinuti tu točku, ali li ne. Mi smo već pokušavali skidati točke s dnevnog reda i nije nam prošlo. Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu grada Pazina“.

Suzana Jašić (Možemo!)

"Bankomati im se smanjuju"

A da je u pitanju nagovještaj IDS-ovih političkih igara pred izbornu godinu, za gradonačelnicu Jašić, koja se na cijelu situaciju na svom Facebook profilu osvrnula komentarom „počela je sezona“, nema nikakve sumnje.

- Oni se zapravo sada batrgaju. Hoće postići bolji rezultat u Pazinu, hoće postići bolji rezultat u Istri i to će sada biti svuda tako, a Pazin im je trn u oku, veli Jašić koja smatra da je nekadašnja najjača istarska stranka u panici nakon loših rezultata na posljednjim izborima za hrvatski i EU parlament.

- Jedan zastupnik u Saboru manje, jedan europarlamentarac manje, četiri grada u Istri manje, uključujući Pulu. Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni, zaključila je Jašić.

Endi Rimanić (HDZ)
Ako je jedna stvar u fazi zagrijavanja za lokalne izbore 2025. godine znakovita, to je da se, barem po ovom pitanju i barem u Pazinu, HDZ i IDS u potpunosti slažu.

- Smatram da smo napuštanjem sjednice donijeli jedinu ispravnu i moralnu odluku, a gradonačelnicu koja nas za to proziva upitao bih kako je moguće i koji je razlog nedolaska na vijeće predsjednice i potpredsjednice Vijeća koje dolaze iz njenih redova, rekao je jedan od gradskih vijećnika, predsjednik pazinskog HDZ-a, Endi Rimanić, koji također ne podržava izmijenjeni prijedlog načina sufinanciranja od 30 posto.

- Gdje je sada ta socijalna komponenta i uključivost na koju se Gradonačelnica kao i sve lijeve opcije znaju često pozivati.

Dakle na vijeću se traži od nas da glasamo o odluci o sufinanciranju, a ekonomska cijena smještaja u domu nije poznata što je meni nevjerojatno, poručio je Rimanić.


Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.