Politika i društvo

"PLATI PA HVALI" DRUGI DIO

Ima i Marko Paliaga svoj PR. Zovu se Primera North i Alphera i plaća ih 30 tisuća eura. Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić sporazumno raskinula ugovor za plaćene članke

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga se u plaćenom članku hvali POS projektom i stanovima u koje su ove godine uselile mlade obitelji. Zbog istog je tog projekta "pao" njegov kum Donald Schiozzi koji je nakon što smo objavili priču o malverzacijama s POS dokumentacijom, dao ostavku na mjestu ravnatelja rovinjske Lučke uprave, a pod pritiskom stranke izašao je i iz IDS-a


 
4 min
Danijela Bašić-Palković
Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga/Foto: Gradonačelnik.hr

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga se u plaćenom članku hvali POS projektom i stanovima u koje su ove godine uselile mlade obitelji. Zbog istog je tog projekta "pao" njegov kum Donald Schiozzi koji je nakon što smo objavili priču o malverzacijama s POS dokumentacijom, dao ostavku na mjestu ravnatelja rovinjske Lučke uprave, a pod pritiskom stranke izašao je i iz IDS-a

Taman kad smo pomislili kako su gradovi Poreč, Umag i Pula preko tvrtki Ciudad i Primera Occidens jedini gradovi u Istri koji iz proračuna plaćaju promotivne članke na portalu gradonačelnik.hr, pokazalo se da su u "igri" još dvije tvrtke istog vlasnika Vjerana Stilinovića preko kojih se na istoj platformi plasiraju reklamni tekstovi o uspjesima gradonačelnika. 

Uz čelnike Pule, Poreča i Umaga koji preferiraju usluge tvrtki Ciudad i Primera Occidens, primjerice rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga izabrao je tvrtku Primera North.

Odgovore na pitanja rovinjske gradske uprave o trošenju javnog novca na afirmativne članke na spomenutom portalu nismo dobili, no kroz aplikaciju transparentnog proračuna vidljivo je da je Grad Rovinj tvrtki Primera North isplatio sedam tisuća eura. Taj je novac plaćen za usluge u periodu od ožujka 2022. godine do 17. studenog ove godine, a kod opisa uplate na računu, navodi se se da je novac usmjeren za "medijsku analizu upravljanja proračunom".

U jednom od članaka na portalu gradonačelnik.hr, Rovinj je predstavljen kao grad izuzetno poželjan za život te je u tom pogledu na samom vrhu ljestvice u Hrvatskoj. 

Jedan od brojnih afirmativnih članaka na portalu gradonačelnik.hr. U prvom planu gradonačelnik obilazi teren

Odnosi se to, pišu u članku na portalu gradonačelnik.hr, na razna područja - od infrastrukture, ekologije, gospodarenja otpadom, komunalnog i prometnog reda, transparentnosti rada gradske administracije, socijalne osjetljivosti, ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganja u zaštitu i sigurnost zajednice, grada i njegovih građana.

Veličanje lika i dijela gradonačelnika

Rovinj je dakle grad za poželjeti, tvrdi to u članku i gradonačelnik Rovinja koji se među ostalim hvali i projektom POS koji je skupo koštao njegovog kuma Donalda Schiozzija.

- Kvaliteta života naših sugrađana fokus je našeg djelovanja, i to od samog početka mog prvog mandata, a takav pristup namjeravamo zadržati i tijekom narednih godina. No, činjenica da naš grad privlači iz godine u godinu nove stanovnike, te posljedična visoka potražnja za stambenim kvadratima i zaposlenjem u našem gradu nosi i svoje izazove koje smo kao gradska administracija na vrijeme predvidjeli te smo određeni broj projekata i postavili u tom smjeru, kaže Paliaga koji je, piše gradonačelnik.hr, napose zadovoljan što su među stanovnicima grada i brojne mlade obitelji, a kako bi stvorili uvjete da mlade zadrže u Rovinju, ove su godine uselili i prve obitelji u novoizgrađene zgrade POS-a.

I dok se Paliaga u plaćenom članku hvali POS projektom i stanovima u koje su ove godine uselile mlade obitelji, prešućuje da je zbog istog tog projekta POS  "pao" njegov kum Donald Schiozzi koji je nakon što smo objavili priču o malverzacijama s POS dokumentacijom, dao ostavku na mjestu ravnatelja Lučke uprave, a pod pritiskom stranke, sam je izašao iz IDS-a.

Osim što se javnim novcem financira tvrtka kako bi se veličao lik i dijelo Marka Paliage, rovinjska vlast izdvaja nemala javna sredstva za financiranje jedne marketinške agencije koja nota bene već godinama uspješno surađuje s brojnim gradovima i općinama u Istri, kao i s Istarskom županijom. 

To što je do ove godine bivša članica uprave te tvrtke bila snaha bivšeg župana i predsjednika IDS-a, danas počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, nema dakako ama baš nikakve veze što je baš marketinška agencija Alphera pronašla put do javnih proračuna diljem Poluotoka.

Vratimo se na prvog među jednakima, Marka Paliagu.

Izdašno financiranje agencije Alphera

Rovinjska uprava je u aktualnom Paliaginom mandatu Alpheru platila gotovo 24 tisuće eura (188,404 kuna). Sredstva su agenciji uplaćena za usluge od rujna 2021. do listopada ove godine za razne organizacijske aktivnosti poput festivala supe, sajma tradicijskih obrta, pokroviteljstva manifestacije "Istriana". Kao što smo već ranije pisali, Grad Rovinj platio je Alpheri i 38 tisuća kuna za  "Istraživanje zadovoljstva upravljanjem lokalne uprave te potrebe osnivanja mjesnih odbora", čije rezultate javnost nikad nije dobila na uvid.

Ukupno 52 tisuća kuna iz rovinjskog proračuna plaćeno je Alpheri u kolovozu prošle godine za uslugu informiranja slovenske javnosti o bespravnoj gradnji. Ta je usluga u Registru ugovora Grada Rovinja opisana kao "usluga informiranja javnosti o bespravnoj gradnji na poljoprivrednom zemljištu".

Usluge portala gradonačelnik.hr koristio je i bivši IDS-ov gradonačelnik Pazina Renato Krulčić ali kroz četvrtu tvrtku Primera Orient, ponovno u vlasništvu Vjerana Stilinovića.

Suzana Jašić raskinula je ugovor Foto:M ANGELINI

Dolaskom gradonačelnice Suzane Jašić (Možemo!) ugovor s tom tvrtkom je sporazumno raskinut.

Naime, Suzana Jašić dužnost gradonačelnice Pazina preuzela je u lipnju 2021. godine kada je, među ostalim, na snazi bio Ugovor s Primera Orient d.o.o. sklopljen za mandata bivšeg gradonačelnika Krulčića, točnije, 21. siječnja 2021. godine, i to za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

- Sukladno odredbama tog Ugovora, početkom mandata gradonačelnice Jašić tvrtki Primera Orient d.o.o. isplaćeno je 4.500 kuna (597,25 eura), odnosno računi za mjesece prije njenog stupanja na dužnost (05/21, 06/21) ta za 07/21, nakon čega je zaključno s 31. srpnjem 2021. godine Ugovor sporazumno raskinut prije isteka ugovorenog roka vremena, s napomenom da usluge portala gradonačelnik.hr od početka mandata gradonačelnice Jašić, nisu korištene, odgovorili su nam iz Grada Pazina.


Nastavite čitati

Istra
 

TO JE PRIJATELJSTVO Uvijek na dva ista mjesta na stadionu. Pino i Bruno: "Obožavamo nogomet, navijamo za Istru"

Vitalni u osmom desetljeću života, zajedno se druže još od osnovne škole Neven Kirac, danas OŠ Šijana. "Svi su me zvali Jerković", veli Pino Gergorić, s jasnom aluzijom na legendarnog Hajdukovca. Igrao je za Istru halfa u generaciji Pržiklasa, Poldrugovca, Sergia Scorie, Cukona, Grgete * U mlađim danima sam putovao na utakmice u Rijeku, Zagreb, Beograd. Išli bi avionom do Beograda, pogledali utakmicu i vratili se doma. I nije bilo skupo, veli nam Bruno Lupetina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.