Politika i društvo

Crno na bijelom

Istra24 u posjedu E-mailova u kojima Donald de Gravisi upozorava ravnatelja Lučke uprave Dalibora Brnosa na nepravilnosti: "Možeš poduzeti mjere oduzimanja koncesije za Opstanak"

Tvrtka Opstanak u vlasništvu Miroslava Pranjića već gotovo dvije godine koristi prostor od 335 četvornih metara u Slobodnoj zoni luke Pula, a da za to ne plaća koncesiju. Račun bi toj firmi trebala isporučiti upravo Lučka uprava Pula koja na tom prostoru gospodari pomorskim dobrom. Nenaplaćivanjem je oštećen državni proračun


 
2 min
Chiara Bilić
Foto: Facebook, Pixsell, Manuel Angelini

Tvrtka Opstanak u vlasništvu Miroslava Pranjića već gotovo dvije godine koristi prostor od 335 četvornih metara u Slobodnoj zoni luke Pula, a da za to ne plaća koncesiju. Račun bi toj firmi trebala isporučiti upravo Lučka uprava Pula koja na tom prostoru gospodari pomorskim dobrom. Nenaplaćivanjem je oštećen državni proračun

Razmotava se klupko omotano oko mutnih poslova u Slobodnoj zoni luke Pula.

Istra24 je u posjedu triju E-mailova iz kojih je vidljivo da je bivši ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi upozoravao svog nasljednika na toj poziciji, novog ravnatelja Dalibora Brnosa da tvrtka Opstanak u Slobodnoj zoni ne plaća koncesiju za gospodarsko korištenje hale od 335 četvornih metara.

De Gravisi je Brnosu prvi E-mail poslao još u listopadu 2020. U njemu ravnatelja upozorava na „društvo koje svakodnevno radi već duže vrijeme bez koncesije na površini od cca 350 m2 i bez naknade prema LU Pula (Pranjić)“.

Kao što smo već pisali, tvrtka Opstanak u vlasništvu Miroslava Pranjića već gotovo dvije godine koristi prostor od 335 četvornih metara u Slobodnoj zoni luke Pula, a da za to ne plaća koncesiju. Račun bi toj firmi trebala isporučiti upravo Lučka uprava Pula koja na tom prostoru gospodari pomorskim dobrom. Nenaplaćivanjem je oštećen državni proračun.

U narednim mailovima, u svibnju i srpnju prošle godine, De Gravisi ponavlja upozorenje.

Iz korespondencije se iščitava da je fotografiju sporne hale Brnosu poslao na Viber. Također ga obavještava da može poduzeti mjere oduzimanja koncesije firmi Opstanak.

Podsjetimo i da bi Opstanak Lučkoj upravi godišnje trebao plaćati 60 tisuća kuna fiksne naknade i 180 tisuća kuna varijabilne, ukoliko kao osnovu uzmemo 12 milijuna kuna prihoda koje je tvrtka ostvarila u 2020. godini.

Dakle, oko 240 tisuća kuna godišnje ili 2,4 milijuna kuna za deset godina, na koliko Opstanak ima koncesiju za metalni kontejner. Međutim, firma Opstanak je registrirana i za obavljanje drugih djelatnosti, kao što je ugostiteljska, pa je u ovom slučaju nemoguće znati koliko joj točno iznose prihodi od djelatnosti koje obavlja u Slobodnoj zoni, a na temelju kojih se obračunava 1,5 posto varijabilnog dijela. No, jasno je da cifra nije zanemariva.

Spomenimo i da je De Gravisi, koji je prije dvije godine s pozicije ravnatelja smijenjen na radno mjesto voditelja Slobodne zone, na dan objave naše priče o ne naplaćivanju koncesije dobio otkaz.

Iz Lučke uprave su nam prethodno odgovorili da Opstanku koncesija nije naplaćena zbog posljedica De Gravisijevog poslovanja kao ravnatelja. On je sve opovrgnuo i kazao da je Brnosa u više navrata upozoravao da Opstanku mora naplatiti korištenje hale na pomorskom dobru.


Nastavite čitati

Pula
 

Novi Digital Meetup posvećen je svijetu tehnologije i dizajna

Ovog će četvrtka posjetitelji Meetup-a imati priliku čuti dvije uspješne priče – onu o stvaranju jednog od najpopularnijih Flutter routing paketa – Beamer, te onu o izgradnji Freelancing karijere i izazovima koje je potrebno premostiti na putu do uspjeha

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.