Politika i društvo

iz sudskih arhiva: karibi connection

Što povezuje karipsku državicu Belize, Ivana Jakovčića, Alberta Faggiana, HDZ-ovca Darka Jergovića i Madonnu?

Kontroverzni diplomat Aleksander Piletsky tvrdi da mu je Ivan Jakovčić u veleposlanstvo donio 200 tisuća eura. Jakovčić u iskazu opovrgava da je ikada došao u Beč s aktovkom punom novca. No, u jednom se počasni predsjednik IDS-a i Piletsky slažu: istarski župan je ambasadoru Belizea pozajmio pet tisuća dolara. Novac mu nikada nije vraćen, ali Jakovčiću to očigledno nije predstavljalo problem. Sutkinji je kazao da ga ni ne potražuje


 
6 min
Chiara Bilić Danijela Bašić-Palković

Kontroverzni diplomat Aleksander Piletsky tvrdi da mu je Ivan Jakovčić u veleposlanstvo donio 200 tisuća eura. Jakovčić u iskazu opovrgava da je ikada došao u Beč s aktovkom punom novca. No, u jednom se počasni predsjednik IDS-a i Piletsky slažu: istarski župan je ambasadoru Belizea pozajmio pet tisuća dolara. Novac mu nikada nije vraćen, ali Jakovčiću to očigledno nije predstavljalo problem. Sutkinji je kazao da ga ni ne potražuje

Ivan Jakovčić ulazi u ambasadu Belizea u Beču, stavlja aktovku na stol, otvara ju i veleposlaniku te malene karipske države pokazuje uredno složene novčanice od 500 eura – sveukupno 200 tisuća eura.

Novac je namijenjen za ulaganje u turistički projekt na Belizeu. Jakovčić zatvara aktovku i žali se da je gladan.

Scenarij poput filmskog.

Ali baš tako ambasador Belizea u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Nizozemskoj, Aleksander Piletsky i njegova supruga Ludmilla, tvrde da se dogodilo u rujnu 2005. godine.

U vrijeme kada je Ivan Jakovčić bio istarski župan i predsjednik IDS-a.

Tko je ambasadoru Belizea pozajmio 200.000 eura?

Prema sudskom zapisniku iz 2014. godine, obitelj Piletsky je 200 tisuća eura formalno posudila od Darka Jergovića, ex potpredsjednika istarskog HDZ-a i osobe od velikog povjerenja tadašnjeg premijera Ive Sanadera.  

Posudba se dogodila posredstvom Ivana Jakovčića, ali dug nikada nije vraćen.

Nakon nekoliko godina Jergovićevo potraživanje otkupljuje tvrtka „Andre“ Alberta Faggiana, koji od supružnika potražuje 400 tisuća eura u kunama, zbog čega ga oni tuže.

U posjedu smo tog sudskog zapisnika, a ključni moment je odgovor na pitanje - tko je ambasadoru Belizea posudio 200.000 eura.

Jakovčić u iskazu opovrgava da je ikada došao u Beč s aktovkom punom novca.

No, u jednom se počasni predsjednik IDS-a i Piletsky slažu: istarski župan je ambasadoru Belizea pozajmio pet tisuća dolara kad je bio u Belizeu. Novac mu nikad nije vraćen, ali Jakovčiću to očigledno nije predstavljalo problem. Sutkinji je u sudski zapisnik izjavio da ga ni ne potražuje.

Primopredaja na pazinskom parkiralištu ispred ureda tadašnje supruge Ivana Jakovčića 

Nekadašnji predsjednik NK Istre Darko Jergović potvrđuje Jakovčićevu verziju tijeka novca.  Svjedoči da je obitelji s Belizea on osobno dao 200 tisuća eura u kunama, dakle 1,5 milijuna kuna, i to - na parkiralištu u Pazinu!

Naš filmski scenarij tu se pretvara u triler.

„Novac koji sam mu predao bio je isključivo moj. Nešto je podignuto s bankovnog računa, a nešto sam imao kod sebe“, naveo je u svom iskazu Jergović.

Međutim, supružnici Piletsky svjedoče da je taj dio Jergovićevog iskaza suprotan zdravom razumu, „jer zašto bi itko brojao 200 tisuća eura u parku“.

Zanimljivo, supružnici u nijednom trenutku ne negiraju da su novac posudili i da su ga trebali vratiti, a nisu. Radi toga ih je, kažu, sram.

Ipak, opovrgavaju da su potpisali ikakav ugovor prije primitka novca 2005. godine, a cijelo su vrijeme uvjereni da su novac posudili od Jakovčića.

Tek ih je početkom 2006. godine, u siječnju ili veljači, u nedjelju, župan tražio da sastave ugovor. I oni su na to pristali.

Došli su jedne nedjelje u Jakovčićev ured u Pazinu, župan je nazvao svoju tadašnju suprugu, koja je onomad radila u javnobilježničkom uredu te su tada i potpisali dokumente.

Ludmilla Piletsky svjedoči da je pravnika tada upitala zašto je iznos u ugovoru naveden u kunama, iako su njima predani euri.

Objašnjeno im je da je „to tako po zakonu u Hrvatskoj i da je to formalnost“. Kolateral je bila kuća Piletskih u Pješčanoj uvali.

Vila Piletsky u Pješčanoj uvali

Jakovčić u Belizeu htio zaposliti turističke radnike iz Istre

Darka Jergovića u vrijeme potpisivanja nisu poznavali, tvrdi bračni par. Upoznali su ga nakon nekoliko godina.

Jakovčić im je, prema njihovim navodima, rekao da se Jergovićevo ime spominje u ugovoru jer je on, Ivan Jakovčić, župan „i to tako mora biti“.

Aleksandar Piletsky navodi da je Jakovčić u cijeloj priči, osim osobnog, imao i politički interes – da se u resortu u Belizeu zaposle turistički radnici iz Istre koncem 10. mjeseca, kada u Istri završava sezona, a u toj majušnoj karipskoj državi počinje.

Zastava Belizea

Sudeći prema iskazu ambasadora, Jakovčić je oko svega bio jako angažiran jer su zajedno, sve radi realizacije te investicije, putovali svijetom. Bili su u Izraelu, Meksiku i Barceloni.  

Jakovčić je kao župan na Brijunima ugostio premijera Belizea 

Jakovčić je u Belizeu bio u travnju 2006. godine. Nakon toga je premijer Belizea Said Wilbert Musa, u svibnju iste godine, došao u Hrvatsku i bio je, pripovijeda Piletsky, a o čemu svjedoče i medijski napisi, gost tadašnjeg premijera Ive Sanadera i Ivana Jakovčića.

Predsjednik Stjepan Mesić je po premijera Belizea, ističe Piletsky, poslao avion u Beč, a s istim avionom je došao u Pulu.

Jakovčić svjedoči da je tada smatrao da će njegovim angažmanom doći do poslovnih suradnji između Istre i Belizea, „kao što je uspostavio kontakt između Uljanika i Turkmenistana“.

Počasni predsjednik IDS-a ostaje pri svome - 200 tisuća eura nije donio u ambasadu Belizea u Beču, ali je li bio gladan ili žedan, ne može sa sigurnošću govoriti.

Karipska veza IDS-a i HDZ-a

U ovoj kronologiji temeljenoj na sudskom zapisu, svakako su najzanimljiviji njeni protagonisti. Bivši predsjednik IDS-a i nekadašnji župan Ivan Jakovčić, danas županijski vijećnik i počasni predsjednik stranke.

Tu je i nekadašnji visokopozicionirani HDZ-ovac Darko Jergović, glavni operativac Ive Sanadera za Istru.

Iz ovog slučaja vidljiva je duboka i bliska povezanost nekadašnjih najmoćnijih HDZ-ovaca i IDS-ovca. Povezuju ih novac i vizija o turističkom prosperitetu Istre čak i na drugoj strani zemaljske kugle.

Ta ljubav među dvjema strankama nesumnjivo i dalje tinja. 

Faggian bez komentara, Jakovčić o Madonni

A onda se u našoj filmskoj priči, kao grom iz vedra neba, pojavljuje poznati pulski gospodarstvenik i donedavni medijski tajkun Albert Faggian koji njuši poslovnu priliku i otkupljuje potraživanje Darka Jergovića prema bivšem ambasadoru.

Danas Faggian na ovu temu ne želi baš ništa komentirati niti odgovoriti je li uspio vratiti uloženi novac i je li se u međuvremenu uknjižio na kuću u Pješčanoj uvali.

Što je radio u Belizeu, pitali smo i počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića. Prenosimo dio njegovih, kao i uvijek, osebujnih izjava.

- Belize je poznat kraj. Premijer Belizea je posjetio Poreč i ja ne mogu govoriti o ljudima koji su potpuno beznačajni jer ja ipak funkcioniram na nivou kojeg vi ne poznajete. Imate fotografiju kako se premijer Belizea i ja šetamo Decumanovom ulicom. Premijer Belizea je bio kod mene, i ja sam naravno bio kod njega. Bio sam u Belizeu u nekoliko navrata, kaže Jakovčić.

- Bilo nam je super u Belizeu. Sada ću vam reći jednu ekskluzivu. Madonna i ja bili smo prvi susjedi. Madonna "San Pedro"(La Isla Bonita) - molim vas da tu pjesmu pustite u podlozi. Znate, ja sam bio veliki vlastelin i posjednik otoka u Belizeu. Sveti Juraj, to je beznačajno. Kupio sam otok u Belizeu samo da budem susjed od Madonne, ispričao nam je Jakovčić. 

U našoj priči na koncu ostaje potpuno nejasno tko je kome u ovoj karipskoj IDS/HDZ avanturi dao novce, ni tko je koga poslovno "nadmudrio".

Jasno je, tek, da je na kraju ove istarsko karipskog trilera vrhnje pobrao - Albert Faggian.


Nastavite čitati

Svijet
 

Snažne oluje pogodile Njemačku, Češku i Slovačku

Dvije osobe poginule su prekjučer u odronu blata u slovačkoj planinskoj dolini. U susjednoj Češkoj jučer je na više lokacija obustavljen željeznički promet zbog srušenih stabala u jakom grmljavinskom nevremenu. Sinoć je velika oluja u južnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj uzrokovala poplavljene ceste i podrume te prometni kolaps 

Svijet
 

Olimpijska baklja sutra u Parizu

Iduća dva pariška dana bit će satkana s mnoštvom koncerata i kulturnih događanja diljem pariških ulica, a sve će kulminirati velikim nedjeljnim vatrometom u 23 sata. Olimpijske igre počinju 26. srpnja te traju do 11. kolovoza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.