Politika i društvo

KRITERIJ "ODABRANI"

Bivši direktor Pula Sporta Ivan Glušac imao je omiljene novinare/urednike na platnoj listi gradskog poduzeća

Pula Sport je plaćala putem autorskog ugovora sportskog novinara kako bi isti pisao tekstove za tvrtkinu web stranicu. Uvijek se radilo o istoj osobi, osim jednog mjeseca kada ga je mijenjao kolega. Kao direktor Pula Sporta radio sam tijekom svog mandata sve u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH, uostalom kao što to radim i danas na novom radnom mjestu, rekao je bivši direktor Pula Sporta Ivan Glušac


 
4 min
Danijela Bašić-Palković
Bivši direktor, a današnji šef kabineta Ivan Glušac i Boris Miletić, Foto: Pixsell

Pula Sport je plaćala putem autorskog ugovora sportskog novinara kako bi isti pisao tekstove za tvrtkinu web stranicu. Uvijek se radilo o istoj osobi, osim jednog mjeseca kada ga je mijenjao kolega. Kao direktor Pula Sporta radio sam tijekom svog mandata sve u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH, uostalom kao što to radim i danas na novom radnom mjestu, rekao je bivši direktor Pula Sporta Ivan Glušac

U nizu nimalo ugodnih tvrdnji koje je na račun nekadašnjih i sadašnjih visokopozicioniranih IDS-ovaca na konferenciji za novinare u utorak iznio županijski vijećnik Danijel Ferić, je i optužba na račun bivšeg direktora Pula Sporta i današnjeg šefa kabineta istarskog župana, Ivana Glušca.

Prema Ferićevim tvrdnjama, Ivan Glušac sklapao je ugovore s pojedinim medijskim djelatnicima/urednicima lokalnog medija.

Ugovori o autorskom djelu su prema Ferićevim navodima, sklapani za praćenje medijske aktivnosti Pula Sporta, a podrazumijevali su i objavu tekstova na webu te medijsko praćenje izgradnje projekta Gradskog bazena. 

Boris Miletić i Ivan Glušac Foto Pixsell

-Bivši direktor gradskog poduzeća Ivan Glušac, a sada novi pročelnik županova kabineta u nekoliko je godina sklopio 35 ugovora -  s ni manje ni više - nego urednicima u Glasu Istre. Sveukupno je dvojici urednika isplaćeno, kroz ugovore o autorskom djelu, 97.963 kuna. U jednom od ugovora koji je sklopljen u studenom 2018. godine, nema ni pečata Pula Sporta, kao ni urudžbenog broja, kaže Ferić.

Tvrdi da je ostavština sadašnjeg šefa kabineta župana 7,2 milijuna kuna gubitaka u poslovanju Pula Sporta, no taj je iznos, napominje, zapravo puno veći "jer je Glušac kroz kreativno knjigovodstvo uspio smanjiti gubitak od 3 milijuna kuna".

Dakle, realni gubitak u poslovanju Pula Sporta u Gluščevom mandatu bi bio 10, 2 milijuna kuna, ističe Ferić.

Ferić je kazneno prijavio bivšeg pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i njegovog tadašnjeg pročelnika Aleksandra Matića zbog kako je rekao „štetnih ugovora s Glasom Istre“.

-Lokalni medij u ugovoru nije poštivao ugovorne odredbe ali su svejedno ovjeravani i plaćani računi od strane Grada. Radi se o dva ugovora vrijedna gotovo 2 milijuna kuna sklopljena 20. travnja 2020. godine i 30.travnja 2021. godine, pred same lokalne izbore.

-U oba postupka javne nabave u kojoj sudjeluje lokalni dnevnik, Aleksandar Matić je bio zadužen za izradu tehničke specifikacije i troškovnika kao i za pregled i ocjenu prispjele ponude lokalnog medija, navodi županijski vijećnik SDP-a.

Među ostalim, ističe da je u oba ugovora s Glasom Istre, osoba zadužena za praćenje realizacije tih ugovora bio pokojni zaposlenik Grada Pule. Sporno je, navodi, i to što u oba ugovora nije bila predviđena mogućnost da Grad Pula raskine ugovor u slučaju da više ne postoji potreba za predmetnom uslugom.

-Drugim ugovorom je dogovoreno da će se u Puli na 85 prodajnih mjesta prodati čak 43 posto manje primjeraka novine nego prvim ugovorom, ali je vrijednost tog ugovora za manji broj primjeraka, ipak veća.

Naime, ugovarajući skuplju uslugu temeljenu na zabranjenom dogovoru za gotovo duplo manji broj prodajnih primjeraka, pogodovalo se Glasu Istre sklapajući ugovor kojim su se prilagodili uvjeti javne nabave, tvrdi Ferić.

Govorio je i o lažnom potpisivanju novinara koji su po ugovoru s gradskim Castrumom, trebali pisati PR tekstove o projektima te gradske tvrtke.

-To je bilo lažno potpisivanje novinara, što potvrđuju i zviždači iz Castruma koji tvrde da je tekstove za objavu pisao netko iz Castruma. Iz poštovanja prema obiteljima novinara, neću otkrivati njihova imena, ali ukupno je Glasu Istre i fotoreporteru isplaćeno 87,779 kuna, rekao je Ferić.

-Nema male korupcije, jer korupcija je korupcija, a ovo su eklatantni primjerci. Ne mora svaki put u pitanju biti kupnja Svetog Jurja. Možemo samo pretpostaviti koliko je frižidera, tableta i televizora nabavljeno za Miletićeve poslušnike. Žalosti što je Miletić sve znao, a ništa nije poduzeo. A što tek reći o saborskom zastupniku s plaćom od 16 tisuća kuna koji uzima hladnjake za vino?, zapitao se Ferić.

Sve je kratko sms porukom prokomentirao prozvani Ivan Glušac.

-Pula Sport je plaćala putem autorskog ugovora sportskog novinara kako bi isti pisao tekstove za tvrtkinu web stranicu. Uvijek se radilo o istoj osobi, osim jednog mjeseca kada ga je mijenjao kolega. Kao direktor Pula Sporta radio sam tijekom svog mandata sve u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH, uostalom kao što to radim i danas na novom radnom mjestu, rekao je Glušac.

Na svom Facebook profilu oglasio se i prozvani saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić koji ništa više od toga nije htio reći nakon što smo ga nazvali.

Marin Lerotić foto M.ANGELINI

„Novi Ferićev igrokaz i to za vrijeme radnog vremena! Ovim putem se želim ispričati svojim roditeljima što moraju čitati ovakve gluposti!, naveo je Lerotić.

Na pozive nije odgovarao bivši pročelnik Ureda pulskog gradonačelnika i direktor Castruma Aleksandar Matić.


Nastavite čitati

Pula
 

PROMJENA PLANA Filip Zoričić: Danas sam prihvatio amandmane SDP-a i HDZ-a. Porez za iznamljivače bit će 99,99 eura, a godišnji porez na dohodak 21 i 31 posto

" Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni. Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna", stoji, među ostalim, u Zoričićevoj objavi na društvenoj mreži

Pula
 

PROMETNA NESREĆA VEČERAS NA VERUDI Kod gradskog bazena izletio s ceste i zabio se u zid pa u rasvjetni stup

Na mjesto događaja odmah je upućena policija koja je zatekla vozača, a upućena je hitna medicinska pomoć kako bi utvrdila je li vozač Caddyija ozlijeđen. U ovom trenutku, prema riječima glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić, još se utvrđuju sve okolnosti događaja, a poznato je i da drugih sudionika i ozlijeđenih nema. Neslužbeno doznajemo da je vozač bio pod jakim utjecajem alkohola

Pula
 

Bolnici doniran novac za kupnju fotelja za primanje kemoterapije

Memorijalna utrka 'Dina Pervan Rabelo' humanitarnog je karaktera pa se prikupljena sredstva svake godine doniraju, a ove godine sredstva su donirana Odjelu internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula. Donatorski ček u iznosu 14.000 eura uručen je ravnateljici OB Pula doc. dr. sc. Ireni Hrstić, rekli su organizatori Memorijalne utrke

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.