Politika i društvo

KRITERIJ "ODABRANI"

Bivši direktor Pula Sporta Ivan Glušac imao je omiljene novinare/urednike na platnoj listi gradskog poduzeća

Pula Sport je plaćala putem autorskog ugovora sportskog novinara kako bi isti pisao tekstove za tvrtkinu web stranicu. Uvijek se radilo o istoj osobi, osim jednog mjeseca kada ga je mijenjao kolega. Kao direktor Pula Sporta radio sam tijekom svog mandata sve u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH, uostalom kao što to radim i danas na novom radnom mjestu, rekao je bivši direktor Pula Sporta Ivan Glušac


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Bivši direktor, a današnji šef kabineta Ivan Glušac i Boris Miletić, Foto: Pixsell

Pula Sport je plaćala putem autorskog ugovora sportskog novinara kako bi isti pisao tekstove za tvrtkinu web stranicu. Uvijek se radilo o istoj osobi, osim jednog mjeseca kada ga je mijenjao kolega. Kao direktor Pula Sporta radio sam tijekom svog mandata sve u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH, uostalom kao što to radim i danas na novom radnom mjestu, rekao je bivši direktor Pula Sporta Ivan Glušac

U nizu nimalo ugodnih tvrdnji koje je na račun nekadašnjih i sadašnjih visokopozicioniranih IDS-ovaca na konferenciji za novinare u utorak iznio županijski vijećnik Danijel Ferić, je i optužba na račun bivšeg direktora Pula Sporta i današnjeg šefa kabineta istarskog župana, Ivana Glušca.

Prema Ferićevim tvrdnjama, Ivan Glušac sklapao je ugovore s pojedinim medijskim djelatnicima/urednicima lokalnog medija.

Ugovori o autorskom djelu su prema Ferićevim navodima, sklapani za praćenje medijske aktivnosti Pula Sporta, a podrazumijevali su i objavu tekstova na webu te medijsko praćenje izgradnje projekta Gradskog bazena. 

Boris Miletić i Ivan Glušac Foto Pixsell

-Bivši direktor gradskog poduzeća Ivan Glušac, a sada novi pročelnik županova kabineta u nekoliko je godina sklopio 35 ugovora -  s ni manje ni više - nego urednicima u Glasu Istre. Sveukupno je dvojici urednika isplaćeno, kroz ugovore o autorskom djelu, 97.963 kuna. U jednom od ugovora koji je sklopljen u studenom 2018. godine, nema ni pečata Pula Sporta, kao ni urudžbenog broja, kaže Ferić.

Tvrdi da je ostavština sadašnjeg šefa kabineta župana 7,2 milijuna kuna gubitaka u poslovanju Pula Sporta, no taj je iznos, napominje, zapravo puno veći "jer je Glušac kroz kreativno knjigovodstvo uspio smanjiti gubitak od 3 milijuna kuna".

Dakle, realni gubitak u poslovanju Pula Sporta u Gluščevom mandatu bi bio 10, 2 milijuna kuna, ističe Ferić.

Ferić je kazneno prijavio bivšeg pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i njegovog tadašnjeg pročelnika Aleksandra Matića zbog kako je rekao „štetnih ugovora s Glasom Istre“.

-Lokalni medij u ugovoru nije poštivao ugovorne odredbe ali su svejedno ovjeravani i plaćani računi od strane Grada. Radi se o dva ugovora vrijedna gotovo 2 milijuna kuna sklopljena 20. travnja 2020. godine i 30.travnja 2021. godine, pred same lokalne izbore.

-U oba postupka javne nabave u kojoj sudjeluje lokalni dnevnik, Aleksandar Matić je bio zadužen za izradu tehničke specifikacije i troškovnika kao i za pregled i ocjenu prispjele ponude lokalnog medija, navodi županijski vijećnik SDP-a.

Među ostalim, ističe da je u oba ugovora s Glasom Istre, osoba zadužena za praćenje realizacije tih ugovora bio pokojni zaposlenik Grada Pule. Sporno je, navodi, i to što u oba ugovora nije bila predviđena mogućnost da Grad Pula raskine ugovor u slučaju da više ne postoji potreba za predmetnom uslugom.

-Drugim ugovorom je dogovoreno da će se u Puli na 85 prodajnih mjesta prodati čak 43 posto manje primjeraka novine nego prvim ugovorom, ali je vrijednost tog ugovora za manji broj primjeraka, ipak veća.

Naime, ugovarajući skuplju uslugu temeljenu na zabranjenom dogovoru za gotovo duplo manji broj prodajnih primjeraka, pogodovalo se Glasu Istre sklapajući ugovor kojim su se prilagodili uvjeti javne nabave, tvrdi Ferić.

Govorio je i o lažnom potpisivanju novinara koji su po ugovoru s gradskim Castrumom, trebali pisati PR tekstove o projektima te gradske tvrtke.

-To je bilo lažno potpisivanje novinara, što potvrđuju i zviždači iz Castruma koji tvrde da je tekstove za objavu pisao netko iz Castruma. Iz poštovanja prema obiteljima novinara, neću otkrivati njihova imena, ali ukupno je Glasu Istre i fotoreporteru isplaćeno 87,779 kuna, rekao je Ferić.

-Nema male korupcije, jer korupcija je korupcija, a ovo su eklatantni primjerci. Ne mora svaki put u pitanju biti kupnja Svetog Jurja. Možemo samo pretpostaviti koliko je frižidera, tableta i televizora nabavljeno za Miletićeve poslušnike. Žalosti što je Miletić sve znao, a ništa nije poduzeo. A što tek reći o saborskom zastupniku s plaćom od 16 tisuća kuna koji uzima hladnjake za vino?, zapitao se Ferić.

Sve je kratko sms porukom prokomentirao prozvani Ivan Glušac.

-Pula Sport je plaćala putem autorskog ugovora sportskog novinara kako bi isti pisao tekstove za tvrtkinu web stranicu. Uvijek se radilo o istoj osobi, osim jednog mjeseca kada ga je mijenjao kolega. Kao direktor Pula Sporta radio sam tijekom svog mandata sve u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH, uostalom kao što to radim i danas na novom radnom mjestu, rekao je Glušac.

Na svom Facebook profilu oglasio se i prozvani saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić koji ništa više od toga nije htio reći nakon što smo ga nazvali.

Marin Lerotić foto M.ANGELINI

„Novi Ferićev igrokaz i to za vrijeme radnog vremena! Ovim putem se želim ispričati svojim roditeljima što moraju čitati ovakve gluposti!, naveo je Lerotić.

Na pozive nije odgovarao bivši pročelnik Ureda pulskog gradonačelnika i direktor Castruma Aleksandar Matić.


Nastavite čitati

Pula
 

'NIKAD VIŠE UHLJEBLJIVANJA' Gradonačelnik Zoričić o pripajanju triju gradskih firmi Pula Sportu: "Neće biti otkaza, ni smanjenja plaća, no bit će manje troškova, a više efikasnosti"

"Dobili smo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Zoričić i Miletić projekt GOO-a provode samo formalno

Naš je prijedlog bio usvojen te je tijekom lipnja i rujna održana edukacija za 21 učiteljicu iz pulskih osnovnih škola. Nakon provedene edukacije, započela je realizacija programa za pulske petašice i petaše. Iznos od 250.000 kuna će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća rebalansom biti smanjen za 65.000 kuna koji nisu potrošeni jer je odabrana edukacija za učitelje s manjim brojem sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.