republika - dugi
Politika i društvo

Izglasano u Saboru

Ivan Paladina novi je ministar graditeljstva, oporba nezadovoljna

Oporba je do samog glasovanja o povjerenju ponavljala kritike na račun Vlade, spore obnove i samog Paladine, poglavito na njegove ruske veze


 
3 min
HINA
Ivan Paladina/ Foto: HINA

Oporba je do samog glasovanja o povjerenju ponavljala kritike na račun Vlade, spore obnove i samog Paladine, poglavito na njegove ruske veze

Hrvatski sabor potvrdio je u srijedu Ivana Paladinu novim ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Preuzima resor bivšeg ministra Darka Horvata koji je podnio ostavku zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Paladina je dobio glasove 77 zastupnika, tri su bila suzdržana, 51 protiv.

Prisegnuo je da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.  

Dugogodišnje iskustvo u strateškom vodstvu 

Paladina je poduzetnik i menadžer s više od 15 godina profesionalnog iskustva u strateškom i izvršnom vodstvu unutar različitih poslovnih područja.

Novi ministar, u čijem je resoru i obnova od potresa, magistar je ekonomije i sveučilišni specijalist ekonomije.

Radno iskustvo stjecao je na nizu projekata i u nizu tvrtki, od Adecco Hrvatska, preko tvrtki Razvoj Golf, Titan grupa, Delta savjetovanje do Avenue ulaganja, odnosno Kupari Luxury Hotels. 

Od 2014. do 2015. član je Uprave Instituta IGH u Zagrebu, a slijedeće dvije predsjednik Uprave IGH. Od 2019. do 2021. savjetnik je Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB).

Paladina uz hrvatski govori engleski i ruski.

Sabor o povjerenju novom ministru nije raspravljao, nego samo glasovao, a saslušali su ga nadležni saborski odbori za graditeljstvo i za gospodarstvo.

Paladina je objasnio kako nije mogao odbiti premijerov poziv da preuzme ministarski posao, jer taj poziv vidi kao „poziv za obnovu kuća sugrađana“ koje su pogodili zagrebački i potres na Banovini.

„Imamo malo vremena, a jako puno posla, poziv sam prihvatio jer je ovo između ostaloga poziv obnoviti kuće naših sugrađana”, rekao je.

Bačić Zeleno-lijevom bloku: Odrađujete li možda dug donatorima

Oporba je do samog glasovanja o povjerenju ponavljala kritike na račun Vlade, spore obnove i samog Paladine, poglavito na njegove ruske veze.

Tvrtke u kojima je radio cijelu poslovnu karijeru bile su u vlasništvu ruskog milijunaša Sergeja Gljadelkina, kazala je Sandra Bečić (ZLB).

Ivan Penava (DP) nije sklon kvalifikacijama o „ruskim pričama“.

To nas podsjeća na situaciju kad se olako etiketiralo ljude, kazao je i izrazio nadu da će Paladina dati truda i stradalnike od potresa čim prije dovesti pod krov.

Paladinu brani Branko Bačić (HDZ) koji ističe da ima sve kompetencije i reference za dužnost ministra, iskustvo u građevinskom sektoru, upravljanju  projektima, državnom imovinom.

Pokušaj diskreditacije jer je radio s ruskim poduzetnikom nije ništa drugo nego pokušaj diskreditacije Paladina u trenutku kada je u Hrvatskoj i svijetu odiozno spominjanje Ruske Federacije, kazao je.

Bačić ima poruku i za Klub Zeleno-lijevog bloka.

„Vi koji ste političke karijere izgradili na aktivizmu financiranom od stranih civilnih društava i agencija, vi danas problematizirate ulogu budućeg ministra što je na tržišnom principu dio karijere posvetio i radu s ruskim poduzetnikom, može se postaviti pitanje, odrađujete li vi na ovaj način svoj dug svojim donatorima“, izjavio je.

Peđa Grbin (SDP) aktualnu vladu proziva da nije u stanju voditi državu, da je neuspješna. Plenkovićevoj, kao i Sanadarevoj vladi, korupcija je zadana u DNK, ustvrdio je.  

Treba li uopće sudjelovati u „ovoj lakrdiji“, zapitao se Nino Raspudić, navodeći kako je Horvat završio u zatvoru, potpredsjednik Vlade je optužen, skinut je imunitet ministru Aladroviću, Ćorića optužuje prvi suradnik.

Umjesto da raspravljamo o padu Vlade, dobivamo ministra koji je trostruko problematičan, upetljan je s ruskim kapitalom, nema sigurnosne provjere, u sukobu je interesa, kazao je.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) apostrofira kako je Paladina premijerov izbor, a time i njegova odgovornost.

Ako bi, ne daj Bože, na vrata budućeg ministra pokucala nekakva istraga, onda to ne bi bio slučaj Paladina, nego slučaj Plenković, rekao je zastupnik.


Nastavite čitati

Most uvjeren da će imati ključnu političku ulogu nakon izbora

Grmoja je zamjerio komercijalnim televizijama što nisu organizirale predstavljanje stranaka u udarnim terminima. Dodao je: "Zašto, ako Andrej Plenković ne želi doći, ne pozovu pet predstavnika relevantnih političkih stranaka da govore u udarnom terminu. Ako ne organizirate sučeljavanje zato što Plenković ne želi doći, onda tvrdim da vi igrate za Plenkovića samim tim postupcima"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.