Politika i društvo

evidentni sukob interesa

Iako je tvrdila da se izuzela, Ivana Mohorović ipak podržala projekt svog supruga


 
2 min
Dražen Majić

Prilikom odlučivanja o prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja "Max Stoja", kao predsjednica Odbora za prostorno planiranje Grada Pule, Ivana Mohorović iz Nezavisne liste Filipa Zoričića glasala je za.

Radi se o projektu u koji je uključen arhitektonski ured "Metro cubo d.o.o." u vlasništvu njezinog supruga, Željka Mohorovića. U sudskom registru vidljivo je da je Mohorović do 2018. bila članica uprave u spomenutoj tvrtki.

Izmjena plana investitoru omogućuje izgradnju sedam vila s bazenom u području između bivšeg kamenoloma Stoja i Tehnomontovog brodogradilišta.

Iz zapisnika je vidljivo da su Mohorović i Robert Cvek podržali prijedlog dok su ostala tri člana; Dušica Radojčić, Miodrag Čerina i Helena Sterpin glasali protiv.

Zapisnik sa sjednice Odbora za prostorno uređenje

Kako su nam potvrdili sudionici sastanka, Mohorović se nije ni tijekom rasprave, ni prilikom glasanja formalno izuzela ili opravdala, već je glasala za prijedlog. 

Prijedlog su ranije odbili i članovi radne skupine Društva arhitekata Istre.

U ranijim medijskim istupima Mohorović je izjavila da se po tom pitanju nikada nije uključivala u raspravu.

-Na svim sjednicama Gradskog vijeća na kojima se raspravljalo o skidanju/uvrštavanju te točke na dnevni red nisam se uključivala u raspravu. Sjednice Gradskog vijeća se snimaju i to je isto vrlo lako provjeriti, izjavila je Mohorović.

U razgovoru za Istra24 gradonačelnik, Filip Zoričić, izjavio je da se "kolegica Mohorović izuzela od svake rasprave na tu temu, kako na Odboru tako i na Gradskom vijeću".

-Ona treba biti izuzeta iz svake teme o Max Stoji, izjavio je Zoričić. No, zapisnik sa sjednice odbora kojim je predsjedala Mohorović pokazuje suprotno.

Cijeli slučaj izaziva sumnju u sukob interesa ili političko lobiranje za privatni interes. Postavlja se pitanje može li Mohorović i dalje biti na čelu vrlo važnog gradskog odjela koji odlučuje o projektima vrijednima desetine milijuna kuna. Posebice zbog činjenice da nije iz arhitektonske, urbanističke ili građevinske struke te joj je jedina referenca rad u suprugovoj tvrtki "Metro Cubo d.o.o."

Unatoč našim brojnim pokušajima komunikacije, Ivana Mohorović danas nije bila dostupna za komentar.


Nastavite čitati

Pula
 

Pulski Aquarium krenuo u projekt uzgoja plemenitih periski. Još nitko nije uspio u tom naumu

Mi smo treća grupa na Mediteranu koja će raditi na mrijestu plemenite periske, a usko surađujemo i sa znanstvenicima iz Japana, koji nemaju našu vrstu periske, ali su svoju vrstu periske uspjeli razmnožiti. Iz njihovih iskustava doznajemo da je to dosta težak posao, pa i mi vjerujemo da što nas više radi na projektu uzgoja plemenite periske, to su veće šanse za uspjeh, poručila je direktorica Aquariuma Pula Milena Mičić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.