Politika i društvo

KOMENTAR DRAŽENA MAJIĆA

Jakovčić proziva Miletića zbog životnog stila DROGA, ALKOHOL ILI OBOJE?

Postavlja se pitanje zbog čega je Jakovčić prije samo par mjeseci hvalio Miletića kao odličnog župana, da bi ga ubrzo počeo sustavno razvlačiti po medijima. Možda Jakovčić od Miletića nije dobio nešto što je tražio? Ili ga vidi kao konkurenciju u post-Paus IDS-u?


 
8 min
Dražen Majić

Postavlja se pitanje zbog čega je Jakovčić prije samo par mjeseci hvalio Miletića kao odličnog župana, da bi ga ubrzo počeo sustavno razvlačiti po medijima. Možda Jakovčić od Miletića nije dobio nešto što je tražio? Ili ga vidi kao konkurenciju u post-Paus IDS-u?

Najbolje početi iz stranačke baze, od lokalnih šerifa. Idealan je primjerak Ivan Mijandrušić (IDS Gračišće). U prepisci vezanoj za najobičniji članak o njegovom povratku šoferskim korijenima Mijandrušić je u jednom trenutku odlučio skinuti rukavice.

-Bolje se bavit prijevozom putnika, i pošteno odradit svoj zadatak, nego drogom, napisao je Mijandrušić u službenoj prepisci s potpisanim novinarom.

Na pitanje misli li možda, vezano za drogu, na svoje stranačke kolege, bivšeg predsjednika Borisa Miletića i počasnog predsjednika Ivana Jakovčića, dugogodišnji gračiški načelnik ekspresno je odgovorio da nikako nije mislio na spomenuti dvojac.

Miletić i Jakovčić odbijali testiranje na droge

Naravno, jasno je da se Mijandrušić referirao na moju ovisničku prošlost. Nije tajna da sam do 1996. imao problema s narkoticima. Nakon komune godinama sam aktivno uključen u rad s ovisnicima na raznim razinama: od ulice, komuna i zatvora, pa sve da vladinog Ureda za droge. S ovisnicima radim i danas, o tom sam problemu snimio tri filma, materija mi je dobro poznata.

Nažalost, problem droge u Istri nije nimalo bezazlen, prisutan je u svim sferama društva, pa i u najvišim političkim. O tome se šuti. U takvim okolnostima pravo je pitanje je li baš Istarski demokratski sabor prava adresa s koje se nekog može prozivati za konzumaciju droga.

Prisjetimo se, priče o drogiranju vrha stranke traju duže od desetljeća. Svojedobno je na njih ukazivao Bruno Langer koji je od Borisa Miletića i Ivana Jakovčića tražio da se javno testiraju. Isto je od Miletića i Jakovčića tražio i njihov stranački kolega Damir Kajin.

Oni su odbili zajedničko javno testiranje, koje je bilo organizirano u pulskom Domu branitelja, koje je obavljao jedan zagrebački forenzički laboratorij. Ova „klevetnička“ priča nikad nije završila na sudu.

Langer i Kajin u svojim su istupima vrh IDS-a dovodili u vezu s divljim kokainskim partijima po luksuznim vilama. Propitkivala su se i učestala samoubojstva bliskih suradnika i suradnica stranačkih čelnika.

Tu su i insajderske priče o grupnim posjetima bordelima u Klagenfurtu i Beču, raznim Babylonima, na koje su IDS-ovce vodili njihovi Hypo prijatelji.

Razbijen na glasačkom mjestu

Prije pet godina u javnosti se pojavila snimka Miletićevog dolaska na glasačko mjesto na pulskom Vidikovcu na zadnjim izborima za europski parlament. Snimka je ubrzo postala viralni hit.

U rano jutro Miletić na glasanje dolazi potpuno razvaljen, da li alkoholom ili supstancama, ili, najvjerojatnije oboma. Nije jasno zašto je u takvom stanju Miletić uopće izašao na glasačko mjesto gdje je znao da ga čekaju novinari i kamere.

Stupanj Miletićeve devastacije bio je toliki da se postavlja pitanje za koga je tadašnji pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a uopće glasao.

Naravno, partija je vjerno stala iza svog predsjednika te je stranačka PR mašinerija u javnost pustila tezu da je Miletić do kasno u noć igrao trešetu i briškulu pa je onda, kao autentični Istrijan, na izbore, sa ženom pod ruku, došao - šek ko mina.

Jakovčić: Ja bi trebao koke!

Nekoliko godina kasnije, početkom 2024., problem „lifestyle-a“ stranačkog vrha iznenada je počeo propitkivati i Miletićev mentor Ivan Jakovčić, kralj „istarskog lifestylea”.

Zanimljivo, njihov politički razlaz dogodio se upravo kada Miletić Jakovčiću 2018. nije dozvolio ulazak na listu za tadašnje europarlamentarne izbore. Upućeni tvrde da se pojavio određeni kompromitirajući materijal, popularni kompromat, nakon kojeg je Ivan Jakovčić odustao od kandidature za novi mandat. Naravno, taj moment Jakovčić nikad nije zaboravio.

U nedavnom intervjuu za lokalne medije Jakovčić je otvorio temu koja se godinama stavljala pod tepih.

- Čujem glasine koje nisu povoljne za njega, a tiču se njegovog lifestylea. I tu ću završiti, rekao je Jakovčić na način kao da Miletiću šalje neku poruku. Aktualni IDS-ov stranački vrh u neformalnim razgovorima bez ikakvog susprezanja tvrdi da istarski župan ima ozbiljnih problema s alkoholom.

Međutim, nije li upravo Ivan Jakovčić i otac i majka hard core alkoholnog životnog stila. U jednom razgovoru za Globus, još prije 20 godina, rekao je da svoje vizije razvoja Istre dobiva nakon što popije bocu ili dvije Kozlovićevog muškata.

Dvadeset godina kasnije uhvaćen je kako pijan vozi te mu je oduzeta dozvola. „Use, nase i podase“ maksima je koju je Jakovčić osobno inaugurirao i godinama vlastitim primjerom promovirao.

Supstance su samo moderna varijacija spomenute maksime.

Jakovčiću je potpuno normalno da novinarki koja ga zove za komentar jedne od njegovih nekretninskih vratolomija kaže: Ja bi trebao koke!

Jakovčić: Miletić je zapošljavao samo sebi bliske

Prošlog tjedna u izjavi za tjednik „Nacional” Jakovčić je proširio kritike na račun Miletića. Prozvao ga je kao glavnog krivca za poraz na lokalnim izborima. Ranijim optužbama za „lifestyle“ pridružile su se i one za „bonamenat“ kadroviranje, odnosno zapošljavanje stranačkih podobnika.

- Već i prije tih izbora u javnosti se povlačila teza da se na određena mjesta mogu zaposliti samo oni sa stranačkom iskaznicom IDS-a i oni koji su bliski Borisu Miletiću. Ja u to nisam vjerovao, ali izgleda da je to bilo tako, izjavio je Jakovčić direktno ukazajući na očita kaznena djela. Njegova bi saznanja definitivno trebala istražiti policija. 

Ako drogu i alkohol stavimo sa strane, postavlja se pitanje zbog čega je Jakovčić prije samo par mjeseci hvalio Miletića kao odličnog župana, da bi ga ubrzo planski i smišljeno počeo razvlačiti po medijima.

Možda Jakovčić od Miletića nije dobio nešto što je tražio? Ili ga vidi kao konkurenciju u post-Paus IDS-u?

Iz političke perspektive gledano nameće se nekoliko očitih pitanja. Ako su točni „lifestyle“ županovi problemi s alkoholom i supstancama, ako su točne optužbe za namještanje anketa, ako se u IDS-u zna da se u Miletićevoj eri zapošljavalo preko stranke: zbog čega onda IDS u županijskoj skupštini Miletiću daje apsolutnu podršku.

Tko je tu lud?

Samozatajni Paus, medijski nezanimljiv

Nadalje, znakovito je i kako Jakovčić kroz nekoliko recentnih intervjua sebe promovira kao stranačku sivu eminenciju, pozadinskog masterminda IDS-a. Svi stranački uspjesi plod su njegovog angažmana, svi neuspjesi - posljedica su Miletićevog rada.

Pritom je posebno vidljiv i Jakovčićev docirajući „mentorski“ odnos prema aktualnom predsjedniku Daliboru Pausu. U prošlogodišnjem nastupu u emisiji „Nedjeljom u 2“ Jakovčić je ovako opisao Pausa.

- On je zanimljiv dečko, profesor matematike, samozatajan i zato IDS-a ima manje u medijima, pozovite ga u emisiju, poručio je Stankoviću. Isto je i danas, godinu dana kasnije.

- Predsjednik Dalibor Paus je vrlo samozatajna osoba i to nam stvara probleme jer je medijski vrlo malo vidljiv. Međutim, s druge strane je sjajno stabilizirao stranku nakon svih avantura koje smo imali s Miletićem. U tom kontekstu sam sada bliži Pausu i vodstvu stranke i moram priznati da sam jako zadovoljan kako vodi stranku. Iznenađen sam s njime jer sam se bojao da će on samo biti prijelazni predsjednik, ali on će svoj mandat odraditi do kraja, najavio je Jakovčić.

Ipak, kao preduvjet Pausovog opstanka naveo je da IDS na predstojećim izborima treba osvojiti najmanje tri mandata, odnosno ukupno četiri u koaliciji s PGS-om. S obzirom na zadnje ankete upitno je koliko je to realno.

Uvodničar Nino

Naravno, s druge strane, Jakovčić nije ni najmanje samozatajan. Već mjesecima se na sve načine trudi biti što prisutniji u medijima. Materijala ne nedostaje: muzej vina, tata, Goli otok, vino, Tajland,...

U svojim istupima konstantno vrti isti narativ. Ovo su otprilike glavne teze.

- Dok sam ja bio na čelu stranke sve je bilo super, ovi poslije mene sve su pokvarili. Paus je samozatajan, gotovo pa nevidljiv. Zato pogledajte mene, sjetite se lijepih vremena iz prošlosti, poručuje Jakovčić.

Vratimo se na tvorničke postavke, čita se između redova. Proteklih dana Ivan Jakovčić na svakom IDS-ovom skupu diljem Istre drži uvodni govor.

Hommage korupciji

Svatko normalan pritom će postaviti pitanje: ako je Paus evidentno samozatajan, zašto ga je stranka onda stavila na čelo liste? Odnosno, koliko Pausova nevidljivost, uz Jakovčićevu turbovidljivost, uopće doprinosi dobrom izbornom rezulatu IDS-a na sljedećim izborima.

Jakovčićeve zasluge za dugogodišnje potkopavanje Uljanika, propast njegovog životnog projekta - Brijuni Rivijere, skandal s Končarevim Afarakom, enormno bogaćenje kroz mešetarenje nekretninama i ključna uloga u posvuda raširenoj korupciji, kod birača nisu zaboravljene.

Naglašeno sudjelovanje Jakovčića na IDS-ovim predizbornim skupovima biračima ne šalje poruku odmaka od korupcije. Dubinski pakt s Jakovčićem odraz je Pausove nesigurnosti.

Nije stoga ni čudno da zadnja HRT-ova anketa pokazala da IDS osvaja samo dva mandata od koji je jedan PGS-ov. Ukoliko još netko prešiša Pausa s preferencijalnim glasovima, a to bi komotno mogli Peršurić, Milos pa čak i Daus, eto teške katastrofe za barbanskog načelnika.

Dok samozatajni Paus spominje neku stranačku katarzu, čini se da taj proces provodi sam Jakovčić koji u intervjuima tvrdi da se Paus oko svega bitnog savjetuje s njim. 

Za to vrijeme za narko pitanja zadužen je Jakovčićev imenjak, „use, nase i podase“ vitez gračiški Ivan Nino Mijandrušić.

Za kraj još jednom njegov grunfovski savjet: Bolje se bavit prijevozom putnika nego drogom!


Nastavite čitati

Istra
 

ČITANJE KAO SPAS, KAO TERAPIJA: Danas nam je ovu misao poklonila književnica Julijana Matanović

Dan smo otvorili intervjuom koji je sa spisateljicom vodila Maja Jokanović. Tekst obiluje intrigantnim mislima * Objavili smo i intervju s kandidatkinjom za načelnicu Raše Admirom Žakula, recenziju predstave "Down by low" * Lijepa vijest dana je da je Zlatnu Palmu u Cannesu za najbolji kratki film osvojio je hrvatski film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” čiji je producent Danijel Pek, inače i umjetnički ravnatelj Pula Film Festivala

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.