Politika i društvo

STRUKA O MAX STOJI

Ivana Mohorović od arhitekata E-mailom tražila da se očituju oko izmjena UPU Max Stoja. Radna skupina odgovara samo gradonačelniku

U raspravi oko UPU Max Stoja sudjelovali su svi učesnici na sastanku pa tako i Ivana Mohorović. Na sastanku nije donesen nikakav službeni zaključak, nije vođen zapisnik, a nakon toga nismo se više sastali na tu temu, kažu iz Društva arhitekata Istre


 
5 min
Danijela Bašić-Palković
Foto: Manuel Angelini

U raspravi oko UPU Max Stoja sudjelovali su svi učesnici na sastanku pa tako i Ivana Mohorović. Na sastanku nije donesen nikakav službeni zaključak, nije vođen zapisnik, a nakon toga nismo se više sastali na tu temu, kažu iz Društva arhitekata Istre

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić formirao je lani u listopadu radnu skupinu kojoj je jedan od glavnih ciljeva provedba aktivnosti radi unaprjeđenja sustava prostornog planiranja i uređenja. Riječ je o savjetodavnom tijelu gradonačelnika u kojem se nalaze predstavnici Društva arhitekata Istre Breda Bizjak, Emil Jurcan i Helena Sterpin.

Upravo su oni kao predstavnici struke bili uključeni u raspravu o Izmjenama i dopunama UPU-a Max Stoja, a njihov je glavni zadatak dati stručno mišljenje i proslijediti ga gradonačelniku.

Predstavnicima radne skupine postavili smo pitanja vezana uz zadnja događanja i nove okolnosti koje se vežu uz funkciju predsjednice gradskog odbora za prostorno uređenje Ivane Mohorović.

Emil Jurcan
Koliko se puta Radna skupina dosad sastala s gradonačelnikom i jeste li raspravljali o UPU Max Stoja?

Dvaput. Jednom prije sastanka Odbora za prostorno planiranje, kada je održan kratki sastanak na koji je pozvana članica Breda Bizjak i na kojem je gradonačelniku pojašnjeno mišljenje radne skupine vezano za izmjene UPU Max Stoja i UPU Karšiole. A drugi put u prosincu, nakon zasjedanja Odbora za prostorno planiranje.

Što je bila tema drugog sastanka i tko je na njemu prisustvovao?

Na drugom sastanku koji se u prosincu održao u gradskoj palači bili su prisutni članovi radne skupine Helena Sterpin i Emil Jurcan, gradonačelnik Filip Zoričić, pročelnice Anja Ademi i Ingrid Bulian te predsjednica Odbora za prostorno planiranje Ivana Mohorović. Tema su bile izmjene UPU Max Stoja i UPU Karšiole.

Možete li ukratko opisati kako se odvijao taj drugi sastanak, je li Ivana Mohorović na bilo kakav način vršila pritisak na radnu skupinu, konkretno što se UPU Max Stoja tiče, ili na bilo kakav drugi način lobirala za taj projekt i pod kojim obrazloženjem?

U raspravi oko UPU Max Stoja sudjelovali su svi učesnici na sastanku pa tako i Ivana Mohorović. Na sastanku nije donesen nikakav službeni zaključak, nije vođen zapisnik, a nakon toga nismo se više sastali na tu temu. Međutim, član radne skupine Emil Jurcan sudjelovao je na prezentaciji vizije područja Max Stoja koju je vodio investitor. Prezentacija je bila organizirana za gradonačelnika, gradske vijećnike vladajuće koalicije i radnu skupinu. Vijećnici platforme Možemo! odbili su prisustvovati, vijećnici NLFZ sudjelovali su na prezentaciji s time da Ivana Mohorović nije bila prisutna, a vijećnici SDP-a su otvoreno podržavali investitorovu viziju.

Je li radna skupina na bilo koji drugi način osjetila određene pritiske od predsjednice odbora Ivane Mohorović, a koji su vezani uz projekt Max Stoja, nakon sastanka radne grupe u gradskoj palači ?

Breda Bizjak

Na E-mail Društva arhitekata Istre smo u prosincu 2021. dobili dopis predsjednice Odbora za prostorno planiranje Ivane Mohorović s molbom za pojedinačna očitovanja članova radne skupine na temu djelovanja radne skupine u vezi Izmjena UPU Max Stoja, u svrhu istinitog informiranja javnosti, kako stoji u dopisu.

Djelokrug radne skupine Dai-Sai kao savjetodavnog tijela gradonačelnika obuhvaća jedino zadatke na poziv gradonačelnika i ne obuhvaća očitovanja po pitanju predmetne tematike sjednica Odbora za prostorno uređenje, komunalno gospodarstvo i stambene odnose te se nismo očitovali po niti jednom pitanju.

Radna skupina dala je svoje stručno mišljenje još 25. listopada vezano uz UPU Max Stoja, prema kojem smatra da UPU Max treba revidirati. Smatrate li da je gradonačelnik prihvatio vaše mišljenje, i savjet kao savjetodavnog tijela ili ste dojma da je formiranje radne skupine pro forma?

Stručno mišljenje radne skupine bilo je usmjereno ka otvaranju rasprave o tom prostoru. Njime smo htjeli upozoriti na nedostatke postojećeg UPU Max Stoja i najvažnije čimbenike u prostoru te naglasiti da je izmjena urbanističkog plana uređenja prilika da se ponovno razmotri cijelo područje i da se eventualna izmjena namjene predmetne čestice treba planirati u skladu s cjelinom, a ne izdvojeno od preostalog prostora kamenoloma.

Smatramo da je ovo mogućnost da se otvori šira rasprava o potencijalu tog prostora te na taj način poboljšaju i izmjene dosadašnje prakse planiranja Pule. U tom smislu naše mišljenje nije nikakav sud već poziv na tu raspravu.

 

Helena Sterpin

Prema neslužbenim informacijama, Helena Sterpin više nije članica radne skupine. Zbog čega?

Helena Sterpin je ušla kao nestranački član u Odbor za prostorno uređenje prije nego ju je Dai-Sai predložio za članicu radne skupine. Onog trenutka kad se ta urbanistička tema između koalicijskih partnera ispolitizirala, istovremeni angažman unutar Odbora i radne skupine postao je otežan i s obzirom na prethodno preuzetu obvezu u Odboru, istupila je iz radne skupine.

Je li točno da će u radnu skupinu umjesto Sterpin, na prijedlog DAI/SAI ući Leonid Zuban ?

Umjesto Helene Sterpin u radnu skupinu ušao je Leonid Zuban što je potvrdilo i predsjedništvo Dai-Sai, a o tome smo izvjestili gradonačelnika i Odjel za prostorno planiranje koji vodi administraciju radne skupine za gradonačelnika, no nismo još dobili novu Odluku o osnivanju radne skupine s izmjenjenim članstvom.

Mišljenje Društva Arhitekata Istre (DAI/SAI):

Područje obuhvaćeno UPU-om Max Stoja karakteriziraju dva važna čimbenika, a to su neposredna blizina zelenog pojasa i rekreativnog pojasa Lungomare te postojeći kamenolom za koja smatramo da u aktualnom planu nisu dovoljno uzeta u obzir.

Inicijativa za izmjenom UPU-a na zahtjev zainteresiranog investitora, prilika je da se cjelokupno područje ponovno razmotri i izradi urbanističko rješenje koje će nanovo odrediti namjenu i korištenje preostalog slobodnog prostora kamenoloma u smislu:

-područja od javnog interesa u kojem su zastupljene otvorene zelene, rekreativne i sportske površine, parkovna uređenja i dječja igrališta čime bi se programski nadovezali na zeleni obalni pojas i kupalište Valkane

-redefiniranje odnosa do postojećeg kamenoloma kao morfološke dominante u prostoru

-izuzeća nove gradnje mješovite namjene-pretežito poslovne iz preostalog slobodnog dijela kamenoloma te gradnja garaže ukoliko ona nije javna odnosno namijenjena svim posjetiocima obalnog pojasa.

Što se tiče eventualne promjene namjene predmetne lokacije R1, a koja je neposredno povod izmjene prostornog plana, mišljenja smo kako bi bilo potrebno dobiti uvid u konkretnije planove o tome što investitor na toj lokaciji želi izgraditi kako bi planiran sadržaj mogli kvalitetno valorizirati i zauzeti stajalište. Planirana gradnja bi se trebala uklopiti i uskladiti sa svime gore navedenim prije konačne izmjene UPU-a, a usporedno zamjeni namjene iz R1 u M2 trebalo bi osigurati i proporcionalnu nadomjesnu površinu slične veličine namijenjenu sportu i rekreaciji unutar područja obuhvaćenog UPU-om Max Stoja.


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.