Politika i društvo

TEŠKE OPTUŽBE FERIĆA

Kako se izvlačio novac iz gradskog poduzeća za poklone Miletiću i ostalim IDS-ovim dužnosnicima

Ferić je, osim Borisa Miletića, kazneno prijavio i njegovog bivšeg pročelnika Ureda Grada i direktora gradskog poduzeća Castrum, Aleksandra Matića te vlasnike dvaju trgovačkih društava za koje tvrdi da su zajedno s Matićem bili upleteni u protuzakonite poslove s Castrumom zbog čega je ovom gradskom poduzeću u konačnici nanesena šteta u iznosu od 29.059 kuna


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Boris Miletić i Aleksandar Matić

Ferić je, osim Borisa Miletića, kazneno prijavio i njegovog bivšeg pročelnika Ureda Grada i direktora gradskog poduzeća Castrum, Aleksandra Matića te vlasnike dvaju trgovačkih društava za koje tvrdi da su zajedno s Matićem bili upleteni u protuzakonite poslove s Castrumom zbog čega je ovom gradskom poduzeću u konačnici nanesena šteta u iznosu od 29.059 kuna

Županijski vijećnik SDP-a Danijel Ferić danas je na konferenciji za novinare izvijestio javnost o podnošenju kaznenih prijava protiv bivšeg gradonačelnika i aktualnog župana Borisa Miletića i njegovih nekadašnjih najbližih suradnika.

Ferić je osim Borisa Miletića kazneno prijavio i njegovog bivšeg pročelnika u Uredu Grada i ex direktora gradskog poduzeća Castrum Aleksandra Matića te vlasnike dvaju trgovačkih društava za koje tvrdi da su, zajedno s Matićem, bili upleteni u protuzakonite poslove s Castrumom, zbog čega je ovom gradskom poduzeću u konačnici nanesena šteta u iznosu od 29.059 kuna.

Akteri određenih inkriminirajućih radnji koje se povezuju s prijavom su i saborski zastupnik i gradski vijećnik IDS- a Marin Lerotić i bivši šef kabineta istarskog župana, a danas aktualni županijski pročelnik za gospodarstvo Duško Kišberi.

Splitska 7 - Splitska 3

Njih se, doznajemo, tereti da su iz skladišta Castruma u Splitskoj ulici br. 7 (preko puta sjedišta IDS-a u Splitskoj 3, op. n.) otuđili frižider za vino i LED TV, a to im je omogućio, točnije na račun Castruma kupio, bivši direktor Aleksandar Matić.

Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić, Foto: PIXSELL

Kako doznajemo, Kišberi je prema saznanjima do kojih je došao Ferić, otuđio televiziju vrijednu 6.299 kuna, dok je frižider za vino vrijedan 1.599 kuna otuđio saborski zastupnik i današnji gradski vijećnik  Marin Lerotić.

U istoj se prijavi spominje i nabavka dva Apple Ipad tableta kupljena sredstvima Castruma u vrijednosti od 16.480 kuna.

Prema Ferićevim saznanjima koje, pak, temelji na tvrdnjama djelatnika Castruma, jedan tablet je poklonjen tadašnjem gradonačelniku Borisu Miletiću, a drugo je, navodi se u prijavi, otuđio sam direktor Aleksandar Matić.

Na pitanje kako se izvlačio novac iz Castruma, Ferić je rekao da je Castrum nabavljao tehniku, a dobavljaču se ispostavljala lažna faktura; dobavljač je potom dostavljao lažnu fakturu prema Castrumu, a IDS-ovi dužnosnici su došli preuzimati tu opremu

Njega se također tereti i za otuđenje dva zidna grijaća panela Glamox u vrijednosti od 4.161 kune.

Ferić je prikupio i policiji dostavio dokaze, mahom račune za kupnju spomenutih predmeta koji su se kupovali sredstvima gradskog stambenog upravitelja.

Izmišljeni radovi na pojedinim zgradama

Opisujući kronologiju događaja, Ferić je naveo da su se inkriminirajuće radnje u Castrumu odvijale od prosinca 2020. godine do listopada 2021. godine.

Modus operandi kako su se nabavljale stvari za IDS-ovog županijskog pročelnika Kišberija, saborskog zastupnika Lerotića, pročelnika Ureda Grada Matića i pulskog gradonačelnika Miletića bila je ispostava lažnih računa dviju tvrtki za nepostojeće usluge, a spominju se i izmišljeni i nikad realizirani radovi na pojedinim zgradama na kojima su sudjelovali radnici i kućni majstor Castruma.

- Radi se o više kaznenih djela iz gospodarskog poslovanja vezano uz krivotvorenje poslovne isprave i sva je dokumentacija upućena relevantnim institucijama. Želim ukazati na devijantno ponašanje bivšeg gradonačelnika i njegovih bivših suradnika, kazao je Ferić.

Na pitanje kako se izvlačio novac iz Castruma, Ferić je rekao da je Castrum nabavljao tehniku, a dobavljaču se ispostavljala lažna faktura.

-Dobavljač je potom dostavljao lažnu fakturu prema Castrumu, a IDS-ovi dužnosnici su došli preuzimati tu opremu, naveo je Ferić.

Danijel Ferić, Foto: Manuel Angelini

Istaknuo je i primjer druge firme koja je predmet kaznene prijave.

- Nabavljena su dva tableta, dostavljena je lažna faktura za nepostojeće radove, a te tablete su podijelili dužnosnici među sobom, naveo je Ferić. Potvrdio je da su tablete podijelili Boris Miletić i njegov bivši pročelnik i direktor Castruma Aleksandar Matić.

Ferić je rekao da je s podnošenjem kaznenih prijava detaljno upoznao i pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića koji je nakon ovih saznanja pokrenuo reviziju čiji se nalaz čeka.

Na naše pozive ne javljaju se Miletić, Lerotić ni Matić

Na izrečene optužbe pokušavali smo za komentar dobiti saborskog zastupnika Marina Lerotića i bivšeg gradskog pročelnika Aleksandra Matića, ali nisu odgovarali na pozive. Nije se javljao ni župan Boris Miletić u čijem nam je kabinetu poručeno da im pitanja dostavimo mailom


Foto Manuel Angelini

Nastavite čitati

Pula
 

'NIKAD VIŠE UHLJEBLJIVANJA' Gradonačelnik Zoričić o pripajanju triju gradskih firmi Pula Sportu: "Neće biti otkaza, ni smanjenja plaća, no bit će manje troškova, a više efikasnosti"

"Dobili smo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Zoričić i Miletić projekt GOO-a provode samo formalno

Naš je prijedlog bio usvojen te je tijekom lipnja i rujna održana edukacija za 21 učiteljicu iz pulskih osnovnih škola. Nakon provedene edukacije, započela je realizacija programa za pulske petašice i petaše. Iznos od 250.000 kuna će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća rebalansom biti smanjen za 65.000 kuna koji nisu potrošeni jer je odabrana edukacija za učitelje s manjim brojem sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.