Politika i društvo

PREDSTAVILE NEKOLIKO RJEŠENJA

Klub žena IDS-a o vršnjačkom nasilju: Zahtijevat ćemo da se programi za djecu i mlade, nastavno i stručno osoblje, ali i roditelje uvrste u proračune

Dok kruže snimke malodobnih nasilnika kako kukavički grupno napadaju jednog dečka, a prisutni šutke gledaju i snimaju, za to vrijeme svi mjerodavni su razgovarali o brojkama i rezultatima istraživanja. I protokolu


 
3 min
Istra24

Dok kruže snimke malodobnih nasilnika kako kukavički grupno napadaju jednog dečka, a prisutni šutke gledaju i snimaju, za to vrijeme svi mjerodavni su razgovarali o brojkama i rezultatima istraživanja. I protokolu

„Složivši se da su mladi naša budućnost i da je njihov odgoj primarno u rukama obitelji i škole, svi prisutni su se obvezali uložiti dodatne napore u smislu prevencije kako bi se pružila pravovremena pomoć i podrška žrtvama nasilja" ... jedan je od zaključaka panel rasprave o vršnjačkom nasilju koju je Policijska uprava istarske organizirala u srijedu u Puli.  

Panel je okupio stručnjake, obrazovne djelatnike i ostale interesne dionike oko teme vršnjačkog nasilja, dok su snimke takvog nasilja koje se dogodilo doslovno 500 metara od njih kružile društvenim mrežama i medijima, uglavnom je služio za iznošenje rezultata istraživanja o vršnjačkom nasilju kao i o pojašnjavanju protokola postupanja kad se ono dogodi. 

Dok kruže snimke malodobnih nasilnika kako kukavički grupno napadaju jednog dečka, a prisutni šutke gledaju i snimaju, za to vrijeme svi mjerodavni su razgovarali o brojkama i rezultatima istraživanja. I protokolu. 

Klub žena IDS-a smatra da ovaj nemili, užasan događaj najbolje pokazuje kako nije dovoljno samo podići svijest javnosti o problemu nasilja među mladima, već da konkretnim mjerama treba ekspresno početi djelovati na terenu.

Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé poziva sve mjerodavne institucije da već danas krenu u provedbu važnih koraka ka prevenciji nasilja.

– Apeliram da u sve aktivnosti uključe organizacije civilnog društva, ali i nastavno te stručno osoblje koje želi i vidi da je potrebno djelovati. Ključnu bi ulogu u tom procesu imali sastanci, predavanja i edukacije s roditeljima. Bez njih se problem može teško riješiti.

- U razgovoru s brojnim kolegama koji djeluju u obrazovnim i javnim ustanovama, uvjerili smo se da su ljudske vrijednosti poput međusobnog razumijevanja, empatije i pomaganja drugima u ozbiljnoj krizi, ali i da osjećaju nedovoljnu podršku sustava i roditelja, što na njih djeluje demotivirajuće i frustrirajuće, kazala je Možé.

- Razumijem da su ljudi u svim strukturama umorni, neki godinama ukazuju i pokušavaju, neki su toliko opterećeni da im je narušeno zdravlje i privatni život, neki se osjećaju usamljeni u svojim nastojanjima, neki su odustali. Zato ovom prilikom apeliramo na sveopću podršku roditelja, institucija te svih dionika u zajednici. Važno je da svi shvate da se problem vršnjačkog nasilja tiče svih nas i da svatko može dati svoj doprinos kako bi se isti riješio, kazala je predsjednica Kluba žena IDS-a dodajući da samo zajedno možemo raditi na promjenama.

Helga Možé je istaknula kako svatko od nas ima u krugu uže ili šire obitelji malodobno dijete s kojim može razgovarati o tom problemu.

– Svi možemo i moramo učiniti više kako bi iskorijenili nasilje. Tako i škole mogu, u suradnji sa stručnjacima, provoditi niz aktivnosti, u nastavi, kao i izvan nje. Gradovi i općine mogu kroz svoje programe javnih potreba financirati dodatne vannastavne aktivnosti u školama, dok organizacije civilnoga društva mogu provoditi itekako kvalitetne programe.

- Problem vršnjačkog nasilja ne smijemo staviti pod tepih u nadi da će ga nekoliko apela riješiti, napomenula je Možé. Stoga možemo najaviti da će Klub žena svim gradovima i općinama uputiti konkretan prijedlog da u proračunima za 2024. bude uvršteno financiranje ciljanih programa prevencije, programi koji će biti usmjereni na djecu i mlade, nastavno i stručno osoblje, ali i roditelje. Kao moguće teme programa i projekata koje se mogu financirati predložit ćemo edukacije za djecu i mlade o toleranciji, dobročinstvu, pomaganju, razumijevanju i mirnom rješavanju konflikata, kao i radionice za nastavno osoblje o metodama i alatima rada s djecom na temu nasilja te predavanja i radionice za roditelje.

Za kraj, predsjednica Kluba žena Helga Možé, poziva sve koji imaju prijedloge i razmišljaju na koji način se može doprinijeti smanjenu vršnjačkog nasilja, a nemaju s kim razgovarati, da se slobodno jave sa svojim sugestijama.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.