Politika i društvo

povodom demantija iz grada pule

Savjetovanja i studije dokaz su da se u donošenje odluka želi uključiti građane

Najsnažniji argument nepotpisane autor/ice je fraza „zapušteno igralište u vlasništvu grada“. Tko ga je zapustio? Upravo gradska uprava koju plaćamo da igralište bude uređeno. Igralište na Valkanama zapustile su sve gradske uprave u zadnjih 30 godina. Svijest da zapušteno nije ok probudila se tek s najavom početka gradnje hotela Valkane


 
2 min
Dražen Majić

Najsnažniji argument nepotpisane autor/ice je fraza „zapušteno igralište u vlasništvu grada“. Tko ga je zapustio? Upravo gradska uprava koju plaćamo da igralište bude uređeno. Igralište na Valkanama zapustile su sve gradske uprave u zadnjih 30 godina. Svijest da zapušteno nije ok probudila se tek s najavom početka gradnje hotela Valkane

U anonimnom i nepotpisanom demantiju Grada Pule ukazuje se na nedostatke članka u kojem propitkujem proceduralnu utemeljenost izmjene prostornog plana za Lungomare.

-Kvalifikacije kojima se ukazuje na sumnje o zakonitosti ne mogu i ne smiju biti anonimne, stručnjaci koji se navode moraju stajati iza svojih izjava omogućavajući time i drugoj strani poduzimanje odgovarajućih aktivnosti u slučaju iznošenja neistinitih činjenica od utjecaja na vjerodostojnost i ugled svih uključenih u proces izrade plana, piše u demantiju. 

Za razliku od gradskog demantija, moj je članak potpisan. Zbog aktualnosti teme na zadnji dan javne rasprave objavili smo stavove stručnjaka koje imamo u pisanom obliku. Ti stručnjaci nisu željeli da ih se spominje, ali autor je potpisan imenom i prezimenom. Smatram da je potpuno legitimno da kao građanin Pule i pulski novinar napišem članak u kojem se pozivam na struku koja ne želi javno istupati. Naravno, ukoliko su njihovi argumenti osnovani.

Prvi dio demantija objašnjava da su gradske vlasti na samom početku procedure mogli građane pozvati na savjetovanje ali – nisu. Kao argument se koristi podatak da tako rade već deset godina. Znači, deset godina su prilikom pokretanja postupka izmjene prostornih planova mogli o tome zatražiti mišljenje građana, ali se nije zatražilo. Zašto? I kome to odgovara? 

Možda bi, da su znali kakvu će reakcije izazvati izmjene vezane za Lungomare, gradski službenici danas to ipak učinili. A možda i ne bi. Možda je to takav stil upravljanja gradom. Možda je gradonačelnicima Varaždina ili Daruvara koji takva savjetovanja provode više stalo do mišljenja svojih građana.

Kao ključni dokaz da je moj tekst tendenciozan koristi se dio vezan za obvezu izrade studije u slučajevima kada se planira izgradnja sportsko rekreacijskih centara na površinama većim od 5 hektara. Anonimna pisateljica ili pisac demantija ne ulaze u meritum već optužuje da je moja namjera manipulacija brojevima.

Takve teze odbacujem. Veličina cijelog plana iznosi 32 hektara, a površina ukupnih sportski terena dovoljna je da bi se provela studija. U svom tekstu citirao sam županijski dokument pa nek čitatelji sami uvide radi li se o manipulaciji.

Osobno, manipulacijom smatram upravo gradski demantij koji ne odgovara na ključni razlog za izradu studije: Doticaj sa zaštićenim područjem. Taj je doticaj dovoljan da se studija izradi ali ona nije izrađena.

Naime, studija, kao i savjetovanje, uključuje građane. Kad ih nema – građani su isključeni!

Najsnažniji argument nepotpisanog autor/ice je fraza „zapušteno igralište u vlasništvu Grada Pule“. Tko ga je zapustio?

Nisu sigurno anonimni stručnjaci iz mog članka nego gradska uprava koju skupo plaćamo da igralište ne bude zapušteno.

Igralište su zapustile sve gradske uprave u zadnjih 30 godina. Svijest da zapušteno nije lijepo, probudila se tek s najavom početka gradnje hotela Valkane.

Teza da izgradnja stadiona nema veze s hotelom utemeljena je na pretpostavci da su građani Pule, posebno oni koji svaki dan šetaju uz more ili kroz šumicu, neinteligentni. Priglupi.

Ali dobro. Okrenimo se budućnosti. Obećajem da ću ubuduće dati sve od sebe da stručnjaci koje konzultiram ne budu anonimni. Pritom treba napomenuti da se u dosta slučajeva pulski stručnjaci boje javno istupati. Ponekad je komunikacija s njima tajnovita kao u trilerima. Sastajemo se na parkiralištima. Dodaju brzo dokumente kroz prozore automobila. Pitanje je, čega se oni boje?

Dobronamjerni savjet gradskoj upravi je da se više okrene svojim građanima. Posebno kad vide da je građanima stalo. Posebno kad se radi o šetalištu Lungomare.

Kojeg anonimni autor/ica demantija naziva Lungo Mare. Nema veze. Bitno je da raspravljamo.


Nastavite čitati

Pula
 

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić: Nasilje i vandalizam su nedopustivi, nadam se što skorijem otkrivanju počinitelja

- Koji god da je motiv počinitelja, nasilje i vandalizam usmjeren na jednu od najljepših zgrada koje baštinimo je nedopustiv. Protest i nezadovoljstvo se može pokazati na puno drugih načina koji ne predstavljaju opasnost ni za koga. Dok traje policijska istraga više ne mogu reći, osim da se nadam što skorijem otkrivanju počinitelja, poručio je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Možemo! traži dopunu dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća

U pojašnjenju svog zahtjeva, odnosno u predloženom aktu, Možemo! ističe da je uvidom u stvarno stanje na terenu i uvidom u digitalne ortofoto snimke Državne geodetske uprave iz 1968. i 2011. godine vidljivo je da se radi o cesti na Stoji koja se koristi za promet vozilima i koju svatko može slobodno koristiti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.