Politika i društvo

DEMOKRACIJA SE UČI

Koviljka Aškić: "Struka mora biti neovisna od političkih utjecaja"

Politika je ta koja uvažava ili ne uvažava mišljenje pojedine grupe stručnjaka i stoji iza svojih odluka. Javna rasprava i mišljenje građana trebali bi biti instrumenti kojima bi se političari trebali voditi kod donošenja odluka koje su bitne za kvalitetu života građana, navela je Aškić


 
1 min
Istra24
Foto Koviljka Aškić Facebook

Politika je ta koja uvažava ili ne uvažava mišljenje pojedine grupe stručnjaka i stoji iza svojih odluka. Javna rasprava i mišljenje građana trebali bi biti instrumenti kojima bi se političari trebali voditi kod donošenja odluka koje su bitne za kvalitetu života građana, navela je Aškić

"Što mislimo kad kažemo da struka treba biti neovisna", upitala se bivša županijska vijećnica i aktualna predsjednica Nadzornog odbora Kaštijuna Koviljka Aškić, refereirajući se na recentno mišljenje Društva arhitekata Istre vezano uz izmjene i dopune UPU Lungomare.

Na svom Facebook profilu konstatirala je da struka treba biti neovisna od političkih utjecaja.

"Ima stručnjaka koji svoje znanje stavljaju u službu izrade oružja, a ima i onih koji zbog svog svjetonazora, nikako ne bi pristali to raditi. Tražiti jednako mišljenje od struke, moguće je samo ako je struka umjetna inteligencija sa zadanim programom i u tom slučaju, rezultat je uvijek isti. Međutim, i u tom slučaju, rezultat ovisi o onima ili onome tko je zadao program - dakle, ipak ovisi o čovjeku" navela je Aškić.

Istaknula je da je normalno da arhitekti različito gledaju na razvoj grada.

- U svakom stručnjaku postoji nit vodilja i određeni svjetonazor i cilj koji žele postići svojim radom. Politika je ta koja onda uvažava ili ne uvažava mišljenje pojedine grupe stručnjaka i stoji iza svojih odluka. Javna rasprava i mišljenje građana trebali bi biti instrumenti kojima bi se političari trebali voditi kod donošenja odluka koje su bitne za kvalitetu života građana.

"Demokraciji se još uvijek učimo!", napisala je Aškić u svom statusu, dodajući da su procesi usuglašavanja i donošenja rješenja i odluka koje će većini biti prihvatljive mukotrpan i dug proces, no to nije razlog da od tog odustanemo.


Nastavite čitati

Pula
 

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Paabou

- Čovječanstvo je uvijek zanimalo vlastito porijeklo. Otkuda potječemo i u kakvim smo odnosima s onima prije nas? Što nas - Homo sapiense razlikuje od drugih hominida? Svojim pionirskim istraživanjem Svante Pääbo postigao je nešto naizgled nemoguće - sekvenciranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjih ljudi, objavila je danas Nobelova skupština

Pula
 

Dušica Radojčić: "Investitor u hotel Valkane čini atentat na referendum!"

"Investitor provodi svoju "korona kampanju ostani doma', pozivajući na bojkot lokalne demokracije, a gradonačelnik znakovito šuti. Time izravno ide na ruku investitoru u Hotel Valkane Draganu Šolaku. Takva je kampanja investitora apsolutno nedopustiva i zaslužuje svaku osudu, ali ja te riječi osude nikad nisam čula ni od članova Gradskog vijeća, ni od gradonačelnika", kazala je predsjednica pulskog Možemo, pozivajući sve građane/ke Pule da izađu ove nedjelje na referendum za Lungomare

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.