Politika i društvo

Podaci financijske agencije

Krajem veljače blokirani računi 239,7 tisuća građana s dugom od 18,3 milijarde kuna

Blokirane račune krajem veljače imale su i 8.223 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov ukupni dug iznosi gotovo 1,7 milijardi kuna, od čega se 1,3 milijarde kuna odnosi na glavnicu, a 401,9 milijuna na kamatu


 
2 min
HINA
Foto: HINA

Blokirane račune krajem veljače imale su i 8.223 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov ukupni dug iznosi gotovo 1,7 milijardi kuna, od čega se 1,3 milijarde kuna odnosi na glavnicu, a 401,9 milijuna na kamatu

Krajem veljače ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi 239,7 tisuća građana, s glavnicom duga od 18,3 milijarde kuna, a u blokadi je bilo i 15,4 tisuće poslovnih subjekata, s glavnicom duga od 4,3 milijarde kuna, objavila je u ponedjeljak Financijska agencija (Fina). 

Krajem veljače je u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirano 239.677 potrošača, što je za 0,3 posto manje nego u prethodnom mjesecu, a 2,5 posto više nego u lanjskoj veljači.

Ukupna glavnica njihova duga iznosila je 18,3 milijarde kuna, što je za 0,6 posto više u odnosu na siječanj te osam posto više u odnosu na veljaču 2021. godine.

Kada se glavnici od 18,3 milijarde kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6,7 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem veljače iznosio 24,95 milijardi kuna. 

Iz Fine su istaknuli da se najveći dio duga, u iznosu od 5,8 milijardi kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama, dug je iznosio 6,6 milijardi kuna.

Poslovni subjekti - rast broja blokiranih i duga na mjesečnoj razini

Krajem drugog mjeseca ove godine u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirana su 15.354 poslovna subjekta, što je za 135 poslovnih subjekata ili 0,9 posto više u odnosu na siječanj te 150 poslovnih subjekata ili jedan posto manje u odnosu na veljaču prošle godine.

Glavnica duga blokiranih poslovnih subjekata je krajem veljače iznosila 4,3 milijarde kuna, što je za 306,2 milijuna kuna ili 7,6 posto više u odnosu na siječanj, dok je u odnosu na veljaču lani smanjena za 694,9 milijuna kuna ili 13,8 posto.

Kada se toj glavnici pribroje i kamate, koje su iznosile 1,1 milijardu kuna, ukupno su blokirani poslovni subjekti dugovali iznos od 5,4 milijarde kuna.

Podaci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnika), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe.

Tako su krajem veljače blokirani bili računi 7.131 pravne osobe, s glavnicom duga od 3,1 milijardu kuna. Kada se toj glavnici doda i 690,2 milijuna kuna kamata, ukupno su blokirane pravne osobe dugovale 3,7 milijardi kuna.

Blokirane račune krajem veljače imale su i 8.223 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov ukupni dug iznosi gotovo 1,7 milijardi kuna, od čega se 1,3 milijarde kuna odnosi na glavnicu, a 401,9 milijuna na kamatu.


Nastavite čitati

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se 'osjeća odgovornim', uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao "osovinu zla" i  'koristio isti jezik' koji je i sam koristio, premijer je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje 'o odgovornosti', upitavši odakle te ideje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.