Politika i društvo

ČEKA SE SJEDNICA VIJEĆA

Kristijan Biteri traži manje novca za političare. Sanja Radolović (SDP): Neka gradonačelnik sebi i zamjenici smanji plaću, pa će biti novca za socijalu!

Iako vijećnici NLFZ ne otkrivaju kome konkretno bi se novac preusmjerio, već sada se može zaključiti da bi dio kolača, ako prođe priijedlog, a teško da hoće, mogao biti raspoređen udrugama u „socijali“ koje su u ovogodišnjem proračunu, najviše izgubile


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Iako vijećnici NLFZ ne otkrivaju kome konkretno bi se novac preusmjerio, već sada se može zaključiti da bi dio kolača, ako prođe priijedlog, a teško da hoće, mogao biti raspoređen udrugama u „socijali“ koje su u ovogodišnjem proračunu, najviše izgubile

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o prijedlogu vijećnika Kristijana Biterija (NLFZ) koji traži značajno smanjivanje proračunskih sredstva političkim strankama i preusmjeravanje tog novca socijali. Umjesto dosadašnjih proračunskih 720 tisuća kuna, Biteri bi političkim strankama dodijelio 300 tisuća kuna.

Iako vijećnici NLFZ ne otkrivaju kome konkretno bi se novac preusmjerio, već sada se može zaključiti da bi dio kolača, ako prođe prijedlog, a teško da hoće, mogao biti raspoređen udrugama u „socijali“ koje su u ovogodišnjem proračunu, najviše izgubile.

Nedavno je i osnivač Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Mladen Pucarić najavio štrajk glađu ako se udruzi sredstva ne vrate na staro.

Danas je apel uputila i predsjednica Sigurne kuće i bivša vijećnica s liste IDS-a Jadranka Černjul.

Biteri kaže da je svjestan da ovaj prijedlog teško može proći s obzirom na već poznate stavove većine vijećnika, no ipak se, kako kaže, nada da će se probuditi svijest i da će vijećnici prepoznati važnost prijedloga.

Kristijan Biteri

- Mi nismo za ukidanje, već za smanjenje. Tih 300 tisuća kuna je sasvim dovoljan iznos. Štogod da napravimo, naziva se populizmom. Već na zadnjoj sjednici bilo je jasno da su svi protiv ovog prijedloga. Gradovi Pula i Rovinj najviše izdvajaju po jednom vijećniku. Svjesni smo da je financiranje stranaka jedan od ključnih načina kojima se jamči samostalnost rada te da su ta sredstva potrebna da bi se izbjegli utjecaji raznih interesnih skupina. No iznos koji se sada dijeli strankama, nije primjeren, tvrdi Biteri, dodajući da političke stranke moraju podnijeti dio tereta zbog teške ekonomske situacije.

Elena Puh Belci, Daniel Deković i Marin Lerotić iz IDS-a nisu željeli otkriti kako će sutra glasati o ovom prijedlogu, a o svemu će se prije konzultirati na predsjedništvu.

- Ovo je tema koja će sutra biti na stolu. Trebamo čuti sve detalje i onda donijeti odluku, kaže Deković.

„Ne znam zbog čega se ovo nije predložilo kod prijedloga proračuna", dodala je Puh Belci koja smatra da se radi o populističkom potezu.

U IDS-u će o prijedlogu prvo raspraviti na predsjedništvu

I Sanja Radolović iz SDP-a, po ovom je pitanju prilično jasna.

- Nećemo podržati Biterijev prijedlog. To je populistički potez i ne stoji baš ono što oni tvrde da Grad izdvaja najveći iznos za stranke. Ono što svakako treba razdvojiti, jest da to nije novac koji vijećnici spremaju u svoje džepove, što je bitna razlika. Vijećnici imaju pravo na naknadu od 700 kuna. Kao što treba funkcionirati socijala, obrazovanje ili transparentno financiranje medija, tako trebamo imati i transparentan sustav financiranja političkih stranaka. Razumijem da su oni nezavisna lista i samim time imaju i drugačiji način financiranja rada, ali to je populistički potez, kaže Radolović i predlaže:

- Ako se želi pomoći socijali, zašto gradonačelnik i njegova zamjenica ne bi sebi smanjili plaće za 30 ili 50 posto, ako smatraju da je Grad u takvom financijskom kolapsu. Ako gradonačelnik ima 17 tisuća kuna neto plaću, a neka je bruto 24 tisuća kuna, pomnožimo to s 12 mjeseci i dodamo plaću njegove zamjenice, dolazimo do zaista lijepog iznosa, kaže Radolović.

Na pitanje kako u SDP-u troše novac, rekla je da sav novac koje stranke dobivaju, ide preko centralnog računa stranke.

Sanja Radolović

- Kod nas se na to jako pazi. Osim učestalih revizija, imamo i aplikaciju putem koje se prate sve ponude, od nabavke tinti ili tonera, do vode za piće, navela je Radolović.

S prijedlogom vijećnika Biterija već na zadnjoj sjednici nisu se složili ni Možemovci Ana Fonović i Noel Mirković, koji je tada s gnušanjem istaknuo „da ne može vjerovati u što je pretvorila rasprava i da se stranke ne mogu financirati samo od članarina“.

„Politika je u službi građana, ako se od javnog novca financira zdravstvo i socijala, onda trebaju i političke stranke koje rade u interesu građana“, istaknuo je tada Mirković. Na to se nadovezao Sean Soldatić (HDZ) poručivši Mirkoviću da „Stranka Možemo želi javni novac“.

Noel Mirković

- Izgleda da ipak treba neki novac za rad na Facebooku i u komunikaciji s građanima“, kazao je na zadnjoj sjednici Soldatić, zaključivši potom da bi se u vladajućoj koaliciji trebati dogovoriti što žele.

Sudeći prema reakcijama vijećnika, prijedlog NLZF o smanjuju sredstava političkim strankama, teško da će proći.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.