Politika i društvo

danas u saboru

Kristina Nemet: Naši ribari bore se sa slovenskim kaznama, delfina i najezdom meduza!

"Toliko ih meduza, toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje", napomenula je Kristina Nemet 


 
2 min
Istra24
Katarina Nemet u Saboru

"Toliko ih meduza, toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje", napomenula je Kristina Nemet 

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru upozorila na probleme s kojima su suočeni naši istarski ribari.

Zbog neriješenog pitanja razgraničenja u Savudrijskoj vali istarske ribare gotovo svaki izlazak u ribarenje košta visokih kazni kojima ih slovenska policija kažnjava zbog navodnog protupravnog ribarenja u njihovom moru.

Osvrnula se i na problem prekomjerne populacije delfina koja ribarima gotovo svakodnevno čini velike materijalne štete, trgaju im mreže i jedu ulovljenu ribu.

Ribari ističu da je delfina uz istočnu obalu Jadrana daleko veći broj od onog o kojem govore nadležne znanstvene institucije i ministarstva te kako je potrebno otkloniti ili ublažiti problem - da se uz zaštitu populacije delfina osigura i pravo na rad ribarskog sektora.

- Još svježija prirodna pojava koja je pogodila ribarsku flotu na tom području je neviđena najezda meduza s kojom se ribari sjeverozapadne Istre bore već više od dva mjeseca. Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje, napomenula Nemet te dodala kako se nadaju pomoći institucija, kako ne bi i ovoga puta kao puno puta dosad, ostali prepušteni sami sebi.

Apelirala je na Vladu i nadležno ministarstvo da eventualnim proglašenjem elementarne nepogode, a svakako i konkretnim financijskim paketom pomognu ribarima premostiti ovu nepogodu najezde meduza te istaknula kako bi se nakon toga trebalo i ustanoviti zašto je do ove prirodne pojave uopće došlo.

Za kraj je naglasila da je ribarski sektor jedna od naših važnih gospodarskih grana te kako ti ljudi zaslužuju i naše razumijevanje, a i pomoć, što im je ovog trenutka nužno.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.