Politika i društvo

danas u saboru

Kristina Nemet: Naši ribari bore se sa slovenskim kaznama, delfina i najezdom meduza!

"Toliko ih meduza, toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje", napomenula je Kristina Nemet 


 
1 min
Istra24
Katarina Nemet u Saboru

"Toliko ih meduza, toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje", napomenula je Kristina Nemet 

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru upozorila na probleme s kojima su suočeni naši istarski ribari.

Zbog neriješenog pitanja razgraničenja u Savudrijskoj vali istarske ribare gotovo svaki izlazak u ribarenje košta visokih kazni kojima ih slovenska policija kažnjava zbog navodnog protupravnog ribarenja u njihovom moru.

Osvrnula se i na problem prekomjerne populacije delfina koja ribarima gotovo svakodnevno čini velike materijalne štete, trgaju im mreže i jedu ulovljenu ribu.

Ribari ističu da je delfina uz istočnu obalu Jadrana daleko veći broj od onog o kojem govore nadležne znanstvene institucije i ministarstva te kako je potrebno otkloniti ili ublažiti problem - da se uz zaštitu populacije delfina osigura i pravo na rad ribarskog sektora.

- Još svježija prirodna pojava koja je pogodila ribarsku flotu na tom području je neviđena najezda meduza s kojom se ribari sjeverozapadne Istre bore već više od dva mjeseca. Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer jednostavno ne znaju što i kako dalje, napomenula Nemet te dodala kako se nadaju pomoći institucija, kako ne bi i ovoga puta kao puno puta dosad, ostali prepušteni sami sebi.

Apelirala je na Vladu i nadležno ministarstvo da eventualnim proglašenjem elementarne nepogode, a svakako i konkretnim financijskim paketom pomognu ribarima premostiti ovu nepogodu najezde meduza te istaknula kako bi se nakon toga trebalo i ustanoviti zašto je do ove prirodne pojave uopće došlo.

Za kraj je naglasila da je ribarski sektor jedna od naših važnih gospodarskih grana te kako ti ljudi zaslužuju i naše razumijevanje, a i pomoć, što im je ovog trenutka nužno.


Nastavite čitati

Istra
 

HEP TRENIRA STROGOĆU Umirovljeni bračni par ozbiljno narušenog zdravlja na izmaku snaga

Cindy Tousch: Situacija je strašna. Isprva smo koristili agregat, no na duge staze bilo nam je preskupo. Susjed nam je potom posudio struju, jedan produžni kabel. Sada stalno biramo koju ćemo prostoriju grijati, kada ćemo paliti bojler ili veš mašinu. Uredno smo plaćali dok izvođač radova nije prestao dolaziti, a vlasnik nam ne da struju dok mu ne platimo. Damir Tadić: Nisu platili ni trećinu kuće, ako dam suglasnost svoj novac nikada neću vidjeti

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.