Politika i društvo

SVE NAVODNO REŽIRAO BIVŠI NAČELNIK VALDI RUNKO

KRŠAN Oporba večeras smijenila Luciana Mrzlića! Načelnik Carić: "Smijenili ste njega jer ne možete mene!"

Pet prisutnih vladajućih vijećnika ostalo je, prilično poražavajuće spram svog kolege Mrzlića, suzdržano u glasanju za njegovu smjenu * No, oštar je bio naknadno načelnik Carić, koji je kazao: "Dobro znam, sve što radite usmjereno je protiv mene. Smjenjujete onog kojeg možete samo zato jer ne možete onog koji želite". Rekao je to aludirajući na samog sebe i dodao: Ovo ni na koji način ne pomaže općini Kršan ni mještanima" * Presudni, sedmi glas bio je onaj IDS-ovca Mauricija Bajerića


 
7 min
Zoran Angeleski
Suparnici jedan do drugog: novi predsjednik vijeća SDP-ovac Silvano Uravić i načelnik Roman Carić

Pet prisutnih vladajućih vijećnika ostalo je, prilično poražavajuće spram svog kolege Mrzlića, suzdržano u glasanju za njegovu smjenu * No, oštar je bio naknadno načelnik Carić, koji je kazao: "Dobro znam, sve što radite usmjereno je protiv mene. Smjenjujete onog kojeg možete samo zato jer ne možete onog koji želite". Rekao je to aludirajući na samog sebe i dodao: Ovo ni na koji način ne pomaže općini Kršan ni mještanima" * Presudni, sedmi glas bio je onaj IDS-ovca Mauricija Bajerića

Sedam od ukupno 13 oporbenih vijećnika izglasalo je večeras razrješenje dosadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Kršana Luciana Mrzlića (koji se nije pojavio na sjednici zbog, kako je rekao njegov zamjenik Boris Rogić, 'privremene spriječenosti').

Pet prisutnih vladajućih vijećnika ostalo je, prilično poražavajuće spram svog kolege, suzdržano u glasanju za njegovu smjenu! Iako su kasnije emotivno izražavali krajnje žaljenje zbog te smjene.

Za novog predsjednika izabran je SDP-ov vijećnik Silvano Uravić, a da će upravo on biti novi predsjednik kršanskog parlamenta, novinari su neslužbeno saznali već uoči sjednice, kao i da je taj izbor navodno dogovoren između načelnika Carića i oporbenih vijećnika, a navodno je smjenu, kako su nam rekli upućeniji, režirao nekadašnji načelnik i aktualni oporbeni vijećnik Kršana Valdi Runko. 

Novi predsjednik Vijeća poručio je načelniku da u njima neće imati protivnike, nego one koji će podržavati programe i projekte u korist Općine.

No, nakon što je novoizabranog Uravića vladajuća vijećnica Jelena Bartolić Škropeta pitala da joj objasni smjenu njenog kolege Mrzlića, kojoj nije bilo nimalo jasno oporbeno obrazloženje zahtjeva za smjenom, Uravić je odgovorio: "Razloga za smjenom ima jako, jako puno, ali nećemo otvarati Panodrinu kutiju, tu su novinari."

No, oštar je bio naknadno načelnik Carić, koji je kazao: "Dobro znam, sve što radite usmjereno je protiv mene. Smjenjujete onog kojeg možete samo zato jer ne možete onog koji želite", kazao je to aludirajući na samog sebe i dodao: "Ovo ni na koji način ne pomaže općini Kršan ni mještanima".

Načelnik je kazao i ovo: "Vi sedmorica potpisnika ove inicijative, veoma brzo, i brže nego što očekujete, imati ćete prilike pokazati vašu sposobnost, vaše zajedništvo, vašu umješnost u vođenju javnim sustavom i financijama, umješnost rješavanja međuljudskih odnosa, upravljanju kriznim situacijama, pregovorima sa sindikatima, a najvažnije od svega, koliko vam je istinski stalo do Općine Kršan, na čije se "primarne interese" toliko pozivate.

- Čekaju vas teške i odgovorne odluke koje se tiču svih mještana Općine Kršan. Te odluke donositi ćete vi. I za njih preuzeti svu odgovornost. Ne ja. Općina Kršan je u financijski najtežem i najizazovnijem položaju, možda čak i od osnivanja, i to, tko je predsjednik Općinskog vijeća, vjerujte mi, najmanje je bitna stvar u ovom i budućem razdoblju, rekao bi banalna stvar, a toga ćete, vas sedmorica, postati i svjesni, poručio im je Carić.

 

Ova se smjena dovodi i u kontekst skorih lokalnih izbora na proljeće iduće godine, pa tako treba promatrati i ovo prestrojavanje oporbe.

Vrijedi podsjetiti da je prilikom izbora Mrzlića nakon posljednjih lokalnih izbora prije tri godine, uz šest vijećnika nezavisne liste Romana Carića 'Novi smjer', za izbor presudni sedmi glas bio onaj IDS-ovog vijećnika Mauricia  Bajerića, no on je večeras bio ključni sedmi vijećnik u Mrzlićevoj smjeni.

Inače, dosadašnji trogodišnji rad vijeća protekao je posve mirno, konstruktivno i uz gotovo jednoglasne odluke svih 13-ero vijećnika. 

No, zbog javne svađe nastale nedolaskom oporbe na prošlotjednu sjednicu Općinskog vijeća Kršana i izostanka kvoruma za izglasavanje zaključka o financiranju dogradnje dječjeg vrtića Kockica, sedam oporbenih vijećnika u 13-eročlanom Općinskom vijeću Kršana - Valdi Runko (bivši načelnik Kršana), Ivan Vozila (vijećnik liste Valdija Runka), Šemso Mujić (lista Valdija Runka), Boris Babić (IDS), Mauricio Bajerić (IDS), Silvano Uravić (SDP) i Darko Androić (HDZ) -  zatražili su uoči današnje sjednice Vijeća dopunu dnevnoga reda točkom o razrješenju dužnosti predsjednika Vijeća Luciana Mrzlića, člana nezavisne liste načelnika Romana Carića, te izboru novog predsjednika.

Sedam oporbenih vijećnika

- Ugovor o dogradnji vrtića mogao bi se potpisati 1.rujna, a gradnja bi trajala godinu, bez naknadnog opremanja, odgovorio je večeras načelnik Carić na pitanje Valdija Runka o procjeni dovršetka projekta. 

Prijetilo se i smrću - turbulentno u Kršanu od jeseni do danas

Općina Kršan , koja je s 123 četvorna kilometara dva i pol puta veća od Pule, no sa svega oko 3000 stanovnika, egzistencijalno ovisi  o Termoelektrani Plomin  koja općini osigurava više od 50 posto općinskog proračuna, no najave zatvaranja TE Plomin 2 za deset godina, 2033. godine, predstavljaju već sada ogroman gospodarski izazov ovoj općini, na kojoj trenutno djeluje oko 100 poduzetničkih firmi, od dominirajućih obrta, OPG-ova i d.o.o.-ova.

No, unatoč novoj Poslovnoj zoni “Kršan Istok s Centrom agropoduzetništva", nitko se nije koncem prošle godine javio na natječaj za kupnju građevinskih parcela ukupne površine šest hektara, čija je početna cijena iznosila  nepunih 29 eura po četvornom metru. Naknadno nam je načelnik Carić: “"Po mom njuhu, sve iznad 15 do 20 eura po kvadratu je previše".

Prošle jeseni užarile su se strane, uz prijetnje smrću, optužbe za podmićivanje, na rubnom dijelu ove općine prema Mošćeničkoj Dragi , nakon objavljene namjere njemačkog Holdinga Amre o  izgradnji luksuznog turističkog resorta s desetinama vilama i 500 kreveta u području netaknute uvale Stupova iza Vidikovca, što je izazvalo silna protivljenja korisnika uvale i nemalog dijela javnosti. Spominjalo se i raspisivanje referenduma, no investitor je u zadnje vrijeme malo utihnuo.

Dogradnja vrtića Kockica povod je aktualnoj krizi u Kršanu, no upravo je ovih dana Sindikat obrazovanja, medija i kulture u sklopu SSSH-a zatražio od općine Kršan povećanje plaća u Dječjem vrtiću Kockica u Kršanu te njihovo usklađivanje sa novim zakonom, dok je predsjednica SOMK-a Božica Žilić istaknula da postoji veliko zaostajanje plaća zaposlenih u Dječjem vrtiću Kockica Kršan za plaćama zaposlenih u osnovnim školama kao i da se zakoni i propisi moraju poštivati.

Prekjučer smo o političkoj krizi u Kršanu uoči sjednice Vijeća detaljnije pisali u tekstu  "Bura u Kršanu: Oporba traži ostavku predsjednika Vijeća. Načelnik Carić: "Pozivam na razum"

Dogradnjom dječjeg vrtića, s novim dnevnim boravkom i  pratećim prostorijama, kapacitet vrtića sa sadašnjih 104 povećao na 124 mjesta. No, za taj je projekt osigurana tek jedna petina sredstava jer je, kako smo pisali, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je 170 tisuća eura (čije su ubjete večeras pojasnili predstavnici HBOR-a), a rok za dogradnju istječe rok 1. rujna 2025. Preostali, bitno veći dio iznosa načelnik Carić namjerava osigurati, kako kaže, 'pristupom EU financijskom instrumentu po vrlo povoljnim uvjetima financiranja', i to za iznos od 800 tisuća eura.

Najoštriji u kritici bojkota oporbe bio je prošlih dana dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća Kršana Lucian Mrzlić, prozvavši oporbu da su joj osobni interesi i ego ispred dobrobiti Općine Kršan, da ima još pojedinaca koji žele vratiti Općinu u doba kada se provodila samovolja pojedinaca i kad se nije slušao glas naroda, usput najavivši i Kršansko proljeće riječima: "Staro raslinje bit će počupano do samoga kraja i oslobođena mjesta za nove vizionare, koji imaju za cilj dobrobit općine i naših sumještana".

Odgovarajući vladajućima u svom pismenom obraćanju javnosti, sedam oporbenih vijećnika u Općinskom vijeću Kršana Valdi Runko (bivši načelnik Kršana), Ivan Vozila (vijećnik liste Valdija Runka), Šemso Mujić (lista Valdija Runka),  Boris Babić (IDS), Mauricio Bajerić (IDS), Silvano Uravić (SDP) i Darko Androić (HDZ) tvrde da su jučer predali zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća s uvrštenjem u dnevni red točke dogradnje zgrade DV Kockica u Kršanu, te da žele "pošteno dati priliku predsjedniku vijeća da samovoljno odstupi sa svoje pozicije, jer zaista nema povjerenje većine".

Uz predsjednika Općinskog vijeća Kršana Luciana Mrzlića, vijećnici s vladajuće Nezavisne liste Romana Carića su Jelena Bartolić Škropeta, Boris Rogić, Esad Huskić, Dino Salamun i Ana Boneta.

O zahtjevu oporbe za ostavkom predsjednika vijeća Lucijana Mrzlića, načelnik Carić kaže: "Ne vidim smisao odlaska  kolege Mrzlića s mjesta predsjednika vijeća jer se ništa suštinski izmijeniti da bi bilo bolje našim sumještanima. Neke su stvari otišle  predaleko. Kršan ima puno ozbiljnijih stvari s kojima se moramo suočiti. Pozivam na razum".

Osvrćući se na projekt dogradnje vrtića, oporbeni vijećnici su prije tri dana podsjetili u javnom obraćanju da je "plasirana lažna slika o nama kao onima koji priječe upis djece u vrtić, a koji smo u konačnici započeli, izgradili, opremili i stavili u funkciju vrtić 2019. godine, ali i pripremili projekt za proširenje istoga", kao i da je projekt Dogradnja zgrade dječjeg vrtića i jaslica u Kršanu' dovršen je u našem mandatu, 2021., te je Zahtjev za izdavanje Građevinske dozvole uredno predan dana 18. 3. 2021.. Od toga dana proteklo je 1016 dana, a sada je nastao 'nepremostiv' problem ove naše općine jer s odlukom kasnimo 7 dana. Odgovorno tvrdimo da takve odluke, za korist naše zajednice, nikada neće biti dovedene u pitanje".


Nastavite čitati

Istra
 

U Puli venu makovi, u Vodnjanu jedna politička stranka

U nastavku serijala o Istarskom veleučilištu sutra objavljujemo tko je novi član Upravnog vijeća kojeg je, kao svoga člana, imenovala Istarska županija * Ministarstvo i županija donijelo odluke o legalitetu digitalnog panoa na ulazu u Vodnjan * Analiziramo vodnjansku političku scenu pred predstojeće izbore za Mjesne odbore

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.