Politika i društvo

Koji su gradonačelnici javnim novcem plaćali PR?

Kako je 'Manjgura' Krešimira Macana kreirala javno mnijenje u Istri: Klaudio Vitasović pred izbore za "smirivanje medija" platio 30 tisuća kuna!

Bivši gradonačelnik Vodnjana Macanovu je agenciju angažirao ponajviše kako bi popravio imidž u javnosti. U tih mjesec dana, Manjgura je Vitasoviću pružala usluge strateškog savjetovanja i podrške u kriznom komuniciranju. Renato Krulčić, još je jedan ex IDS-ov gradonačelnik koji je koristio usluge PR agencije Manjgura


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Bivši gradonačelnik Vodnjana Macanovu je agenciju angažirao ponajviše kako bi popravio imidž u javnosti. U tih mjesec dana, Manjgura je Vitasoviću pružala usluge strateškog savjetovanja i podrške u kriznom komuniciranju. Renato Krulčić, još je jedan ex IDS-ov gradonačelnik koji je koristio usluge PR agencije Manjgura

Osim Boris Miletića i bivši gradonačelnici Vodnjana i Pazina plaćali su PR agenciju Manjgura.

Tvrtka Manjgura Krešimira Macana dugi je niz godina svoje PR usluge naplaćivala iz proračuna Grada Pule, o čemu smo već u više navrata izvijestili.

Bila je to omiljena PR agencija bivšeg pulskog gradonačelnika i njegovih suradnika.

Prve ugovore Boris Miletić s Manjgurom je potpisao davne 2008. godine, a Manjgura je svoje savjetodavne usluge kojima je gradska vlast zapravo kreirala javno mnijenje u Puli, naplatila s 3,9 milijuna proračunskog, odnosno javnog novca.

No kako je dao naslutiti takozvani nezavisni analitičar i vlasnik Manjgure Krešimir Macan, i to je bilo malo.

“Ako je 4 milijuna cijena za ostati na vlasti 15 godina, onda je to super jeftino“, komentirao je Macan svoj angažman nakon što je SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić izvijestio o svim spornim ugovorima koje Grad Pula sklapao s tom agencijom i ostalim gradskim poduzećima.

Provjerili smo jesu li i drugi istarski gradovi koristili usluge ove PR agencije i koliko je to koštalo građane.

U istraživanju portala Istra24, identična pitanja uputili smo na adrese svih istarskih gradonačelnika. No odgovorili su samo neki.

Upite smo proslijedili na devet istarskih gradova, s obzirom da smo podatke za Grad Pulu, u više navarata već javno objavili. Odgovori su stigli iz Umaga, Vodnjana, Pazina, Rovinja, i Labina. Ostali gradovi, ili su zanemarili naše upite, ili možda  prikrivaju podatke.

Jasno je da je Macanova Manjgura bila „joker zovi“ u raznim kriznim situacijama gradskih uprava. Ta je agencija dobro naplatila svoje usluge koje su se mahom odnosile na prezentaciju gradskih projekata u javnosti, a davali su se i savjeti o nastupima u medijima te kako "ono što je sporno", što bolje prezentirati "naivnim građanima".

Iz Ureda pazinske gradonačelnice Suzane Jašić potvrđuju da je Grad Pazin imao sklopljene ugovore s agencijom Manjgura 2015. i 2016. godine u vrijeme kada je Pazin vodio bivši IDS-ov gradonačelnik Renato Krulčić. Ukupno je iz proračuna Grada Pazina agenciji Manjgura isplaćeno 40 tisuća kuna.

- Ugovor iz 2015. godine sklopljen je na iznos od 20 tisuća kuna, a radilo se o pružanju usluge „Treninga kriznog komuniciranja, dok je Ugovor iz 2016. godine sklopljen na isti iznos od 20 tisuća kuna, za pružanju usluge „Trening iz područja online PR-a i društvenih mreža“, odgovaraju iz Grada Pazina.

Potvrđuju da je Grad Pazin imao i kontinuiranu suradnju s marketinškom agencijom Alphera d.o.o. za odnose s javnošću iz Pule.

Bivši IDS-ov gradonačlenik Pazina Renato Krulčić Foto: Grad Pazin

- Ta se agencija koristi za pružanje usluga izrade promotivnih materijala, aktivnosti za manifestacije i projekte koje provodi Grad Pazin. Kako se radi o kontinuiranoj suradnji, sklopljenih Ugovora ima mnogo.  Svi, pa i ti računi od 2009. godine s opisom plaćanja, javno su vidljivi preko platforme „Pazin-Otvoreni grad“, ističu u uredu pazinske gradonačelnice.

Usluge Macanove Manjgure koristio je i bivši gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Grad Vodnjan imao je ugovor s PR agencijom Manjgura neposredno prije lokalnih izbora, dakle od 17. veljače do 17. ožujka 2021. godine.

Ugovor je sklopljen na mjesec dana za „strateško savjetovanje i podršku u kriznom komuniciranju“ u iznosu od 30 tisuća kuna.

Podsjetimo, u to vrijeme, bivši gradonačelnik Klaudio Vitasović imao je „problema s pojedinim novinarima“ zbog brojnih upita vezanih uz aferu kumovi koja ga je u konačnici koštala vlasti.  

Vitasović je Macanovu agenciju angažirao ponajviše kako bi popravio imidž u javnosti. U tih mjesec dana, Manjgura je Vitasoviću pružala usluge strateškog savjetovanja i podrške u kriznom komuniciranju. To je uključivalo i podršku u realizaciji medijskih i drugih javnih nastupa.

Bivšem gradonačelniku Vodnjana, Manjgura je davala i „savjete i podršku u pripremi pisanih materijala za ključne javnosti“.

Konkretno, umjesto gradonačelnika i njegovih službi, Manjgura je bila ta koja je odgovarala na određene medijske upite, a bili su zaduženi i za reagiranja, brifing, pisma, priopćenja za medije, izjave, intervjue i „pripremu ciljanih medijskih lista“, štogod to značilo.

Dakle, bivši gradonačelnik Vodnjana, u mjesec je dana potrošio 30 tisuća kuna javnog novca kako bi mu PR agencija pisala i spremala odgovore za novinare.

Nova vodnjanska vlast na čelu s gradonačelnikom Edijem Pastrovicchiom koristila je marketinške usluge Stelio obrt, No Name obrt i agencije Alphera.

Klaudio Vitasović morao je uz pomoć Krešimira Macana smiriti medije pred izbore nakon afere kumovi

Iako iz Grada Vodnjana nisu odgovorili za što su konkretno korištene usluge spomenutih obrta i tvrtki, naveli su koliko je tko plaćen proračunskim novcem.

Iz Grada Vodnjana odgovaraju da je "Stelio obrtu za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad i studeni 2021. godine isplaćeno 40.666 kuna bez PDV-a".

Dodaju da je "No Name" obrtu za listopad, studeni i prosinac 2021. godine isplaćeno u sveukupnom iznosu od 26.100 kuna bez PDV-a.

U vrijeme bivšeg gradonačelnika, Grad Vodnjan je koristio usluge agencije Alphera.  Izrada privremene informacijske ploče za prometnicu Vodnjan Sjever toj je agenciji plaćeno u iznosu od 1.920 kuna kuna plus PDV, a izrada Media plana za MMC Torcio plaćena je u iznosu od 7.500 kuna.

Gradonačelnik Umaga Vili Basanesse nije koristio Macanove usluge.

Vili Basanesse:" Od 2009. Grad Umag ne koristi usluge nikakvih agencija, što je bilo prije, ne znam"

- Od 2009. godine Grad Umag, pa tako i ustanove, odnosno tvrtke u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Grada Umaga, nisu ni u jednom pojedinačnom slučaju koristili usluge bilo koje PR agencije, pa tako ni agencije Manjgura. Za ranije razdoblje nažalost ne raspolažemo podacima, odgovorio je Basanesse.

Iz ureda rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage odgovaraju da Grad Rovinj nje koristio usluge PR agencije Manjgura, niti bilo koje druge marketinške agencije.

Niti Grad Labin nije koristio i ne koristi usluge navedene agencije kao ni usluge neke druge PR agencije, odgovorili su iz ureda labinskog gradonačlenika Valtera Glavičića.

Nažalost, odgovore Grada Buzeta, Poreča, Buja i Novigrada, do zaključenja ovog teksta, još nismo dobili.

 

 

 

 

 

 

 

 


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.