Politika i društvo

"UMJESTO STRUKTURNIH - PR REFORME"

MARIN LEROTIĆ (IDS): 'Ovaj rebalans državnog proračuna pravi je poraz politika ove Vlade!'

"Mladi tek s 33 godine odlaze od svojih roditelja jer si ne mogu priuštiti nekretninu za kupnju, a još malo neće moći ni za najam jer su cijene nekretnina odletjele u nebo, cijene najma stana na obali su preko 600 eura i to 600 ako imate sreće i k tome da vas ne izbace iz stana prije turističke sezone", kazao je Lerotić u Saboru


 
2 min
Istra24
Marin Lerotić, Foto: IDS

"Mladi tek s 33 godine odlaze od svojih roditelja jer si ne mogu priuštiti nekretninu za kupnju, a još malo neće moći ni za najam jer su cijene nekretnina odletjele u nebo, cijene najma stana na obali su preko 600 eura i to 600 ako imate sreće i k tome da vas ne izbace iz stana prije turističke sezone", kazao je Lerotić u Saboru

U saborskoj raspravi o rebalansu državnog proračuna, zastupnik IDS-a Marin Lerotić istaknuo je da se isti može nazvati „neuspješna Vlada drži lekcije uspješnim gradovima i općinama“, izvijestili su danas iz IDS-a.

- Zašto sam rekao neuspješna Vlada drži lekcije uspješnim gradovima i općinama? Zato što je interesantna teza da oni koji predstavljaju rebalans s minusom od 11 milijardi kuna odluče ukinuti prirez gradovima jer eto, odgovorno raspolažu s javnim financijama pa su u suficitu, a Vladi se to baš ne sviđa, pa će to ukinuti, napomenuo je Lerotić.

Naglasio je pritom kako planirani dug države iznosi 1,5 milijardi eura, odnosno 11 milijardi kuna te je pojasnio kako svakog novog dana dug države naraste za 30,8 milijuna kuna i tako 365 dana u godini.  

Lerotić je istaknuo i kako IDS godinama apelira da se s državne razine smanje porezi te rasterete poduzetnici i građani. Osvrnuo se i se na plan države o ukidanju prireza gradovima i općinama te kazao kako je država zapravo krenula dijeliti ono na što nema pravo, a to su prihodi gradova i općina, javljaju iz IDS-a.

- Ne ulaže se u produktivnost rada, nema ideje kako iskoristiti državna i poljoprivredna zemljišta, nema plana kako potaknuti ulaganja u nove tehnologije, zelene industrije koje će povećati produktivnost i stvarati dodanu vrijednost hrvatskom gospodarstvu. Vlada se bavi PR reformama umjesto onim pravim strukturnim reformama koje će potaknuti one koji su napustili ovu zemlju da se vrate i da dostojanstveno žive u Hrvatskoj, kazao je Lerotić.

Podsjetio je na štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara, sudaca i pravosudnih policajci te dodao da su učitelji nezadovoljni, mirovine i plaće male, a troškovi građana sve veći. Napomenuo je i da mladi tek s 33 godine odlaze od svojih roditelja jer si ne mogu priuštiti nekretninu za kupnju, a još malo neće moći ni za najam jer napominje da su cijene nekretnina odletjele u nebo, cijene najma stana na obali su preko 600 eura i to 600 ako imate sreće i k tome da vas ne izbace iz stana prije turističke sezone. 

- Ovaj rebalans pravi je poraz politika ove Vlade. Unatoč rastu prihoda od PDV-a i poreza na dobit za milijardu eura, smanjenja duga gotovo da i nema. Planirani dug države na kraju ove godine iznosit će preko 1,5 milijardi eura. Nismo porezno rasteretili ni građane ni poduzetnike, nismo proveli nijednu ozbiljnu reformu, naši umirovljenici ne žive bolje, a broj sugrađana koji odlaze pronaći sreću u drugim zemljama i dalje raste. Ovo su vaše politike i vaši porazi, poručio je Vladi Lerotić.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Oporba: Prije mijenjanja Zakona o zemljišnim knjigama treba bolje odrediti nadležnosti

Do drugog čitanja zakona inicirat ćemo raspravu na Odboru za pravosuđe koja će rezultirati analizom što točno rade javni bilježnici u postupku formiranja novih zemljišno- knjižnih uložaka, najavila je Dalija Orešković (DOSIP) *  „Smatramo da se izmjene kruga ovlaštenika kojima se dopušta pretraga u zemljišnim knjigama po nazivu, odnosno imenu, prezimenu i OIB-u treba proširiti i na općine i gradove jer to bi sigurno značajno doprinijelo transparentnosti i pravednosti prostornog planiranja“, istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus koji se dotaknuo i teme bespravne gradnje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.