Politika i društvo

Međunarodni dan materinjskog jezika

Matica hrvatska: Materinski jezik nije samo puki znak, on je puno više i dublje od toga

"Dan materinskoga jezika slavi se kao jedan od najvažnijih simbola kulturnog identiteta osoba i naroda, njegovanja različitosti i višejezičnosti", ističe Matica hrvatska. Podsjeća da je hrvatski jezik danas međunarodno priznat jezik pod svojim nacionalnim imenom te uveden kao 24. službeni jezik Europske unije


 
1 min
HINA

"Dan materinskoga jezika slavi se kao jedan od najvažnijih simbola kulturnog identiteta osoba i naroda, njegovanja različitosti i višejezičnosti", ističe Matica hrvatska. Podsjeća da je hrvatski jezik danas međunarodno priznat jezik pod svojim nacionalnim imenom te uveden kao 24. službeni jezik Europske unije

Materinski jezik nije samo puki znak, on je mnogo više i dublje od toga, istaknula je Matica hrvatska u izjavi u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika, podsjetivši pritom na Matoševe misli iz feljtona "Lijepa naša domovina".

"Dan materinskoga jezika slavi se kao jedan od najvažnijih simbola kulturnog identiteta osoba i naroda, njegovanja različitosti i višejezičnosti", ističe Matica hrvatska.

Podsjeća da je hrvatski jezik danas međunarodno priznat jezik pod svojim nacionalnim imenom te uveden kao 24. službeni jezik Europske unije.

"Materinski jezik nije samo puki znak, on je mnogo više i dublje od toga", ističe Matica, podsjećajući na Matoševe misli iz 1910. godine:

"Jer i jezik je produkat naše zemlje kao mi, kao savski šljunak ili bjelolist i pjenišnik hrvatske Alpe. Hrvatski jezik je proizvod odnošaja Hrvata prama Hrvatskoj, prama hrvatskoj prirodi, prama polju, gori, šumi i zraku, prama našim cvjetićima i našim tihim planetima što 'kolo vode' kod Preradovića, i zato naš jezik ima sve posebne boje, zvukove, oblike i osebine naše zemlje: buran kao senjska bura, mekan kao dvojnice, zanijet kao procvjetala grana ružmarina, tužan kao kraška pustolina, veseo kao tambura i dubok kao mrak naših šuma i tragika našeg mora. Samo lijepa naša domovina mogaše stvoriti ljepotu divnog našeg jezika, divotu naših riječi krasnih kao naši otoci, 'lijepi vrti morem plivajući'."


FOTO: Matica hrvatska

Nastavite čitati

Tužiteljstvo opet optužilo Todorića i još 22 osobe

Prema optužnici, Todorić i njegovi najbliži suradnici terete se da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko tih 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčivši mjenice pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora. Optužnica je bila podignuta u svibnju 2021., a Općinski sud u Novom Zagrebu u travnju ju je ove godine vratio tužiteljstvu na doradu. U tom postupku tužiteljstvo Todorića i još 22 osobe tereti da su preko mjenica i factoring društva prikriveno financirali Agrokor, pri čemu je pričinjena šteta od 18 milijardi kuna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.