Politika i društvo

Veliki projekt Studentskog zbora Pula

"Menga" na faksu: Od sljedećeg tjedna u svim zgradama sveučilišta dostupni besplatni ulošci

Od 25. siječnja u prostorima sanitarnih čvorova svih fakulteta, menze, referade i Rektorata bit će omogućene besplatne menstrualne potrepštine (ulošci i tamponi)


 
2 min
Matea Čelebija

Od 25. siječnja u prostorima sanitarnih čvorova svih fakulteta, menze, referade i Rektorata bit će omogućene besplatne menstrualne potrepštine (ulošci i tamponi)

Od 25. siječnja bit će dostupni besplatni ulošci i tamponi u svim prostorijama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uključujući sanitarne čvorove, menzu i referade. Dio je to projekta "Menga" pulskog Studentskog zbora kojeg je na ovu inicijativu potaknulo istraživanje udruge PaRiter.

10% žena ne može si priuštiti dovoljnu količinu higijenskih potrepština

Rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu iz 2020. godine, koje je provela udruga PaRiter, pokazali su da si čak 10 % žena ne može priuštiti redovitu potrebnu količinu menstrualnih higijenskih potrepština.

Kao jedan od ključnih problema menstrualnog siromaštva istaknuta je stopa PDV-a zbog čega je PaRiter pokrenuo online peticiju za smanjenje sa 25% na 5% te će prikupljeni potpisi biti upućeni u Sabor.

Važno je obrazovati zajednicu

Naziv cjelokupnog projekta je "UNIPU: Menga". Ciljevi su podizanje razine osviještenosti i razine menstrualnog znanja kako bi se uklonila stigma oko pojma menstruacije te otklonio menstrualni sram. 

CILJEVI PROJEKTA

- Osiguravanje besplatnih menstrualnih potrepština svim osobama koje menstruiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli
- Podizanje razine menstrualnog znanja kod osoba koje menstruiraju i koje ne menstruiraju
- Uklanjanje menstrualnog srama i stigme oko pojma menstruacije

Također, projektom će se educirati studentice i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli o važnosti zdravlja reproduktivnog sustava.

Jedna od prvih aktivnosti najavljena je za 24. siječanj 2022. godine u 17h kada će se održati tribina pod nazivom “To sam ja” uz podršku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na kojoj će pored studentica i studenata sudjelovati i rektor, prof. dr. sc. Marinko Škare, ali i mnogi drugi govornici iz područja ginekologije, psihološkog zdravlja i zdravstvenog odgoja.

Glavni inicijatori projekta, studenti Mirko Filipović i Ivona Pilinger, rekli su nam kako je glavna inicijativa ovog projekta osvijestiti zajednicu o važnosti reproduktivnog i menstrualnog zdravlja u zajednici. 

Mirko Filipović
Ovaj projekt prvi jedan je od brojnih društveno odgovornih projekata koje će novi saziv Studentskog zbora pokušati provesti do kraja akademske godine. Ujedno je postao i nacionalna inicijativa Hrvatskog studentskog zbora, zbog čega je jedan od ciljeva koji je postavljen upravo svojim djelovanjem i svojim primjerom potaknuti lokalnu i regionalnu samoupravu na slične poteze u odgojno-obrazovnim institucijama pod njihovom ingerencijom - rekao nam je Mirko Filipović, predsjednik Studentskog zbora Pula.

Ivona Pilinger
Kao koordinatorica projekta vrlo sam ponosna na svoj tim te smo trenutno u organizaciji tribine pod nazivom "To sam ja" koja će se održati putem Zoom poveznice koja će biti objavljena na našoj stranici Instagram profila stoga Vas ovim putem pozivam da nas zapratite na društvenim mrežama, kazala nam je Ivona Pilinger, potpredsjednica Studentskog zbora Pula i lokalna koordinatorica projekta.


FOTO: Instagram

Nastavite čitati

Pula
 

Puccinijeva Opera "Madama Butterfly" 24. srpnja na pozornici pulske Arene

Glasoviti ansambl Slovenskog narodnog gledališča Opera in balet iz Ljubljane donosi nam ovu dirljivu priču koja govori o tragičnoj sudbini nesretno zaljubljene mlade Japanke Cio-Cio san, zvane Butterfly, koja je svoju ljubav poklonila američkom poručniku Pinkertonu. Arija "Un bel dì vedremo" (Jednog lijepog dana ćemo vidjeti), koju pjeva Cio-Cio San, postala je jedna od najpoznatijih arija u opernoj literaturi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.