Politika i društvo

Ozbiljan posao za DORH

Milanović: Ako je pola onog što je Đerek rekla istina, to je razlog za pad Vlade

Za to što je bivšu zaposlenicu Državnih nekretnina Maju Đerek ministar obrane Mario Banožić prozvao "zviždaljkom" interesnih skupina Milanović je rekao da su "u HDZ-u vjerojatno smišljali tri sata, kako bi smislili nešto duhovito"


 
3 min
HINA
Foto: HINA

Za to što je bivšu zaposlenicu Državnih nekretnina Maju Đerek ministar obrane Mario Banožić prozvao "zviždaljkom" interesnih skupina Milanović je rekao da su "u HDZ-u vjerojatno smišljali tri sata, kako bi smislili nešto duhovito"

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u utorak da je dovoljan razlog za pad Vlade ako je istina samo pola onoga što je rekla zviždačica i bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek o pogodovanju u toj državnoj tvrtki. 

"To što Đerek govori, govori kao totalni insjder", istaknuo je Milanović u izjavi za novinare nakon obilaska izložbe "Kopač" postavljene u Meštrovićevom paviljonu.

Ona je insajder, to je ozbiljan posao za DORH

Za to što je bivšu zaposlenicu Državnih nekretnina Maju Đerek ministar obrane Mario Banožić prozvao "zviždaljkom" interesnih skupina Milanović je rekao da su "u HDZ-u vjerojatno smišljali tri sata, kako bi smislili nešto duhovito".

"Možda ju je netko kupio, možda radi za SDP, Most ili Ninu Raspudića 'koji je moj potrčko'..", dodao je te istaknuo: "To je ozbiljan posao za DORH, ti navodi su nešto čemu treba posvetiti pažnju i vidjeti tko govori istinu - ako je pola onoga što je rekla istina, to je razlog za pad Vlade".

Predsjednik Milanović se osvrnuo i na predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji se kod tada državnog tajnika, sada glavnog tajnika HDZ-a, Krunoslava Katičića, a koji je premijerov prijatelj, raspitivao o slučaju najma svog prijatelja.

"Nije si mogao naći bližeg suradnika, nego ono gdje je najsigurnije - rođo. Što je to? Je li to posao predsjednika Sabora? Smije li se to raditi? Tko te tjera da uzmeš državni prostor u najam? Koja je uopće ideja da posreduješ u ime nekoga tko je najmoprimac u državnom prostoru?", upitao je Milanović dodajući da je to posao odvjetnika.

Poručio je i da tko god ima državni prostor u najmu - što je u pravilu privilegirano - nek' plaća ili nek' se nosi.

Govoreći o državnom stanu koji koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, Milanović je rekao kako ga brani ministar unutarnjih poslova zbog lažno ispunjene prebivališne prijave, a policija bi ga trebala prijaviti po službenoj dužnosti.

"To je delikt, kažnjivo djelo, a mi slušamo zamjenu teze kako je on lobirao za Hrvatsku. Nije silovao, nije opljačkao, znamo da nije, ali i dalje je lopina. To je lopovluk", ocijenio je.

Dodao je da taj stan košta 1000 eura mjesečno te kako Frka Petešić jedini na prevaran način koristi tu pogodnost što je "protuprirodni blud prema društvu" i kako toga nije bilo u njegovoj Vladi, ali ni u Plenkovićevoj, "osim ako nisi njegov pajdo".

Neka HEP podmetne leđa za hrvatski puk

Vezano za veliko poskupljenje plina, Milanović je rekao kako je Zagreb kasnio s kupovinom povoljnog plina zbog promjene vlasti, ali i upitao kako se to država usudi predbacivati gradskoj vlasti.

"Sad kad smo tu gdje jesmo, zašto se HEP ne ubaci u priču?", upitao je te dodao kako država na HEP-u "'drži šapu' da bi mogla zapošljavati HDZ-ovce".

"Javnu firmu koriste za privatni, rođački sustav dominacije. Zašto HEP Toplinarstvo ne preuzme teret na sebe, smanji si dobit i plaće muljatorima tako da biste vi plaćali manje račune?" upitao je Milanović.

Rekao je i kako HEP nije prodan kako bi se "i dalje mogli zapošljavati prijatelji i drugari" te kako ispada da se u "svakoj muljaži na kraju nađe nešto dobro".

"Imate HEP-Plin, neka oni podmetnu leđa za hrvatski puk", poručio je predsjednik. 

Upitan je li rješenje smanjenje stope PDV-a, odgovorio je kako je to beznačajno jer su razlike puno veće. 

"Nisam za to da se PDV-om previše manipulira, to je državna slavina i to država mora imati, tko god bio na vlasti. Međutim, postoji način, pitajte ekipu iz HEP-a. Nisam se gurao da vam to kažem, ali to je moguće, ali HEP služi za zapošljavanje ekipe odavde", istaknuo je predsjednik, referirajući se na središnjicu HDZ-a koja je u blizini Meštrovićeva paviljona.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.