Politika i društvo

"NEPOŠTOVANJE RAVNOPRAVNOSTI"

Milanović: pregovori o izbornoj reformi propali zbog pokušaja unitarizacije BiH

Predsjednik Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini te odbijanja prihvaćanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine


 
2 min
HINA
Foto: PIXSELL/Robert Antić

Predsjednik Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini te odbijanja prihvaćanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje takvih izbora kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata.

"Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja", stoji u pisanoj izjavi Milanovića koju je objavio mostarski portal Dnevnik.

U nedjelju je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je, pak, on uzvratio da čelnik HDZ-a često 'provocira Bošnjake'.

Predsjednik Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini te odbijanja prihvaćanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

"Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine", rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, na taj način se svjesno i ciljano radi na štetu Bosne i Hercegovine. 

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u listopadu ove godine, no hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH smatraju kako za to nema zakonskoga temelja budući da je Ustavni sud BiH osporio dijelove Izbornoga zakona te zemlje. Istodobno, predstavnici međunarodne administracije angažirane u BiH pozivaju na održavanje izbornoga procesa.


Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.