Politika i društvo

IZMJENE ZAKONA

Milanović više neće biti dužnosnik s najvećom plaćom, “skinut” će ga predsjednik Ustavnog suda

Što se tiče dužnosnika na lokalnoj i regionalnoj razini bruto plaća župana i gradonačelnika velikih gradova i županijskih središta može biti najviše 26,5 tisuća kuna, što je povećanje od oko tisuću i pol kuna u odnosu na dosadašnje limite


 
2 min
Istra24

Što se tiče dužnosnika na lokalnoj i regionalnoj razini bruto plaća župana i gradonačelnika velikih gradova i županijskih središta može biti najviše 26,5 tisuća kuna, što je povećanje od oko tisuću i pol kuna u odnosu na dosadašnje limite

Predsjednik Republike više neće biti državni dužnosnik s najvećom plaćom, nego će ga s trona skinuti predsjednik Ustavnog suda, to je samo dio promjena koje predlaže Vlada novim načinom obračuna plaća državnih dužnosnika, piše Jagoda Marić za Novi List.

Osnovica za izračun njihovih plaća ubuduće će biti jednaka osnovici za izračun plaća državnih službenika, što znači da u povijest odlazi dužnosnička osnovica koja se nije mijenjala od 2014. godine i koja je za 2.800 kuna manja od one za državne službenike. Kako bi ublažila rast dužnosničkih plaća, nakon povećanja osnovice, Vlada je odlučila smanjiti dužnosničke koeficijente i njezin prijedlog znači da najveću plaću među dužnosnicima više neće imati predsjednik države.

Manji koeficijenti

Koeficijent za izračun njegove plaće dosad je bio 9,30, dok je onaj za izračun plaće predsjednika Ustavnog suda bio 7,86. To znači da je predsjednik države imao bruto plaću nešto veću od 36 tisuća kuna, dok je predsjednik Ustavnog suda imao bruto plaću od 31.282 kune. Ista je bila i bruto plaća premijera i predsjednika Sabora. Po novim pravilima svim će dužnosnicima, unatoč smanjenju koeficijenta, plaća ipak rasti, pa će tako na prvom mjestu biti predsjednik Ustavnog suda s bruto plaćom od 39.241 kune, dok će plaća predsjednika Republike iznositi 38.381 kunu. Za više od tisuću kuna raste i bruto plaća predsjednika Vlade i Sabora.

Što se tiče dužnosnika na lokalnoj i regionalnoj razini bruto plaća župana i gradonačelnika velikih gradova i županijskih središta može biti najviše 26,5 tisuća kuna, što je povećanje od oko tisuću i pol kuna u odnosu na dosadašnje limite.

Mijenjaju se koeficijenti i ostalih dužnosnika, ministara, župana, gradonačelnika, ali nitko od njih neće dobiti manju plaću od dosadašnje, a Vlada se na ovaj potez odlučila, stoji u objašnjenjima zakona koji je s jučerašnje sjednice poslala u parlament, kako bi plaće dužnosnika i službenika bile usporedive i kako bi se mogla sačiniti analiza koeficijenta plaća, nakon čega će biti moguće izraditi novi, jednostavniji model plaća dužnosnika i službenika.

Policajci negoduju

Vlada je podigla i najniže koeficijente za zaposlene u državnoj upravi, među kojima je dio dobivao minimalnu plaću, ali Sindikat policije koji zastupa zaposlene u državnoj upravi odmah je po završetku sjednice negodovao jer, kako kažu, koeficijenti nisu dovoljno povećani, pa će i uz taj dodatak dio namještenika i službenika i dalje primati minimalac. Neki od njih ga dobiju tek nakon što im Vlada isplati dodatak koji je razlika između plaće koju bi imali prema svom koeficijentu i zakonske minimalne plaće u državi.

Vladi su spočitnuli što uredbu o promjeni koeficijenta nije donijela u suradnji sa sindikatima, iz čega zaključuju da pojedinci iz Vlade ne shvaćaju reprezentativne sindikate kao socijalne partnere, pa se čak ne pridržavaju dogovora niti poštuju i provode naloge predsjednika Vlade RH.

– Tražimo da se navedena Uredba doradi isključivo uz razgovor s predstavnicima reprezentativnih sindikata u svrhu kojoj je prvenstveno bila namijenjena, a to je rješavanje pitanja i poboljšanje uvjeta najnižih i najugroženijih radnih mjesta, poručili su iz Sindikata policije, a prenosi Novi List.


Nastavite čitati

Prošao nacrt prijedloga promjene Ustava

Riječ je o promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma o promjeni samog Ustava ili organskih zakona i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora * Mijenaju se i odredbe o izboru ustavnih sudaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.