Politika i društvo

održana koordinacija župana i saborskih zastupnika

Miletić: Određenim lobijima smeta osnivanje Medicinskog fakulteta u Puli

Župan Miletić naglasivši da Fakultet zadnje dvije godine stvara troškove i da je krajnje vrijeme da se dozvoli studentima da upišu studij medicine


 
4 min
Istra24

Župan Miletić naglasivši da Fakultet zadnje dvije godine stvara troškove i da je krajnje vrijeme da se dozvoli studentima da upišu studij medicine

Prva koordinacija istarskog župana Borisa Miletića sa saborskim zastupnicama i zastupnicima iz Istre, održana je danas, u Puli, a na kojoj su sudjelovali zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Furio Radin, zastupnice Katarina Nemet i Sanja Radolović te zastupnici Marin Lerotić, Emil Daus, Anton Kliman i Silvano Hrelja.

Prisutnima se uvodno obratio župan Miletić zahvalivši se na odazivu na koordinaciju, a koju je sazvao kako bi se razgovaralo o temama i projektima važnima za Istarsku županiju. Župan je ujedno predložio da se ovakvi susreti održavaju barem dva puta godišnje.

Problem bespravne gradnje

„Već neko vrijeme se na različitim razinama ukazuje na veliki problem bespravne gradnje, koja je u Istri posebno uzela maha. Vi s vaše pozicije saborskih zastupnika možete dodatno ukazivati na ovu ozbiljnu pojavu kojoj svakodnevno svjedočimo na našem području jer se radi i o državnom problemu. Drago mi je što je zastupnik Kliman o tome razgovarao i s ministricom poljoprivrede jer kao što znamo, parcelacija poljoprivrednog zemljišta je još uvijek zakonski moguća i to treba hitno mijenjati. Postoji sustavni problem kojeg pod hitno treba riješiti“, rekao je župan, koji je ponovio da rješenje vidi i u uvođenju drakonskih kazna za bespravne graditelje, kao i u definiranju kaznene, a ne prekršajne odgovornosti za prekršitelje.

Zastupnik Kliman se složio da problem ilegalne gradnje posebno pogađa Istarsku, ali i susjednu Primorsko-goransku županiju, odnosno autodestinacije. Naime, poznato je da je nemali broj bespravnih graditelja čine upravo strani državljani iz Slovenije, Austrije i Njemačke.

Nadalje, Kliman se osvrnuo na nedavni sastanak s glavnim državnim inspektorom i predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave, koji se održao u Rovinju s ciljem ukazivanja na razmjere devastacije na Poluotoku. Također, smatra da su, uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nužne izmjene i Zakona o šumama, budući da se i na tim površinama bespravno gradi.

Zastupnik Daus, pak, smatra da je u Republici Hrvatskojnajveći problem zlouporaba zakona, te drži da je dobro što se istupima na temu bespravne gradnje senzibilizira javnost.

Medicinski fakultet "na ledu"

Druga tema o kojoj je bilo govora, a za koju su svi složni da nadilazi stranačku pripadnost je početak rada Medicinskog fakulteta u Puli. Fakultet, podsjetio je župan, postoji već dvije godine, no Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Republike Hrvatske još uvijek nije izdalo dopusnicu za upis studenata.

„U travnju prošle godine, kada je zadnji put predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio Istarsku županiju dao je vrlo čvrsta jamstva da će se fakultet realizirati. Znamo da postoje određeni lobiji kojima smeta osnivanje Medicinskog fakulteta u Puli, ali izgradnjom nove Medicinske škole u Puli i nove Opće bolnice i na kraju osnivanjem Medicinskog fakulteta možemo zaokružiti jednu cjelinu koja je potrebna Istri“, poručio je župan Miletić naglasivši da Fakultet zadnje dvije godine stvara troškove i da je krajnje vrijeme da se dozvoli studentima da upišu studij medicine.

Zastupnik Lerotić je potvrdio da postoje lobiji kojima Medicinski fakultet u Puli nije opcija, te je i sam konstatirao o njegovoj važnosti za jačanje i širenje Sveučilišta J. Dobrile u Puli, a posebno zadovoljenja potreba istarskog zdravstva. Iz tog je razloga, drži Lerotić, potrebno odaslati jasni i zajedničku poruku svih saborskih zastupnika iz Istre jer je to nadstranačka tema.

Zastupnica Radolović je naglasila da je pulsko Sveučilište privuklo stopostotna sredstva iz EU fondova za zgradu nekadašnje Interne, koje se planira obnoviti i opremiti te staviti u funkciju istraživačkog kampusa. Prema njezinim riječima postoji budućnost i za studij sestrinstva za koji se uvodi diplomski studij, studij fizioterapije, primaljstva i, u konačnici, onaj medicine.

Podršku je za Medicinski fakultet dao i potpredsjednik  Hrvatskog sabora Radin.

Na koordinaciji je bilo govora i o problematici strukovnog obrazovanja i Nacionalnom planu za oporavak i otpornost 2021. - 2026. Što se tiče ovog potonjeg, župan Miletić je informirao zastupnike o prioritetima Istarske županije, a koji su u prvome redu usmjereni na školsku infrastrukturu s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave u svim školama čiji je osnivač Županija, potom zdravstvo i socijalnu skrb, te digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju.


FOTO: Istarska županija

Nastavite čitati

Istra
 

Potpredsjednik pazinskog Gradskog vijeća Vedran Ivančić (IDS): Gradonačelnica Jašić obmanjuje i difamira cjelokupnu javnost

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je točka koja se odnosila na Odluku o sufinanciranju Grada Pazina za korisnike Doma s područja Grada Pazina. Mi takvu odluku nismo htjeli podržati iz više razloga. Prvi razlog je taj što predložena odluka na dnevnom redu nije istovjetna odluci koja je bila na javnom savjetovanju, istaknuo je među ostalim Ivančić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.