Politika i društvo

OTKUD PARE?!

ANTON KLIMAN NE ŽELI REĆI OTKUD MU MILIJUNI ZA KOMUNALNI DOPRINOS Marino Folo: Tijek novca postoji i takav je kakav je

„Klimanu je u planu da ostane uspješno u politici kao i do sada, a paralelno da, sukladno zakonu, razvija poslovne pothvate, koji su javni, transparentni, vidljivi“, rekao je Marino Folo nakon što smo mu nekoliko puta ponovili da je Anton Kliman saborski zastupnik, obveznik i šef istarskog HDZ-a te da bi trebao biti transparentan


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

„Klimanu je u planu da ostane uspješno u politici kao i do sada, a paralelno da, sukladno zakonu, razvija poslovne pothvate, koji su javni, transparentni, vidljivi“, rekao je Marino Folo nakon što smo mu nekoliko puta ponovili da je Anton Kliman saborski zastupnik, obveznik i šef istarskog HDZ-a te da bi trebao biti transparentan

Četiri godine nakon pravomoćnosti građevinske dozvole za projekt Vitality u Barbarigi na brijunskom priobalju, tvrtke Barbariga Vitality i Barbariga Nova u vlasništvu saborskog zastupnika i šefa istarskog HDZ-a, bivšeg ministra turizma Antona Klimana, konačno su sredinom ožujka dobile rješenje o komunalnom doprinosu, koji su, napokon, platile prije nekoliko dana. Spomenute Klimanove tvrtke uplatile su Gradu Vodnjanu šest i pol milijuna kuna.

Otkud novac, Kliman ne želi reći.

Barbariga Vitality osnovana 2019. godine, a, prema dostupnim podacima, te godine nije imala nikakav prihod, dok je 2020. prihodova tek 50 tisuća kuna. Pustih milijuna nigdje.

Barbariga Nova posluje malo bolje, 2020. je ostvarila prihod od 4,1 milijun kuna, ali dobit je samo 13 tisuća kuna, no ta je firma opterećena mnogobrojim obvezama i kreditima. Novci, dakle, nisu ni ovdje.

Mediji su, spomenimo, već izvještavali da je Kliman svoju poslovnu strategiju često bazirao na neplaćanju računa i obaveza. Kao direktor i suvlasnik tvrtke Barbariga turist godinama je dugovao novac Republici Hrvatskoj, državnim i komunalnim poduzećima i Gradu Vodnjanu. Samo dug prema Herculanei zbog neplaćanja odvoza smeća popeo se na dva milijuna kuna. Njegova je tvrtka Barbariga turist, koja se još od početka 90-ih bavila iznajmljivanjem apartmana u Barbarigi, u jednom trenutku zapela u probleme, pa je Kliman osnovao drugu tvrtku, upravo ranije spomenutu Barbariga novu, i preko nje se počeo baviti sličnim poslovima. Barbariga turist je u jednom trenutku čak dugovala Barbarigi novi. Barbariga turist je od 2016. više-manje ublokadi uz velika dugovanja prema državi.

Friška Barbariga Hospitality

Barbariga turist, Barbariga nova i Barbariga Vitality nisu jedina društva u Klimanovom vlasništvu. Saborskom zastupniku očigledno nikad dosta firmi. Nedavno je registrirao i tvrtku Barbariga Hospitality.

Barbariga Hospitality je friška firma, osnovana 16. ožujka, taman u vrijeme kada je stigla naplata višemilijunskog komunalnog doprinosa.

Anton Kliman

Zbog zakona o sprječavanju sukoba interesa, a zato što je obveznik, Anton Kliman morao je svoja upravljačka prava prenijeti na nekog drugoga. A prenio ih je na Odvjetnički ured Marina Fola.

Marino Folo ga predstavlja u svim navedenim tvrtkama.

Folo je, inače, otprije poznat javnosti, prvo kao IDS-ovac, a potom i kao disident te stranke. Svojedobno je bio potpredsjednik IDS-a te član najužeg tima Ivana Jakovčića. Bio je član takozvane Filipinske skupine, grupe bivših, onomad aktualnih IDS-ovaca suprotstavljenih Jakovčiću, zatim član HNS-a, pa potom i Istarskih demokrata, okupljenih oko Damira Kajina. Bio je član Poglavarstva Istarske županije, ravnatelj pulskog Centra za socijalnu skrb, direktor pulskog Vodovoda, a trenutno, osim odvjetničkog ureda, vlasnik je i lokalnog portala iPress.

S obzirom na to da Kliman nije bio raspoložen za razgovor, a da s direktoricom svih tih silnih tvrtki, Vesnom Glavić, nismo uspjeli stupiti u kontakt, odgovore na pitanja odkud Klimanovim tvrtkama šest i pol milijuna kuna, hoće li projekt Vitality graditi s nekim u partnerstvu i za koji je projekt osnovana Barbariga Hospitality pokušavamo dobiti od Fola.

Folo: Klimanu je u planu paralelno biti u politici i razvijati projekte

Podsjetimo, Klimanov projekt podijeljen je u dva dijela: jedan se sastoji od hotela i kompleksa bazena, a drugi od 40 stanova i desetak poslovnih prostora. Kliman je na natječaju iz 2017. godine dobio pravo građenja u Barbarigi na 66 godina, uz godišnju naknadu od 140 tisuća kuna. Prostorni planovi su u vrijeme bivšeg IDS-ovog gradonačelnika Klaudija Vitasovića mijenjani u nekoliko navrata, uvijek u njegovu korist.

Marino Folo/FOTO: Duško Marušić/PIXSELL
Kako na zemljištu gdje bi se trebao realizirati Klimanov projekt Vitality godinama nije pala prva lopata, Fola pitamo koji je plan s novom tvrtkom Barbarigom Hospitality. Hoće li i ona graditi na brionskom priobalju, na istom mjestu i istu investiciju, ili pak saborski zastupnik planira neki novi turistički projekt?

Folo je štur na riječima.

„Tek smo krenuli. Sve je u fazi ideja“, kaže. Kojih ideja, pitamo ga.

„Lijepih, velikih. Krenula je mlada tvrtka u zanosu koja je puna ideja i te ideje će vjerojatno ostvariti kroz neko vrijeme“, odgovara Folo, ističući da razumije našu znatiželju, ali da mu je nejasno zašto nam je to toliko bitno.

„Klimanu je u planu da ostane uspješno u politici kao i do sada, a paralelno da, sukladno zakonu, razvija poslovne pothvate, koji su javni, transparentni, vidljivi“, rekao je Folo nakon što smo mu nekoliko puta ponovili da je Anton Kliman saborski zastupnik, obveznik i šef istarskog HDZ-a te da bi trebao biti transparentan.

No, to nije bilo dovoljno da ga uvjerimo da kaže otkud Klimanovoj tvrtki šest i pol milijuna kuna.

„Čim je platila znači da ima“, konstatira Folo, a na naš upit od kud su ti novci došli, kada je vidljivo da nijedna Klimanova tvrtka ne raspolaže tim iznosom, a niti Kliman, ako je vjerojati njegovoj imovinskoj karitici, ne posujeduje taj iznos, odvjetnik je odgovorio: „Kakve veze ima. Tijek novca postoji i takav je kakav je. Novac je došao na račun i plaćeno je s računa tvrtke“.

Folo nije htio reći niti ima li Kliman partnera u projektu Vitality. Sve što je kazao je da će turistički kompleks biti dovršen u skladu s rokovima, tri godine od dobivanja zadnje građevinske dozvole. To bi, po svemu sudeći, trebala biti 2024.

Ništa, dakle, od transparentnosti.


Nastavite čitati

Istra
 

Na biralište izašao Anton Kliman

Jutros u 7 sati u Hrvatskoj su se otvorila biračka mjesta za izbor 11. saziva Hrvatskog sabora. Ostaju otvorena do 19 sati, do kada je na snazi izborna šutnja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.